E-Ticaret Zirvesi ve Ödülleri 28 Kasım Tarihinde Çırağan Sarayında Hibrit Olarak Düzenlenecek Katılmak İçin Tıklayın
Girişimcilik Nedir?

Girişimcilik Nedir? Girişimci Ne İş Yapar?

Hepimiz hayaller kuruyoruz, hedefler koyuyoruz, bir hayat düzeni çiziyoruz veyahut kendimize uçsuz bucaksız sınırlar koyuyoruz. Toplumda bu saydıklarımı yapan insanlara yeni sözcük altında “girişimci” deniliyor.

Belki, eski adıyla iş insanı, meslek erbabı yada kendi işinin sahibi de diyebiliriz. Açıkçası biraz farklı bir durum kendi işinin sahibi olmak ama özellikle genç kesimi en çok cezbeden tarafı bu oluyor.

Gelin gencinden yaşlısına hepimizin ilgisini çeken bizi cezbeden girişimci kavramını girişimcilik nedir, ne iş yapar gibi sorularla cevaplandıralım.

Girişimcilik Nedir?

Kar amacı güderek ve kaçınılmaz olarak bir tür risk ve riskleri üstüne alarak iş kuran kişinin yaptığı adımdır. Daha detaylı şekilde incelemek gerekirse Girişimcilik nedir? sürekli gelişen rekabetçi küresel pazarda iş kurmak, risk almak veya iş geliştirip düzenlemek ve yönetmek için harekete geçme durumudur.

Milenyum çağının giderek çeşitlenmesi ile insanlar özellikle genç ve biraz daha dinamik kesim projelerini hayata geçirmek için atılım yapmaya başladır veyahut bir diğer deyişle giriştiler diyebiliriz.

Girişimci Kimdir?

Bir girişimci ne iş yaptığından bahsetmeden önce girişimci ya da girişkenin insanın ne olduğunu bilmemiz gerekebilir.

Girişimci, Mal ve hizmet üretimi yapmak amacıyla üretim faktörlerini kar gütme şartları altında bir araya getiren kişiye denir. Risk alırlar ve iş projelerini hayata geçirirler.

Girişimcilerin en önemli özelliklerinden biri de hem kar amacı güderler hem de ekonomik bir birim bir değer üretirler. Yani bir diğer deyişle istihdam sağlarlar. Bu yaşadığımız ülke için çok önemli bir değerdir.

Girişimcilik Nedir?
Girişimcilik Nedir?

Girişimci Ne İş Yapar?

Girişimci olan insanların tek bir işi yapması korkunç bir durumdur. Eğer olası bir işten kaçma durumu var ise ortada bir girişimci ve girişimcilik söz konusu olamaz.

Toplumda girişimciliğin yan gelip yatmak gibi bir anlamı var bu anlam çok yanlış bir durumdur. Özellikle zeminden zirveye çıkmaya çalışan girişimcilerin çok fazla işleri vardır. Hatta, biz bunlara iş değil sorumluluk bile diyebiliriz. Gelin birkaç tanesini inceleyelim.

  1. Şirket stratejisi oluşturmak ve hangi rekabetçi pazarlara yöneleceğini bilmek.
  2. En önemlisi girişimi finanse edebilecek yatırımcılarla görüşmek.
  3. Girişim sürekliliği için gelir veya yatırım modellerinin kurulması ve uygulanması.
  4. Yatırımları ve teşvikleri en aktif şekilde finanse etmek.
  5. İş sahasını analiz etmek, sektörde olan eksikleri analiz etmek.
  6. Yine en önemlilerinden biri olan İş alanını; envanter, insan gücü ve üretim oranı açısından değerlendirerek, bir sistem oluşturmak.
  7. Müşterilerin, girişim projelerine ilgi duymasını sağlamak için yeni ürünler ve hizmetler ortaya çıkarabilmek.

Girişimci Nasıl Olunur?

