Nesnelerin İnterneti Nedir? (IoT)
Nesnelerin interneti aklınıza gelebilecek her nesnenin internete erişip diğer cihazlarla iletişim kurabilmesidir. (Internet of Things)
Nasıl yani?
Nesnelere yapılan yatırımlar sonucunda nesnelerin Wifi ve Bluetooth ile internete bağlanmasıdır. 2020 yılında 26 milyar nesnenin internete bağlanacağı tahmin ediliyor.
Tarihsel Süreç ve Ürünler
Internet of Things kavramı ilk olarak 1999 yılında kullanılmaya başlandı ve IoT ürünler ortaya çıkmaya başladı. Bu ürünlerden bir kaçını şöyle sıralayabiliriz;
- Ev Otomasyon Sistemleri
- Akıllı Arabalar
- Akıllı Saatler
- Akıllı Bileklikler
Nesnelere yapılan yatırımlar sonucunda çoğu nesnelerin Wi-Fi ve Bluetooth ile internete bağlanması planlanıyor. IoT kapsamında geliştirilen ürünler çoğunlukla tablet ve mobil cihazlarla uyumlu çalışıyor ve her bir nesnenin mobil uygulaması oluyor, bu uygulamalar sayesinde nesneler ile ilgili bildirimler telefonunuza aktarılıyor.
Dünyada Örnek Nesnelerin İnterneti Projeleri
Edyn: Tarım için geliştirilmiş bir ürün olan Edyn, ürünü toprağa ne zaman, nasıl ve hangi aralıklarla ekmeniz gerektiğini söyleyen IoT kapsamında geliştirilmiş akıllı bir üründür.
Nest: 2014 Yılında Google tarafından satın alınan Nest ile ofisinizin veya evinizin sıcaklığını dışarıdan kontrol edebiliyorsunuz. Nest, duman dedektörü özelliğiyle acil durumlarda sizi mobil uygulama üzerinden haberdar ediyor.
Dropcam: Evinize kurulan kameralar ile siz dışarıdayken evinizi PC veya akıllı telefonunuzla izlemenizi sağlıyor.
Smart Things: Bu ürünü akıllı telefonunuza desteklenen cihazlarla entegre ederek, uyandığınızda kahveniz yapılır veya eve girdiğiniz müzik sistemleri, ışıklar otomatik olarak açılabilir.
Lenovo’nun 2015 yılında Nesnelerin İnterneti ile İlgili Yayına Aldığı Video
Lenovo Tech World – Internet of Things
Türkiye’de Örnek Nesnelerin İnterneti Projeleri
Vestel: Giyilebilir teknoloji alanında geliştirdiği VFit ürünü özellikleri;
- Kalp Atışı Ölçümü
- Adım Sayar, Kalori Ölçümü
- Titreşimle Çağrı ve Mesaj Bildirimi
- Su Geçirmezlik Özelliği
- IOS ve Android İşletim Sistemleri ile Uyumlu
Evreka: Akıllı şehirler konsepti ile çöplerin daha efektif toplanmasını sağlıyor. Çöp kutularına koyulan sensörler ile doluluk oranları algılanıyor ve M2M teknolojisi ile bulut sistemine aktarılıyor. Bu verilerle yapılan optimizasyon ile çöp toplama maliyetlerinde %55’e varan azalma sağlanıyor.
Cosa: Evinize gelmeden önce o da sıcaklığını ayarlayıp yüksek doğalgaz faturalarını daha aşağıya çekmenize olanak sağlıyor. Cosa akıllı kombi kiti ile birlikte doğalgaz tüketiminde %30 oranında tasarruf sağlayabilirsiniz.