Markaların dijital pazarlama ve sosyal medya iletişimi savaşları her geçen gün daha da artmaktadır. Facebook reklamlarının ardından Twitter reklamları ve son olarak da Instagram reklamları hayatımıza girdi. Sosyal medyanın kullanıcılar ve markalar tarafında kullanımı da sürekli artmaktadır.
We Are Social’ın yayınladığı Türkiye ile ilgili internet istatistiklerine göre, Türkiye genelinde 37,7 milyon aktif internet kullanıcısı bulunuyor. 40 milyon aktif sosyal medya hesabı bulunan Türkiye’de sosyal medya hesaplarının penetrasyon oranının ise %52 olduğu görülüyor. Mobil olarak 32 milyon aktif sosyal medya hesabı bulunuyor. Buna göre 40 milyon aktif sosyal medya hesabının %80’ine mobilden erişim yapıldığı görülüyor. Ayrıca rapora göre Türkiye’de yaklaşık 69.6 milyon mobil kullanıcı bulunuyor. 1
Rakamlar sosyal medyanın ülkemizde ne kadar büyük bir yapıya ulaştığını açıkça göstermektedir. Bu durum markaları da sosyal medyada harekete geçirmiş ve sosyal medyada var olma ve fark edilme yarışı içerisine çekmiştir.
Sosyal medyanın en büyük kullanıcı gruplarından biri üniversite öğrencileridir. Bu sebeple üniversite öğrencilerinin satın alma kararlarından sosyal medyanın nasıl bir etkiye sahip olduğu önemli bir araştırma konusu olmuştur. Bu sebeple İstatistik Atölyesi tarafından 2015 yılında 100 üniversite öğrencisi ile yapılan araştırmanın sonuçlarına göre sosyal medya öğrencilerin satın alma kararında büyük bir etkiye sahiptir. Araştırma sonuçlarına göre;
-
Her 10 öğrenciden 8’i bir ürün/hizmet satın almadan önce o ürün ya da hizmetle ilgili mutlaka sosyal medyada araştırma yapmaktadır.
-
Her 10 öğrenciden 7’si sosyal medyada takip markaların ürünlerini/hizme
tlerini satın almayı tercih etmektedir.
-
Her 10 öğrenciden 6’sı satın alacağı ürün/hizmetle ilgili sosyal medyada sadece daha önceden de tanıdığım kişilerin tavsiyelerine önem vermektedir.
-
Bununla birlikte her 10 öğrenciden 7’si satın alacağı ürün/hizmet ile ilgili sosyal medyada popüler olan kullanıcıların tavsiyelerine önem vermemektedir.
-
Her 10 öğrenciden 8’si ürün/hizmet ile ilgili sosyal medyada yer alan bilgi satıcı tarafından oluşturulmuşsa o bilgiye güvenmemektedir.
Bu bilgiler bize markaların sosyal medya yönetimlerinde nelere dikkat etmesi gerektiği ve öğrencilerin satın alım kararında sosyal medyanın nasıl bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.