Endüstri 4.0 hayatımızın içinde. Sağlıktan eğitime, lojistikten son üretime her yerde.
Endüstriyi know how’ını yaratanlar kolektif bir değer yaratıyor. Her ülke, kültür kendi üstünlükleri ile E.4.0 ile buluşuyor.
Türkiye coğrafi işaretlendirmeler konusunda son dönemde yapılan atılımlar ile tarım ürünleri konusunda markalaşma yolunda adımlar atmaya başladı.
Tarım alanı olarak çok küçük alanlara sahip Hollanda’nın pazarlama ve markalaşma hamleleri güzel bir örnek. Benzer hamleleri Türkiye’nin yaptığını hayal edin.
Üretim alanlarının düşük olduğu lokasyonlarda katma değerli ürünler kurgulamak gerekiyor.
İncir değil ‘’Siyah İncir’’ , sarımsak değil ‘’Kastamonu Sarımsağı’’ Bu markalaştırma hamlesi ile katma değerli bir süreç başlıyor.
Tarım ekosistemi üretici, aracı, son satıcı ve tüketici arasında gerçekleşiyor. Bu durum da süreci fiyat odaklı hale getiriyor. Fiyata duyarsızlaştırma aksiyonu isteyen Türkiye tarımı için kötü bir denklem. Çözümü ise dikey pazarlama kanalları yaratmaktan geçiyor.
Dikey pazarlama kanallarının, hızlı ve eş zamanlı marka iletişimi ile desteklendiği senaryoda katma değerli satış başlıyor.
Özellikle organik ve doğal ürünle pazar, tarımda markalaşmayla ilgili önemli bir fırsat.
Türkiye ulaşım üstünlükleri ve bir çok pazara yakınlığı ile katma değerli tarım ve hayvancılık ürünlerini bütün dünyaya ulaştırabilir.
Tarımda markalaşma hem iç hem dış pazarı heyecanlandıracak bir durum.
Ülke tarımda markalaşırsa;
- Küresel rekabette güçlenecek,
- Kayıt dışı üretim ve ticaret azalacak,
- Yeni iş kaynakları yaratılacak.
Bu konuda ülke politikaları yavaş kalmakla beraber serbest girişimci bu süreci istiyor.
Piyasa markalaşmazsa sıkıntı yaşayacağını biliyor. Rekabet gücünü arttıracak markalaşma hareketi birçok fırsatı beraberinde getirecek.
Tarımda markalaşma hamlesi birçok paydaşa sahip. Bakanlıktan çiftçilere, kooperatiflerden medya gruplarına, siyasilerden kredi kaynaklarına kadar pek çok paydaş oyunun içinde. Eksik olan üst vizyonun atılması.
Tarımda markalaşma vizyonu Türkiye ekonomisi için çok ciddi bir kanal ve bu konu ile ilgili paydaşlar ne kadar hızlı harekete geçerse o kadar iyi olur.
Pazar ola.