E-Ticaret Zirvesi ve Ödülleri 28 Kasım Tarihinde Çırağan Sarayında Hibrit Olarak Düzenlenecek Katılmak İçin Tıklayın

Sosyal Medyada İnsanlar Markaları Takip Ediyor Mu?

Sanılanın aksine sosyal medyada insanlar markaları takip etmiyorlar. Bugün en çok takip edilen Instagram, Facebook ve Twitter hesaplarına bakıldığında sanatçılar, ünlüler, siyasetçiler ve spor kulüpleri yer almakta. Peki markalarının sosyal medya çılgınlığı neden?

Türkiye’de Instagram’ı en çok takip eden ilk on hesap arasında neredeyse hiçbir marka yok. İnsanlar sosyal medyada markaları değil sanatçıları, oyuncuları ya da spor kulüplerini takip etmeyi tercih ediyorlar.

Benzer şekilde Twitter’da da en çok takip edilenler komedyenler, siyasetçiler, sanatçılar, ve futbol kulüpleri. Bu platformda da ilk sıralarda markalar hiç yok.

Facebook’ta da durum farklı değil.

Markaların iddialarının aksine insanlar sosyal medyada markalara pek ilgi duymuyorlar. Bu platformları duygularını, düşüncelerini, yaşadıklarını ve yaşamak istediklerini arkadaşlarıyla paylaşmak için kullanıyorlar. Beğendikleri ünlüleri takip etmek, kendi ilgi alanlarına giren konularda ülkede ve dünyada neler olduğunu öğrenmek istiyorlar.

Hepimizin bildiği gibi Facebook, Instagram gibi sosyal medya platformları markaların yayınladığı postları bütün takipçilerine değil onların çok küçük bir bölümüne (muhtemelen %5 civarında) gösteriyor.  Bu orana göre 1 Milyon takipçisi olan bir markanın yayınladığı her post yaklaşık 50 bin kişiye ulaşıyor. Eğer markalar kendilerini takip edenlerle etkileşim” yani beğeni”, yorum”, paylaşım” elde etmek için iletişim yaparlarsa sosyal medyanın ruhunu ıskalar, kaynaklarını boşa harcarlar.

Facebook, Twitter, Instagram gibi platformlar   -adı üzerinde-  sosyal platformlardır yani insanların insanlarla iletişim kurdukları yerlerdir. İnsanların markalarla değil insanlarla etkileşime geçmeleri bu nedenledir. Diğer taraftan da milyonlarca insanın zaman geçirdiği bu ortamlar markaların insanlara ulaşmak yani Facebook deyimiyle onlara erişmek” için önemli bir imkandır. Dolayısıyla markaların bu platformlarda tüketicilerin karşısına çıkmak istemeleri elbette çok anlaşılır ve haklı bir durumdur.

Markaların sosyal medyada takipçi edinme ve onlarla etkileşime girme sevdasından vazgeçip Facebook, Instagram ve Twitter gibi platformları bir ekran olarak kullanması yani buralarda Televizyondaki gibi reklam yapması gerekir.

Yani enerjinizi etkileşime” değil erişime” harcayın.

2020 Sosyal Medya Trendleri için tıklayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir