E-Ticaret Zirvesi ve Ödülleri 28 Kasım Tarihinde Çırağan Sarayında Hibrit Olarak Düzenlenecek Katılmak İçin Tıklayın

Elon Musk’ın Gelecek Tahminleri Pazarlama Kokuyor mu?

 

Sizce Dev Şirketlerin Kurucusu Elon Musk’ın Gelecek Tahminleri Biraz Pazarlama Kokuyor mu?

Kimimiz Paypal ödeme sisteminden, kimimiz Tesla arabalarından, kimimiz SpaceX uzay araçlarından, kimimiz ise Anıtkabir’deki saygı dolu fotoğrafından Elon Musk’ı bir şekilde tanıyoruz.

Tanımayanlar için çok çok kısa bir özet geçeyim; hayatı boyunca yaklaşık 9 farklı başarılı girişime imzasını atmayı başarmış, geniş mi geniş vizyona sahip bir kişi. İnternet sitesinden(Zip2) ödeme sistemine(Paypal), uzay araçlarından(SpaceX) elektrikli lüks arabalara(Tesla), yenilenebilir enerji sistemlerinden(SolarCity) 1200 km/sa hıza ulaşan yeni nesil araçlara(Hyperloop), yapay zekâ sistemlerinden(OpenAI) bunların insan vücuduna entegre sistemlerine(Neuralink) kadar akla gelemeyecek her türlü işe girişmiş bir kişi.

Önce tahminlerine bakalım. Zaten bu kadar vizyoner ve insanlığa hizmet eden birinin gelecek ile ilgili tahminlerini merak etmişsinizdir.

“Yapay zekâ insan ırkı için tehdittir.”

Teknolojik gelişmeler ile birlikte insanların hayatlarına yenilikler, heyecanlar ve kolaylıklar gelir. Ancak bir o kadar endişe ve korkular da. Musk’ın 2014 yılında Edge.org ile yaptığı röportajda “Önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde ciddi tehlikeye sahip bir şeylerin olma ihtimali yüksektir.” şeklindeki açıklaması bunun göstergesi olabilir.

PWC tarafından yapılan bir araştırmada hedef kitleye “Kalp ameliyatı olacağınızı düşünün. Bu operasyonda doktorlara mı yoksa ameliyathanedeki robot doktorlara mı güvenirsiniz?” şeklinde soru sorulmuş ve bu soruya gelen cevapların çoğunluğu ise robot seçeneğini seçmiştir.

Teknoloji, kimi insanların farkında olarak kimi insanların ise farkında olmadan güvenlerini bir şekilde kazanmayı başarmıştır, kalp ameliyatı gibi hayati önem arz eden bir olayda bile. Herhangi bir aklı/fikri olamayan insan eliyle yapılan robotlar, o insanlara tercih ediliyor. Bu robotların/buluşların yapay zekâ ile birleştirilerek her alanda kullanılması, insanların işyeri dışında kalmasına yol açabileceği için insan ırkına yönelik bir tehdit olarak görüyor Musk.

“İnsan bedeni içerisine teknoloji girecek.”

2016 yılında Code platformunda konuşan Musk, insanların gelecekte çağ ile tam olarak bağlantılı kalmak için beyin ve bedenlere teknolojinin gömülmesi gerektiğine inanıyor.

“Yapay zekânın geliştirilmesi için atılan her adım, insanlığı daha çok geride bırakacaktır. Şuanda var olan, insanı diğer canlılardan ayıran zekâ özelliğinin başka varlıklara verilmesi, insanın dünya üzerindeki üstünlüğü azaltacak, insanları bir evcil hayvan konumuna büründürecektir.” Bu ürkütücü sözlerinden sonra, gelecek ile ilgili bu korkusunun üzerine giderek biyolojik ve teknolojik zekâyı birleştirmeyi amaçlayan Neuralink isimli girişimine geçtiğimiz yıl başlamış bile.

“Hayat bir simülasyon olacak.”

Ana argümanı; eskiden gerçek hayata kıyasla imkânsız görünen, gerçekçi hale gelebileceklerine inanılmayan video oyunlarına güç veren teknolojinin hızla ilerlemesi. Bundan 40 yıl önce o zamanların simülasyonu olan pong adında atari oyunu varmış; iki dikdörtgen ve bir noktadan oluşan pinpona benzeyen bir oyun. Şimdi ise gerçeğinden ayırt edemeyeceğimiz boyutta oyunlar.

