Bilindiği üzere işletmelerin, özellikle KOBİ ve girişimcilerin pazarlama tarafında en büyük sıkıntıları, bilinirliklerini arttırmak, yeni müşteriler kazanmak ve kısıtlı reklam-pazarlama bütçeleridir. Çoğu zaman şirketler pazarlama için yüksek bütçeler ayrılması gerektiği düşünür. Halbuki sanılanın aksine, pazarlama her zaman yüksek bütçeler gerektirmez. Akıllıca uygulanmış pazarlama psikolojisi ve nöropazarlama taktikleriyle doğru kişiye, doğru zamanda ulaşmak ve etkili iletişime geçmek hem daha efektif ve hem daha az maliyetlidir. Bu noktada işletmelerin en sık yaptığı hata tüketicilerinin de tıpkı kendileri gibi düşündüklerini sanmalarıdır. Pazarlama psikolojisini anlamak bu noktada oldukça önemli bir yere sahip. Eğer tüketicinizi iyi anlıyor ve pazarın zihnini okuyabiliyorsanız tüketicilerinizle daha efektif bir iletişim kurmak ve gereksiz pazarlama masraflarının önüne geçebilmek mümkün.
Pazarlama psikoloji, sosyoloji, nörobilim, tasarım, istatistik gibi bir çok dal ile bağlantılıdır. Şirketlerin yöneticileri ve pazarlama uzmanları çoğu zaman bunlardan bir ya da birkaçında eksik kalmakta. Çünkü, günlük operasyonel süreçler pazarlamayı tüm boyutlarıyla görmeye engel olabilmektedir. Yalnız şu bilinmelidir ki, sadece sosyal medya hesaplarında aktif olmak, reklama para harcamak, pazar araştırmalarında bulunmak her zaman doğru ve etkili pazarlama yapıldığı anlamına gelmez. Bu nedenle insanların sizi tercih etmesinin ve etmemesinin temel nedenlerini ortaya çıkarmaya, tercih edilen olmak için yapmanız gerekenleri bilmeye gereksinim vardır. Bu da pazarlama psikolojisini anlamaktan geçiyor. Her ne kadar ülkemizde hala klasik pazarlama anlayışı hakim olsa da şirketlerin büyüyebilmeleri için yeni nesil pazarlamayı kucaklamaları gerekiyor. Pazarlama psikoloğu olarak Türkiye’de pazarlama psikolojisi, deneyimsel pazarlama ve nöropazarlama konularında farkındalığı arttırıp şirketlerin büyümesine katkıda bulunuyor olmak kendi adıma oldukça gurur verici. Ayrıca pazarlamayı meslek edinecek üniversite öğrencilerinin bu pazarlama dallarına ilgi gösteriyor olduklarını görmekten dolayı da mutlu olduğumu söyleyebilirim.
Pazarlama psikolojisi ve nöropazarlama ilgili merak ettiklerinizi Twitter’dan bana (@sitasg) sorabilirsiniz. Danışmanlık hizmetleri ve eğitimler için de www.neuro-mar.com adresini ziyaret edebilirsiniz.