Sosyal Girişimcilik Nedir?
Toplumsal dönüşümün yüzünü değiştiren sosyal girişimcilik nedir? Sosyal girişimler, maddi çıkarı ve karı ön planda tutmaksızın toplumun sorunlarını çözmeyi ve ortadan kaldırmayı hedeflerler. Ticari girişimlere benzer şekilde başka insanların görmediklerini görerek yeni fırsatlara kapı açarlar. Var olan bozuk düzeni değiştirirler ve topluma faydalı adımlar atarlar.
1) Bir Genç Bir Gelecek
Lise seviyesindeki gençleri, yeni çağın gereksinimleri ve gelecekte çok önemli yer alacak nitelikler hakkında bilinçlendirip yenilikçi bir bakış açısıyla tasarladıkları projelerle yönlediriyorlar. Bir Genç Bir Gelecek ekibi, Türkiye sınırları içinde hayallerini gerçekleştiren, hayallerine ulaşmaya çalışan ve hedefleri doğrultusunda yollarına adım atan liseli gençler ile üniversiteli gençleri bir araya getirip tanışma fırsatı sağlıyor.
2) Evreka
Her 10 dakikada bir 5000000 ton çöpün ve atığın yer aldığı dünyamızda çöp kutuları ve atık toplama sistemleri kıs süre içerisinde dolup çöpün etrafa atılmasına sebep olmaktadır. Görevliler tarafından günlük çöpler her ne kadar toplansa da bazı belirli bölgelerde çöpün kenarları taşmaktadır. Evreka sayesinde, teknolojiden faydalanarak tasarlanan sistem sonrasında çöp kutularındaki doluluk oranı bir sensör vesilesiyle gösterilmektedir.
Bu sistemle hem zaman kaybının hem de enerji kaybının önüne geçilirken de ek olarak çevreye yayılan karbondioksit miktarı oldukça düşmektedir. Bu uygulamadan sonra yapılan araştırmaların sonucunda çöp toplama maliyetinde %55’lik azalma görülmektedir.
3) Givin
Sosyal sorumluluk projeleri arasında önemli bir yere sahip olan Givin, insanların kullanmadığı eşyaları satmaları veya vermeleri için gerekli yerleri bulmakta. Bu işlem sonucu kazanılan para ise sizin belirleyeceğiz bir fona bağış olarak gönderiliyor. Bu sayede, hem siz elinizdeki eşyaları çıkaracaksınız hem de vakıflara yardımda buluşmuş olacaksınız. Givin’in ortak çalıştığı vakıflar arasında Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı (Koruncuk), Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı (TOHUM), Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ve Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) bulunmaktadır.
4) İyilik Kazansın
İyilik Kazansın, internet alışverişlerini nasıl sivil toplum kuruluşlarına yardıma çevirebilir sorunun en güzel cevaplarından biri olabilir. Cebinizden ekstra para çıkmadan destek verebileceğin online bir platform olan İyilik Kazansın, sivil toplum kuruluşları için alternatif bir kaynakla internet alışverişlerini sivil topluma faydalı hale getirir ve online alışveriş kullanıcılarını sosyal faydaya kazandırır.
5) WeWALK
Turkcell ve YGA’nın işbirliğinde, vatandaşların desteğiyle kurulan WeWalk, dünyanın ilk akıllı bastonu olarak yerini almaktadır. Görme yetisi kaybeden binlerce insan, yolda yürümek, engelleri aşmak da oldukça zorlanmakta. WeWALK ürünü sayesinde görme engelli bireylere yardımcı olmakta ve çeşitli engellerin kalkmasına yardımcı olmaktadır.
6) Çöp(m)adam
Unilever A.Ş.’nin desteğiyle çalışmalarına devam eden, dünya çapında yer alan çöplerin geri dönüştürülmesini ve tekrar kullanılabilir hala gelmesini amaçlayan Çöp(m)adam, yaşanabilir bir dünya için çalışmaktadır. Ülkemizde ise işsizlik rakamına bakıldığında her 4 kadından 3’ünün ev kadını olduğu da göz önünde bulundurulunca, Çöp(m)adam projesi ortaya çıkmıştır. Bu proje sayesinde kadınların istihdam oranını arttırarak çöplerin birer eşya haline getirilmesi planlanmıştır.
7) BeeSportive
Günümüz gençlerinin yaşadıkları en büyük sıkıntıları arasında asosyallik, hareket eksikliği, motivasyon eksikliği ve sonrasında oluşan sağlık sorunları bulunmaktadır. BeeSportive sayesinde, üniversite gençlerinin birbirileri spor davetiyesi atmasına yol açıyor. Aşamalar, “Çağrı yap, çağrıya katıl “ olarak iki adımda gerçekleşmektedir.
8) MisFace
Günümüzde öğrencilerin yaşadığı büyük problemlerden biri de mentor bulmak ve bu aşamada eğitim almak diyebiliriz. Ayrıca bazı aracılar ve mentorlük eğitimi için bazı ücretler talep etmektedir. Gençlerin eğitimi ve gelişmesi için yapılan çalışmaların öncüsü MisFace, sosyal sorumluluk projeleri olarak sektöre bağlı olarak mentörlük eğitimi vermektedir.