Blockchain senaryoları her ne kadar şuan için geliştirilme sürecinde olsa bile kripto para piyasanın popülerliği arttırdıkça blockchain ile daha hızlı tanışmamız ve oradaki dijital dünya sürecini anlamamız gerekiyor. Çünkü yenidünya düzeni ile dijitalleşen toplumlarda değişim hızı hiç olmadığı kadar yüksek. Bu değişimler insanlar üzerinde yeni fırsat algıları oluşturabiliyor. Ayrıca insanların kolaylıkla bu değişimleri kabullenmesi için en önemli zaman dilimlerden biri. Peki blockchain teknolojileri dijital pazarlamayı değiştirebilir mi ?
Blockchain Nedir?
Blockchain bir veri tabanıdır. Sanal para olan Bitcoin ile popüleritesi artmıştır. Bitcoin tamamen blockchain teknolojisinin bir parçasıdır.
Blockchain üzerinde dağıtılan veriler, merkezi bir ağda ayrı ayrı saklanmaz. Böylelikle blockchain üzerinden yapılan işlemler internetteki herkes tarafından erişilebilir şekildedir. Paylaşılan veriler blockchaine bağlı bütün cihazlarda eşzamanlı olarak varlık gösterdiğini için herhangi bir saldırıda bu veriler zarar görmez. Yapılan işlemlerle ilgili geriye dönük takip kolaylıkla yapılabilir. Merkezi bir ağ olmadığı için giren veriler bloklar halinde, gelişmiş şifreleme algoritmalarıyla, birbirine bağlanarak kaydedilir. Blockchain veri tabanı, merkezi bir ağ bağlantısı olmaksızın işlem yapabilme imkânı sağlar. Böylece işlemler direkt alıcı ile satıcı arasında güvenli bir şekilde gerçekleştirilir.
Blockchain Nerelerde Kullanılıyor?
Finans, sağlık, lojistik ve enerji sektörlerinde olmak üzere Blockchainler, çeşitli oyun ve ağ endüstrilerde kullanılıyor. Bazı büyük firmalar tedarik zincirlerinde blockchain tabanlı sistemlerin kullanımını desteklemek için kaynak sağlıyor.
Dijital Pazarlama ve Blockchain
Şuan kullandığımız merkezi ağ bağlantılı sistem ile kişisel verilerimizin güvenliği ile ilgili bizi çok yakından takip edebiliyor. Blockchain teknolojisinde yer alan ve merkezi olmayan uygulamalar için yeni bir internet ağ olarak tanıtılan blockstack ve skycoin ağlarında tüm kullanıcı verilerinin şifrelenecek ve korunacağını söyleniyor.
Pazarlamacılar şu anda kullandıkları tüm kullanıcı verilerine erişemezlerse pazarlamanın nasıl değişeceğini düşünmek ve yeni stratejiler belirmek gerekiyor. Pazarlamacılar için dijital görüntülü reklamlar ne kadar faydalı olsa da müşteri açısından dijital reklamcılıkla ilgili sorunlar var. Görüntülü reklamlar müdahaleci ve can sıkıcı görünmekle birlikte mobil cihazların pil ve atık bant genişliğini tüketebiliyor.
Blockchain destekli açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir web tarayıcı yazılımı olan JavaScript’ı oluşturan ve Mozilla’nın kurucu ortağı Brendan Eich geliştirdiği Brave ve Temel Dikkat Jetonu (BAT) ile kullanıcıların reklamlarla etkileşim şeklini değiştirerek tüm bu sorunları ortadan kaldırmak istiyor.
Kullanıcıların, yayıncıların ve reklamverenlerin çevrimiçi dikkat değeri üzerinde işlem yapmalarına izin vererek dijital reklamlardaki mevcut tekeli kırmayı hedefliyor. Brave’nin geliştirici ekibi ekosistemde daha az ancak daha kaliteli reklamlar hedefliyor.