Musk, farklı iş alanlarında kullanılan bilgisayar simülasyonlarının, son yıllarda büyük gelişmeler kat etmesinden yola çıkarak, gelecekte bu simülasyonları gerçek ile ayırt etmede güçlük yaşayacağımızı, bununla kalmayıp hayatlarımızın ileride simülasyonların birer parçası olacağını belirtti.

“Gelecekte bütün araçlar elektrikli olacak, Tesla’nın piyasa değeri Apple’ın değerini geçecek.”

Musk; “Bütün ulaşım araçları ileride tamamen elektrikle çalışacak. Yarı yakıt yarı elektrikli değil, tamamen elektrikli olacak” iddialı bu sözünü katıldığı her konferansta dile getirmektedir.

Tesla’nın piyasa değeri şimdiden 5 milyar dolardan 44 milyar dolara yükseldi. Musk ortaya ciddi bir tahmin koyarak “Tesla’nın piyasa değerinin 2025 yılına kadar bugünkü Apple’ınkiyle aynı olacak.”

“İnsanlar Mars’a yolculuk yapacaklar.”

“İnsanlığın geleceği temelde ikiye ayrılacak: Ya çok planlı bir tür ve uzay medeniyeti olacak, ya da nihai yok olma durumuna kadar bir gezegende sıkışacağız. Gelecek hakkında ilham kaynağı olmam için ilk seçenek olmalı. “diyor Musk.

Musk, insanları taşımak için Mars’a bir uzay gemisi tasarlamayı başlatmayı planladığını açıklamıştı. Halen uçuş planları uygulanan roketin, 2024 yılında başlatılması umuluyor.

“Yeraltındaki ulaşım araçları ileride değerlenecek.”

“Uçan arabalar beni heyecanlandırıyor, ancak ileride uçan otomobilin ölçeklenebilir bir çözüm haline geldiğini hayal etmek çok zor.” Bunun yerine uçan arabalara kıyasla daha gelişmiş bir ulaşım şekli sağlayabileceğine inandığı bir altyapı ve tünel şirketi Boring Company’nin ulaşımın geleceği konusundaki vizyonunu hayata geçireceğine inanıyor.

Peki, gelelim başlıktaki pazarlama kısmına. Sizce Elon Musk’ın tahminleri biraz pazarlama kokuyor mu?

Musk’ın işletmelerinin ardındaki hikâye, herhangi bir CEO’nun küresel dünyada gerçekleştirdiklerinin izlenmesinden çok daha değerli dersler vermektedir.  Onun başarısının arkasındaki en büyük etken pazarlama; kendisini çevreleyen medyanın gücünden yararlanması ve dünyanın dikkatini nasıl çektiğidir.

Musk’ın tüm fikirleri ilk bakışta şişirilmiş görünüyor. Ancak bu filmlerdeki fikirler/konular zaten çağlar boyunca insanların hayal ettikleri şeyler; akülü büyük arabalardan tutun çatısı güneş enerjisiyle çevrilmiş bir evlere kadar.  En uç bir girişiminden bile bir örnek verecek olursak; hyperloop projesinin ilk versiyonu, 1812’de George Medhurst adındaki bir makine mühendisi tarafında ulaşım fikri olarak zamanında ortaya atılmış.

Bir önceki cümledeki bilgiyi biliyor olsanız bile, Musk’ı dinlerken sizin için daha iyi bir gelecek hazırladığı hissinden asla uzaklaşamazsınız. Onun fikirleri, daha iyi bir gelecekle o kadar uyum içerisindeki sanki bilim kurgular kadar eski. Sunduğu ve sunmayı planladığı ürünler ile daha hızlı, daha pratik, daha temiz bir gelecek vaat ediyor. Hayallere hitap eden bu yöntem, Musk’ın çok daha büyük oranlarda patlattığı klasik bir pazarlama stratejisidir.

Üç pazarlama bilgeliğini; şaşırtıcı, hayallere dokunucu ve kaliteyi hissettirici, noktalarını sergileyen Elon Musk ile ilgili sizler neler düşünüyorsunuz? Çok merak ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir