E-Ticaret Zirvesi ve Ödülleri 28 Kasım Tarihinde Çırağan Sarayında Hibrit Olarak Düzenlenecek Katılmak İçin Tıklayın

Z Kuşağı Sizi Anlamaz, Z Kuşağını Sizin Anlamanız Gerekiyor

20’nci yüzyılın başından bu yana nasıl bitmeyen bir iletişim çağı yaşıyorsak, gelişen iletişim kanalları, globalleşen dünya ve çığır açan yeni fikirlerin yarattığı rüzgarlar çağımızı aynı zamanda bir girişimcilik çağı da yapıyor. Girişimcilik hem teknolojinin gelişmesinde hem de toplumun refah düzeyinin artmasını sağlarken, X ve Y kuşağının da hayal mesleği olarak karşımıza çıkıyor. Daha kaliteli hayat standartlarına sahip olmak isteyen ve anne-babalarına göre çok daha çabuk sonuca varmak isteyen genç kuşaklar, aceleci bir şekilde iş dünyasına adım atarak kendi ayakları üstünde durmak için savaş veriyor. Elbette yenilikçi ve yaratıcı fikirlerle pazara çıkan çoğu girişimci başarıyı yakalasa da hala girişimciliğin en önemli kuralı, oyunu kurallarına göre oynamak. Oyunun en önemli kuralı ise zaten başlı başına bir sosyal girişim olan iletişimi iyi başarabilmekten geçiyor.

İletişimi doğru şekilde sonuca ulaştırabilmenin ilk ve en önemli adımı ise karşımızdakini doğru anlayabilmekten ve isteklerini gerçekçi bir şekilde analiz edebilmekten geçmekte. Diğer taraftan hızla gelişen dijital dünya ve iletişim teknolojileri kuşak geçişlerindeki zaman aralığını düşürürken önümüze kendisinden öncekilerden çok farklı yepyeni bir nesil çıkardı. Z Kuşağı. Gelecekte başarıyı yakalamak isteyen ya da başarısının devamını sürdürmek isteyen tüm girişimciler ve kurumlar ise bu kuşağı çok iyi analiz edebilmek ve kendilerini bu kuşağa göre dönüştürmek zorunda.

Peki Z kuşağı olarak isimlendirdiğimiz bu kuşak kimlerden oluşuyor? Hayata bakışları ne? Beklentileri hangi yönde? Neleri önemsiyorlar, neleri önemsemiyorlar? Olmazsa olmazları hangi değerler?

Z kuşağı üyeleri hayata geldikleri dünya koşullarının etkisiyle diğer tüm kuşaklardan farklı olarak teknolojik gelişmeleri takip edebilen ve hızlı uyum sağlayabilen bir nesli ifade etmekte. Bir önceki dönem olarak nitelendirilen Y kuşağı çocukları gibi dışarıda sosyalleşebilen, sokakta oynayan bir nesil olmaktan öte,  daha kendi içlerinde ve ailelerinin belirlediği ev ve çevresinde vakit geçirmekteler. Diğer yandan internet teknolojilerine son derece hakim, teknik zekaları gelişmiş bireyler olacağı ön görülüyor. Bir diğer öngörü ise yüksek algı ve eş zamanlı birden fazla işle ilgilenebilme kabiliyetlerinin gelişeceği yönünde. Z kuşağı somut verilere değer veriyor ve bu durumu şimdiden yaşam tarzlarına yansıtmaya başladılar. Onlar için iyi bir eğitim, özgürlük, anlayışlı yaklaşım ve öznel olabilmeleri son derece önemli.  Özgürlük algısına çok değer veriyor ve toplum normlarına kulak vermekten kaçıyorlar. Kendilerinden önce gelen kuşaklarda olduğu gibi duygusal bağlılık yönleri kuvvetli değil, olaylara daha akılcıl yaklaşabiliyor, duygusal zekalarını susturabiliyorlar.

Z Kuşağı Dünya Nüfusunun Yüzde 25’ini oluşturuyor.

1996 ile 2011 yılları arasında doğan Z kuşağı günümüz dünya nüfusunun %25’ini oluşturuyor ve çok yakın gelecekte, satın alma gücü diğer kuşaklardan bu kuşağa geçecek. Bu da pazarlama dünyası açısından büyük önem taşıyan bir ayrıntı. Çoklu platform medya şirketi Awesomeness’ın araştırma şirketi Trendera‘yla birklikte yaptığı araştırma Z kuşağının davranışlarıyla ilgili önemli bulgular sunuyor. Awesomeness’a göre, bu yaş aralığındakilere markalı içerik üretenlerin bu kuşak hakkında bilmesi gereken öncelikli kelimeler arasında; stresli, global, tedbirli, akışkan kişilikli, kuralları yıkan, niş ve teknolojinin içine doğmuş yer alıyor.

Araştırmaya göre, Z kuşağının %53’ü sosyal medyanın, %42’si teknolojinin ve %28’i ise siber zorbalığın, nesillerini etkileyen başlıca kavramlar olduğun fikrinde. Dijital dünyaya doğuştan adapte olan Z jenerasyonunun %62’si kendisini bireysel olarak değil dijitalde daha rahat ifade ettiğini belirtiyor. Z kuşağının kullandığı ilk 5 sosyal platform ise şu şekilde: YouTube (%79), Facebook (%78), Instagram (%69), Snapchat (68) ve Twitter (%49). Gençlerin %71’i video içerik tüketiyor. Üçte biri, bu içerikleri mobil cihazlardan görüntülüyor.

Z Kuşağı günde 68 Video İzliyor.

Awesomeness marka iş birlikleri başkan yardımcısı Harley Block, “Platform özelinde mobil optimizasyonlu ve eğlenceli içerikler yaratmak, Z kuşağı için vazgeçilemez. Günde 68 video izliyorlar. Bu da izleyicinin, daha öncekinden hızlı içerik seçtiğini gösteriyor” diyor. Z jenerasyonundan bireylerin %52’si, videoların tamamını eğer kendilerini güldürebiliyorsa izlemeye devam ediyor. Awesomeness, ulaşılması zor olan bu kuşağa erişebilmek için ilgi çekici içerikler yaratmanın yanı sıra, elde ettiği içgörüleri, aynı kitleye hitap etmeyi hedefleyen pazarlamacılarla da paylaşıyor. Z kuşağının 3’te 1’i herkesin eşit olduğu görüşünü savunuyor.

 %80’i siyahların hayatına önem verilmesi gerektiğini, %74’ü trans bireylerin haklarını ve %63’ü de feminizmi savunuyor. Büyük bir çoğunluğu, bu hareketlerin toplum tarafından kabul edilmesi gerektiğini düşünüyor. Bu kadar geniş bir kimlik bilincine ve kabullenmeye sahip olsalar bile, her 5 Z kuşağı gencin 1’i Instagram’da kendilerini daha rahat ifade edebildikleri alternatif ve özel bir hesaplarının olduğunu itiraf ediyor. Elbette Z kuşağını hedefleyen markaların Z kuşağının düşüncelerini, değer yargılarını ve alışkanlıklarını göz önünde bulundurabilmeleri şart. Özellikle de yöneticilerin Z kuşağını anlayabilmeleri hayati önem taşıyor.  Onları ergen psikolojisindeki gençler olarak görmek yerine şimdiden tüketici olarak görmede fayda var. Çünkü Z kuşağı kendilerinden önceki kuşaklara oranla çok daha hızlı ergenleştikleri gibi, fikir özgürlüklerine de çok daha hızlı varıyorlar ve fikirlerini gelecekte de kolay kolay değiştirmeyeceğe benziyorlar. Üstelik başkalarının değerlerinden çok kendi değerlerine önem veren bu kuşağın size uyum sağlamasını beklemek de büyük hata olacaktır. Bu yüzden bir an evvel girişimciler, işletmeler ve markalar yeni gelen nesile uyum sağlamak zorunda.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir