Pazarlamanın Yeni Divası “Influencer Marketing”
Son yıllardaki dijitale dönüşüm hızı nedeni ile her şeyde olduğu gibi pazarlama alanında da kullanılan yöntem ve terimlerdeki değişikliklerde yıldan yıla, hatta aydan aya değişiklik göstermeye başladı. Ama her dönem için değişmeyen yöntem ağızdan ağıza pazarlama (Word of Mouth) yöntemi oldu. Çünkü her dönemde potansiyel müşteri daima alacağı ürün yada hizmete dair ön bir araştırma yapma ihtiyacı halinde oldu. Bu ilk zamanlar bulundukları sosyal ortamda iken, zamanla bulundukları sosyal medya ağı aracılığı ile yaptıkları araştırmalar satın alma davranışına dönüştü.
Sosyal medyanın satın alma davranışına olan etkisi her geçen yıl geliştirilen değişik yöntemlerle artmaya başladı. 2009 yılında Gittigidiyor’un “Eski Sevgiliye Kapak” isimli reklamı, o zamana kadar kullanmadığımız bir yöntem olan “Viral Reklam” terimi ile hayatımıza girmişti. Yöntemler sürekli değişiklik gösterdi. Kimilerinin modası çok çabuk geçti, kimileri ise hala kullanılabilmektedir.
2016 yılı ile hayatımıza giren, 2017 yılı pazarlama bütçelerinde de yer almaya başlayan yeni yöntemlerden biri de “ Influence Marketing ” ya da bir başka deyişle “ Influencer Marketing ’ oldu. Türkçe olarak birçok şekilde ifade edilebiliyor. Ama en iyi ifade şeklinin “Etkileyen Pazarlaması” olduğunu söyleyebiliriz.
İnfluencer marketing hizmetinden faydalanırken ajansınızı seçerken daha önce yapılan çalışmalara ve diğer projelerdeki bilgi tecrübelerini göz ününde tutmanız sizlerin yaptıracağı çalışma için örnek teşkil edecektir. Eğer bu konuda kaliteli bir ajans ile çalışmak istiyorsanız, influencer marketing ajansı CCMedia ile çalışmanızı tavsiye ederim. Uzman kadroları ili projenize prestij katarak çalışmalarınızı en iyi şekilde yöneteceklerdir.
Peki influencer Marketing nedir ?
Günümüzde müşteriler her ne kadar marka ve reklamları takip edip, etkileniyor olsa da günün sonunda deneyim satın almak istiyorlar. Büyük bütçeli gazete, dergi ve televizyon reklamları satın alma davranışına sosyal medya reklamları kadar etki etmiyor. Müşteri; reklamda gördüklerinden ziyade deneyim satın almak istiyor.
Sosyal medya ağlarından Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Youtube ve Periscope bu ihtiyacın karşılanması açısından hem markalara hem de o markanın hedef kitlesine olanak sağlamaktadır.
Bugün bu ihtiyacın karşılanması esnasında da karşımıza yeni yöntemimiz Influence Marketing çıkıyor. Influence Marketing bir markanın kendi ürün veya hizmetini topluma mal olan veya bir başka deyişle fenomen olan bir kişi ile tanıtım yapmak yada partnerlik yapmak amacı ile kurduğu ortaklıktır. Yani pazarlamacıların reklam satın almaları yerine kendi reklamlarında oynatacakları marka yüzleri ile sponsorluk anlaşmaları yaparak sosyal medya ağı ile markalarını duyurmaları diyebiliriz
Aslında bu yöntem bir süre önce sosyal medya fenomenleri aracılığı ile hayatlarımıza girmeye başlamıştı. Sadece 2016 yılı itibari ile etten kemikten bir kalıba bürünüp, bir yöntem olarak pazarlama bütçelerinde yer almaya başladı. Çok kısa sürede kabul görmesinin en başında gelen neden ise; reklam-reklam, kokmadan potansiyel müşterinin deneyim satın alma ihtiyacını karşılayan daha doğal bir yöntem olmasıdır.
influencer Marketing için nelere dikkat edilmelidir?
Hem B2B hem de B2C pazarlamacıların tercih edebileceği influencer Marketing , pazarlamacıların en çok kullandığı yöntemlerden biri olan marka elçisi olarak bir ünlünün kullanılması yöntemi üzerine kuruludur diyebiliriz. Bu yüzden dikkat edilmesi gereken en önemli husus; influencer – Etkileyen olarak kullanılacak kişinin dikkatli seçilmesidir. Bu yöntemde potansiyel etkiye sahip kişilerin seçilmesi tercih edilmelidir.
influencer – Etkileyen olarak belirlenen kişi ünlü biri olabileceği gibi sosyal medyada fenomen haline gelen birileri de olabilir. Özellikle sosyal medyanın yarattığı blogger, Vlogger, Instagram ve Twitter ünlüleri gibi.
Tüketiciler, bazen geniş kitlelere hitap eden ünlüler yerine kendilerine yakın hissettikleri fenomenlerden aldıkları tavsiyeyi daha çok önemseyebiliyorlar. Bugün özellikle makyaj ürünlerinde sosyal medyada fenomen olan Vlogger’lar (“Video-logger” kelimesinin kısaltılmış halidir. Blogger ile Vlogger arasındaki fark biri yazdığı içerikleri bloğu aracılığı ile paylaşırken diğeri ise çektiği görüntüleri paylaşır.) tarafından yayınlanan videolar takip ediliyor. Yani takip edenin, takip ettiği kişide mutlaka kendine dair bir şeyler buluyor olması aynı dili konuşuyor olması etkinin satın alma davranışına daha çabuk dönmesini sağlıyor.
Tabii, Influencer – Etkileyen seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlarda var. Bunlar; takipçi sayısı ve takipçilerinin marka ile ne derece alakalı olabildiğidir. Tıklama ve takipçi oranlarını yüksek gösterebilmek için “takipçi satın almak” özellikle bugün birçok magazin programında da ünlüler arasında en çok polimiğe neden olan konulardan biridir. Influence’in takipçi sayısının organik büyüme ile oluşması kampanyalarda daha ölçülebilir değerler elde edilmesini sağlıyor.
Influencer – Etkileyen ile yapılan anlaşmalar; sponsorluk, bedava ürün yada çalışma öncesi ödeme yapılabilmektedir. Burada yapılacak anlaşmada en iyi kurgulanması gereken konu çalışmanın süresi. Çalışmaların kısa süreli bir anlaşma olmasından ziyade uzun süreli bir ilişkiyi kapsayacak bir anlaşma ve çalışma yapılması çok önemlidir.
Influence Marketing yönteminde dikkat edilecek bir diğer husus ise Influencer’ın marka ve ürün ile olan alaka düzeyidir. Örneğin; büyük bir takipçi kitlesine sahip fenomen bir pilates hocasının, spor giyim markası ile çalışması hem etkileyen hem de ürün açısından doğru bir tercihken, sırf popülaritesi yüksek diye gece hayatı ve kötü alışkanlıkları da halk tarafından bilinen bir ünlünün tercih edilmesi markaya zarar verebilir. Tercih edilen etkileyenin yanlış seçilmesi kampanyanın iyi sonuç elde etmesini engellerken, marka imajının zedelenmesine neden olmaktadır. Yani etkileyenin marka vaadi ile uyuşuyor olması şart!
Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus ise; doğru kanal aracılığı ile potansiyel müşteriye ulaşmak. Eğer ki moda sektöründe faaliyet gösteren bir firma ise bu sektör için influencer’ın kullanması gereken sosyal medya kanalı Instagram’dır. Ama marka makyaj yada kozmetik ürün ise videoları için Youtube bu sektörün Influencer’ının potansiyel müşteri ile buluşacağı en iyi kanallarından biri olabilir.
Bu ara FacebookLive ile sektöre bir farklılık getirse de Instagram sürekli yenilen alt yapısı, videoların süresinin artması, çoklu resim seçeneği, hikaye ve canlı video yayını ile önümüzdeki yıllarda sosyal medya alışkanlıklarımıza damga vuracağa benziyor. Bu nedenle en iyi kullanılması gereken sosyal medya ağının Instagram olduğu da dikkate almak gerekiyor.
Tabii her çalışmada olduğu gibi yapılan çalışma/kampanya sonuçlarının iyi ve hızlı değerlendirilmesi gerekiyor. Bu değerlendirme için illa ki yapılan çalışma yada kampanyanın bitmesi gerekmiyor. Kampanya sırasında da iyileştirme yapılması gereken yerlere zamanında yapılacak müdahale ile iyi bir sonuç elde edilebilir.
Evet, yazının başından beri bir değişimden bahsediyorum. Ama değişmeyen tek şey müşterinin her dönemde deneyim satın alma ihtiyacıdır. Bu sebeple potansiyel müşterinin, müşteri olabilmesi için onun kararlarına etkileyecek unsurların iyi belirlenip, doğru bir strateji ile ona dokunulması gerekmektedir. Her dönem yöntemler değişecek, ama ihtiyaç değişmeyecek!