Sponsorluk, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de her yıl büyüyen bir pazar. 2017 yılı içerisinde gerçekleştirilen yaratıcı sponsorluk uygulamalarının önümüzdeki yılda da katlanarak devam edeceğini tahmin ediyorum. Yazımda 2018 yılındaki sponsorluk beklentilerimi maddeleştirerek açıklayacağım.
1 – Videolu İçerikler Artacak
Kurumlar, gerek sosyal medya platformlarının dayatması ile gündemimize oturan gerekse aldığı dönüşüm oranlarının görsellere kıyasla daha verimli olmasından ötürü sponsorluk uygulamalarının duyurularını ve sponsorluk sırası ve sonrasındaki aktivitelerini video içerikleri halinde sunmayı arttıracaklar. Red Bull ve Kenan Sofuoğlu örneğindeki gibi 360 derece veya VR video içerikleri de sponsorluk anlaşmaları kapsamında hayata geçmeye devam edecek.
2 – Daha Az Logo Konumlandırma
Son dönemlerde başlayan, yeni bir akım olan logosuz sponsorluk uygulamalarının artacağını düşünüyorum. Pazarlama kampanyalarında “Debranding” olarak da anılan markanın ürünlerinde veya basılı materyallerinde logo barınmadan yer alması, markanın aslında ne kadar kuvvetli olduğunun da bir göstergesi. Sponsorluk sektöründe ise “Dönüşümsel Sponsorluk” olarak isimlendirdiğim bu yeni tür, tüm ticari uygulamaları değiştirebiliyor. Daha az logo konumlandırma yaparak, taraftarlar ve proje sahipleri ile duygusal bağ daha rahat kurulabiliyor.
Daha az logo konumlandırma başlığına ekleme olarak; yeni çıkan yasa sebebi ile artık enerji içecekleri de logo konumlandırmaları konusunda tütün ve alkol firmaları gibi kısıtlandı. Her kısıtlanmada olduğu gibi markalar gri noktalarda alternatif yaratıcı fikirlerini hayata geçirecekler.
3 – Daha Az Stantlı Katılım
Kurumlara sunulan sponsorluk hakları arasında belki de ilk sırada akla gelecek madde stant katılımıdır. 2017 yılı içerisinde görüştüğüm pek çok kurum, sponsor oldukları bir etkinlikte açacakları stantların üretim, ulaşım, personel ve zaman maliyetlerine katlanmak istemediklerini belirtti. Aktif olarak etkinlik ziyaretçileri ile görüşmek, broşür dağıtmak, form toplama gibi avantajları olan stant aktivitelerinin en önemli dezavantajı ulaşılabilecek kitlenin sınırlı ve az sayıda olmasıdır. 2018 yılında kurumların, stantlı katılımlar yerine online fuarlara katılımlarının artacağını öngörüyorum.
4 – Daha Az Oldu-Bitti Anlaşmalar
Oldu-bitti anlaşmalar, kurumun, çok da düşünmeden karar aldığı sponsorluk anlaşmalarıdır. Genellikle markalama çalışmaları için değerlendirilir ve verimliliği çok düşüktür. Kurumların Uyguladıkları 10 Sponsorluk Yöntemi başlıklı yazımdaki “Burada Yer Almamız Şart” ve “Kopuk Sponsorluk Yöntemi” olarak belirttiğim sponsorluk uygulamalarının 2018 yılında azalacağını ümit ediyorum. Sponsorluk yatırımının geri dönüşü konusunda olumsuz etki bırakan “oldu-bitti” anlaşmalarının tamamen bitmesini de şahsi olarak diliyorum.
5 – İsim Sponsorlukları Artacak
Türkiye’de gerçekleşen önemli sponsorluk gelişmelerinin yer aldığı Anasponsor bloğundaki verilere göre, 2016-2017 yılında gerçekleşen isim sponsorluğu anlaşmaları, 2015-2016 yılları arasında gerçekleşen isim sponsorluğu anlaşmalarına kıyasla %12.6 daha fazla arttı. 2017-2018 yılları arasındaki sponsorluk anlaşmalarının, partnerliğe daha yakın olan isim sponsorlukları kategorisi üzerinden gerçekleşeceğini düşünüyorum.
6 – Sponsorluğa Özel Hashtagler
Partnerlik bazlı bir diğer uygulama olan sponsor olunan projeye özel hashtag kullanımı, tüketicilerin ilgisini çekmesinden ve sosyal medya paylaşımlarına yatkınlığından ötürü önem arz ediyor. En güncel örnek ise; Cem Yılmaz’ın yeni filmi ArifV216’nın hashtaglerinde belli oluyor. Sponsor olan Arçelik firmasının sloganını hashtagleştirerek #aşkileyap kullanımı uygulanıyor. Bu örnek haricinde, hashtaglerde kurum ismi ile proje ismi birleştirilerek de kullanılabilir.
7 – Yüzde 4’lük Bir Sektör Büyümesi
IEG Sponsorship şirketinin verilerine göre 2017 yılı içerisinde sponsorluk sektörü %4.1 büyüme sağlamış durumda. Geçtiğimiz yıllardaki büyüme oranları da göz önüne alındığında; 2018 yılında da sponsorlukların %4 civarında büyüme göstermesi bekleniyor.
Yedi ana maddede özetlediğim sponsorluk yeni yıldaki beklentilerine ek olarak, her sene olduğu gibi 2018’de de spor sektöründe gerçekleşecek sponsorluk anlaşmaları zirvede yerini koruyacak. Sizlerin farklı beklentileri var ise öğrenmek isterim.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…
1 yorum