Bir ürün fikriniz ya da bir hizmet servisi fikriniz olmalı. Küçük işletmelerin bile çoğu bir fikirle yola çıkar veyahut sektördeki eksiklik ile yola çıkar. Örnek olarak, bir okulun yanında kesinlikle bir pastane bulunur. Bir diğer örnek, bir hastaneye gittiğinizde hemen çok yanında bir eczane ve insanların kan şekeri düştüğünde ya da refakatçıların vakit geçirebileceği kafeler bulunur. Oradaki ilk eczane ya da kurulan ikinci eczane bir sektör eksikliğin ortaya çıkmıştır.

Sadece bir ürün ortaya çıkarmak ya da hizmet servisi düşünerek girişimci olunması söz konusu değildir. Üstteki örnekte bahsettiğim gibi popülariteyi iyi hesaplamanız gerekir. Fikri düşünürken bir diğer yandan iş planını düşünmelisiniz çünkü harekete geçmelisiniz. Eylem yapmalısınız. Gelin bu iş planını yaparken kendimize hangi soruları sormalıyız bunları inceleyelim.

  1. Ürün Tanıtımı: Görüntüsü nasıl olmalı? Hangi Malzemeleri kullanabiliriz?
  2. Pazar Analizi: Okul ve hastane örneğindeki gibi hedef kitlemiz kim? Nerede yaşarlar?
  3. Rekabet Analizi: Rakipleriniz kimler? Güçlü yanları neler? Nasıl rekabet edebiliriz?
  4. Pazarlama: Ürünümüzü nasıl pazarlayacağız? Ne tür bir imaj çizeceğiz? Reklam ve sloganlarımız ne olmalı?
  5. Satışlar: Ürünümüzü hangi platforma satabiliriz? Müşterileri nasıl teşvik edeceğiz?

Birçoğunuz bu maddeleri okurken, “daha çok erken değil mi?” dediğinizi duyar gibiyim. Fakat, girişimci olmanın tam olarak püf noktası budur.

Harekete geçmelisiniz. Eylem yapmalısınız, risk almalısınız. Bu maddeleri, sıfatları ve en önemlisi gerekli riski üstünüze aldığınızda yaşınıza bakılmaksızın girişimci diye ünvanlandırılabilirsiniz.

Girişimciliğin Avantajları Nelerdir?

Girişimci olmanın dezavantajları olduğu kadar avantajları da vardır. Risk alabilmek bir dezavantaj ise bağımsız kalabilmek bir o kadar avantajlı bir durumdur.

Girişimciliğin veyahut kendi işinizin sahibi olmanın bazı avantajları şunlardır;

  1. Bağımsızlık: Başkalarının emri altında olmadan kendi işinizin başında olmak ve kendi işinizin patronu olmak birçok insanın isteklerindedir.
  2. Maaş Potansiyeli: Bir özel şirkette ya da kamu kuruluşlarından kazanacağınız parayı bilirsiniz. Fakat, girişimci iseniz ve işler yolunda gidiyorsa bunun bir sınırı bile olmayabilir.
  3. Başarma Duygusu: Başarı bir hormondur. Bir şeyleri oluşturmak, yönetmek, kar etmek ve düzenlemek size başarı duygusu verir. Bu sizi mutlu ve daha etkin biri haline getirebilir.
  4. Yaratıcılık: Girişimci insanlar, yaratıcılık konusunda belli bir aşama kaydetmiş insanlardır. Ürettiği ve uyguladığı fikirler ona bir yaratıcılık eğilimi katar.
  5. Finans Kontrol: Girişimcinin asıl sorumluluklarından biri finansal kontrolüdür. Yatırımlarınızı kontrol ederken veyahut şirketin içindeki nakit akışını kontrol ederken bile birçok finans kavramın ve işleyişi öğreneceksiniz.
  6. İtibar Kazanma: Girişimci yeni bir iş kurarak bir başarı sağlar. Bu başarı sayesinde insanlar ve kurumlar tarafından takdir edilir. İtibar bir diğer deyişle saygınlık kazanmak her insanın hayatında önemli bir yerdedir.
  7. Daha fazlası için: http://www.yeniisfikirleri.net/category/girisimcilik/

1 yorum
  1. Girşimcilik kavramını tam olarak anlattığınız için teşekkürler, bir çok insan tam olarak anlamamakta.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir