Pazarlama Planı Nedir? Aşamaları Nelerdir?

Pazarlama kavramı günümüzde, tarihte belki de hiç olmadığı kadar önemli bir yere sahiptir ve aynı zamanda pazarlamaya konu olan içerikler ve yöntemler de son derece net ve profesyonel bir hale gelmiştir. Bunun en önemli sebebi elbette pazarlamanın direkt olarak kârlılıkla ilgili bir kavram olmasıdır. Doğru ve başarılı bir şekilde geliştirilen pazarlama stratejileri sonucunda, her türlü ürün veya malı etkili bir şekilde satabilir ve para kazanabilirsiniz. Bu noktada doğru analiz yapmak ve gerekli adımları eksiksiz tamamlamak önemlidir. Peki, pazarlama planı nedir?

Pazarlama Planı Nedir ve Aşamaları

Bir pazarlama stratejisi oluşturmadan önce mutlaka yapacağınız işin niteliğini bilmeniz gerekmektedir. Yani pazarlama stratejisi geliştirmek için günümüzde büyük firmalar ve şirketler hangi yolları izliyor, bunları değerlendirmek gerekmektedir. Pazarlama için genel kabul edilen 6 aşama bulunmaktadır. Bu noktada 6 rakamı bir kesinliği ifade etmez, bunu 4’e indiren veya 9’a çıkaran görüşler de mevcuttur fakat en çok tercih edilen pazarlama modeli 5 aşamalı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Durum Analizi: Şirketinizin bulunduğu konumu daha net bir şekilde görebilmenizi sağlar. Satışını gerçekleştirdiğiniz ürün veya hizmetin rakipler karşısındaki konumunu iyi değerlendirebilmeniz, gelecekte karşınıza çıkabilecek risklere ve beklenmedik rakip hamlelerine karşı sizi koruma altına alacaktır.

Hedefler: Durum analizini başarılı bir şekilde yaptıktan sonra gerçeklikten uzaklaşmadan hedef belirlemesi yapmak, sizin yararınıza olacaktır. Bu noktada mütevazı ve tutarlı olmak son derece önemlidir. Hedeflerinizi doğru belirledikten sonra başarıya ulaşmanız da bir o kadar kolay olacaktır.

Strateji: Belirlenen hedeflerin ne kadar sağlanabileceğine ilişkin detaylı değerlendirme strateji aşamasında yapılır. Yani hedeflemenin sağlaması ve tekrar değerlendirmesini içerir. Eğer herhangi bir eksiklik yoksa, stratejinizi kendi güçlü yanınız üzerinden mi yoksa rakibin zayıflıkları üzerinden mi yapacağınız belirlenir.

Taktikler: Bu aşamada belirlenen strateji üzerinden hangi kanallara yoğunlaşılacağı belirlenir. Örneğin reklam başlığı altında sosyal medya, televizyon, yazılı yayın organları üzerinden reklam seçeneklerinden hangisinin kullanılacağı gibi konular belirlenir. Hedef kitleyi iyi tanıyıp buna göre bir yol belirlemek gerekir. Bütçe ve Denetimler: Bütçe değerlendirilmesinin yapılması son derece uzmanlık gerektiren bir iştir. Çünkü yalnızca rakamları karşılaştırarak yapabileceğiniz bir değerlendirme ne yazık ki değildir. Değerlemeyi yaparken, görünmez ve soyut bir kavram olan risk faktörünü de sayısal olarak hesaplamanız gerekir. Denetim aşaması ise pazarlama stratejisi faaliyete geçtikten sonra sürekli kontrol edilmesi ve gidişata yönelik bilgi edinilmesini ifade eder.

Bütçe ve Denetimler: Bütçe değerlendirilmesinin yapılması son derece uzmanlık gerektiren bir iştir. Çünkü yalnızca rakamları karşılaştırarak yapabileceğiniz bir değerlendirme ne yazık ki değildir. Değerlemeyi yaparken, görünmez ve soyut bir kavram olan risk faktörünü de sayısal olarak hesaplamanız gerekir. Denetim aşaması ise pazarlama stratejisi faaliyete geçtikten sonra sürekli kontrol edilmesi ve gidişata yönelik bilgi edinilmesini ifade eder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir