Veri Madenciliği (Data Mining) Nedir?

Veri Madenciliği (Data Mining) Nedir? Teknolojinin süratli gelişimi ve yayılımının bir sonucu olarak bilgisayar kullanımı da aynı doğrultuda arttı. Hayatımızın her alanına hitap edebilmeyi başaran bu araç, birçok amaç için kullanılabilmesinden dolayı içerisine sürekli aktarım yapılan bir “bilgi okyanusu” haline geldi. Bizler de bu okyanus üzerinde doğru adaya -yani doğru bilgiye- ulaşmaya çalışan birer kaptan oluverdik.

Bu bilgi aktarımı hiç durmadan devam ettikçe girilen veriler arttı, veriler çoğaldıkça da arasından bizim için doğru olanı bulmak ve bulduğumuz verinin de analizini verimli bir şekilde yapabilmek oldukça zorlaştı. Aynı zamanda tecrübe ettikçe anladık ki bilgisayar kaynaklı oluşturulan bu veriler, kullanılabilecek şekilde işlenmediği zaman hiçbir anlam ifade etmeyecek, yarar sağlamayacaklardı.

İşte bu işlenmemiş ve karışık halde bulunan verilerin seçilip, anlamlı bir halde işlenerek birer bilgiye dönüştürülme işlemine “veri madenciliği” adı verilir. Bu hayli büyük, gizli ve ham veri gruplarını birer faydalı bilgiye dönüştürme ve sonrasında analizlerini yapma işlemi, otomatik olarak programlar ve teknikler ile yapılmakta ve teknolojinin de verdiği yetkiye dayanarak pek çok alana fayda sağlamaktadır.

Veri Madenciliği (Data Mining) Nasıl Yapılır?

Veri madenciliğinin ilk adımında öncelikle ulaşılmak istenen bilgiye karar verilir. Bu konuda net ve planlı olmak sonuca ulaşmada faydalı olacaktır. Hedefin belirlenmesinin ardından bilgi bir sınıflandırmaya yerleştirilir ve bilginin işleneceği en uygun veri tabanları seçilir. Araştırmanın yapıldığı veri tabanı içerisinde bizleri hedef bilgimizden uzaklaştıracak olan alakasız verilerin temizlenmesi ve ayrıştırılması gerekir. Ardından hedefe en uygun olarak seçilmiş tabanda toplanan en doğru veriler örüntülü şekilde farklı metotlarla işlenir. Ortaya çıkan sağlıklı, işlenmiş ve alakalı veriler amacına uygun kullanılmak üzere hazırdır.

Veri Madenciliği (Data Mining) Ne İşe Yarar?

Data Mining
Data Mining

Verilerin tıpkı tabir edildiği gibi uygun araç ve gereçlerle madenlerinden işlenmek üzere alınıp değerleneceği doğru yerlere gönderilmesi ile işletmeler, araştırmacılar ve birçok strateji çalışmaları hedefine en hızlı ve sağlıklı şekilde ulaşmaktadır.

İşletmeler adına bir sonraki hedef için doğru bilgilerin çekilip analizinin yapılması ile tüm strateji mekanizması belirlenip, şekillendirilebilir. Müşteri potansiyelini, eğilimini ve davranışını tahmin etme ve haklarında doğru bilgileri elde ederek uygun hizmetler/ürünler sunma konularında oldukça faydalı bir yöntemdir. Bunun dışında veri madenciliği;  güvenliği tehdit edecek unsur veya kişilerin araştırılıp tespit edilmesi konusundan, pazarlama stratejilerinin belirlenmesine ve hatta oluşturulacak yeni fikir/ürün/hizmetlerin kurgulanması için yapılacak piyasa değerlendirmesine kadar birçok alana dokunarak yarar üretmektedir.

Veri Madenciliği (Data Mining) Nasıl Kullanılır?

Veri Madenciliği Nedir?
Veri Madenciliği Nedir?

Veri madenciliği özellikle bir karar aşamasının ve bilgi ihtiyacının olduğu her süreçte kullanılmaktadır. Bu disiplinin en sık başvurulduğu dallar olarak biyoloji, genetik ve tıp görülse de günümüz teknolojisi ve örüntü sağlayabilme yöntemleri ile birlikte pazarlama, eğitim, mühendislik, bankacılık gibi pek çok alan da doğru veri toplama ve işleme yöntemi olan veri madenciliğine başvurmaktadır.

Veri madenciliği kullanılarak mobil kullanıcıların eğilimleri saptanmakta, bir market müşterisinin geçmiş kayıtlarından satın alma davranışı, beklentisi ve eğilimi izlenmekte, bir bölgenin deprem verileri analiziyle olası tehlikeler gözlenmekte, yeni/eski bir yazılımın hata oranları belirlenmekte, öğrencilerin başarı ve başarısızlık durumlarının sebepleri üzerine araştırmalar yapılmakta, kalite iyileştirme çalışmaları denenmekte ve daha birçok alanda çeşitli çalışmalara adım atılmaktadır.

Ülkemizde işletmeler tarafından yaygın olarak müşteri odaklı kullanılan veri madenciliği ile pazar oluşturma/ geliştirme çalışmaları yapılmakta ve müşteri memnuniyeti tam da kendilerinden gelen deneyim ve davranış hareketleri sonucu elde edilmiş verilerle sağlanmaktadır.

Teknoloji geliştikçe çalışma ve tekniklerinin her alanda daha da aktif olacağı kesinleşen bir disiplin olan veri madenciliği, kendine özgü fayda geliştirme ve üretme teknikleriyle derinleşmeye devam edecektir.

2 yorum
  1. Bu konuda Türkiye’de yeterli bilgi ve tecrübe birikimi yok ne yazık ki. Veri madenciliği konusunda uzman insan kaynağımız yok. Bu insan kaynağını geliştirecek eğitmen de yok. Eğer eğitim almak isterseniz ancak yurtdışından sertifika programları yeterli düzeyde oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir