Markaların Emojileşmesi

Emojileri hepimiz seviyor muyuz? Ben sevmiyorum, kullanmam diyenler de muhakkak “Neden sinirlisin? Moralin mi bozuk? Trip mi atıyorsun?” gibi tepkiler alıyordur çevresinden. Kimileriyse uzun uzun yazmaktansa bir kaçış yolu olarak görüyor emojileri. 90’lı yıllarda Japonya’da doğan emojiler, dünyanın ortak dili olarak kabul görülmüş hatta 17 Temmuz Dünya Emoji Günü diye ilan edilmiş. 2014 yılında globalde en çok aratılan kelime “emoji” olunca ve artık emojilerin mesajlaşmak dışında sosyal medyada da kullanım oranı fazlalaşınca markalar da boş durmamış, çeşitli kampanya ve reklamlarında konumlandırmış emojileri. Dilerseniz örneklerine hep birlikte bakalım.

1- Turkcell

Emojilerin tüketiciler üzerindeki etkisini fark eden Turkcell, geçtiğimiz yıl Selocan’ları Emocan’a dönüştürerek emojileri Türkiye’de en iyi kullanan markalar arasına girmişti. Emo-can uyarlaması ve Emocan karakterleriyle de Türk toplum yapısına uygun olması hemen benimsenerek doğru pazarlama stratejisi olarak nitelendirilmişti.

2- Pepsico

Pepsico, Pepsimoji adıyla başlattığı kampanya ile emoji pazarlaması sahasında yerini almıştı. Ambalajlarında 600’den fazla tescilli emojilere yer veren Pepsico, tüm duygulara tercüman oldu. Ayrıca Pepsico’nun Dünya Emoji Günü için yaptığı “Say ıt with Pepsi” kampanyasıyla evlilik teklifi eden genç baya ilgi görmüştü.

3-WWF

Vahşi hayatı koruma vakfı WWF’in ‘15 Mayıs Nesli Tükenmekte Olan Canlılar Günü’ öncesinde yaptığı “Endangered Emoji” kampanyası ile 17 canlının emojileriyle Twitter’da bağış kampanyasını başlatmıştı. İlk günden 7500 retweet atılması tahminlerden fazla gelen olumlu tepki olarak söylenmişti.

4-Dove

Hissettiğinden daha güzelsin diyen Dove, güzellik algısını 360 derece değiştiren kampanyalarıyla ve özgüven projesiyle hepimizin gönlüne taht kurmuştu derken oda dijital dünyaya ayak uydurarak emoji kampanyalarında kıvırcık saç karakterleriyle yerini almıştı.

5- Taco Bell

ABD’nin fast-food markası olan Tacobell, Change.org’da başlattıkları kampanya ile 25.000 imza toplayarak Unicode Consortium’a başvurmuştu. Başvurunun kabul olmasından sonra İos’a Taco emojisi gelmişti. Marka bu güzel haberi Twitter’da takipçilerine duyurduktan sonra Taco emojisi için internet sitesi bile kurmuştu.

6- Domino’s

Domino’s Pizza 2015’te geliştirdiği uygulama ile “Easy Order” kendi geliştirdiği pizza emojisiyle siparişi mümkün hale getirmişti. Siparişlerinin 4 kat arttığı söylenirken konsept Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali’nde ödül almıştı.

7- Onur Air

Twitter’da emoji kullanım oranlarını ölçümlemek için “Emoji Tracker” araç geliştiren Matthew Rothenberg, bavul emojisinin en düşük kullanım oranına sahip olduğunu açıklamıştı. Bunun üzerine Onur Air, bavul emojisini konumlandırarak Sevgililer Günü öncesinde bir kampanya ile 10 kişiye uçak bileti hediye etmişti. Kampanya sosyal medyada büyük ilgiyle karşılanmıştı ve Onur Air, birden fazla ödüle layık görülmüştü.

8- Burger King

Burger King, yaptığı aplikasyonuyla kendi tasarımı emojileriyle, tüketiciyle etkili iletişim kurarak doğru stratejiye imzasını atmıştı.

9-Garanti

Garanti, Twitter hesabından “Emoji İhtiyaç Listem” kampanyasıyla ihtiyaçlarını emojilerle anlatan takipçilerine kredi imkânı sunmuştu. Bu kampanya türünde ilk olmasından ötürü güçlü etkileşim sağlamıştı.

10- CNN

2016 yılında ABD’de başkanlık seçimleri için emojiler yaratan CNN, bunu Twitter’da takipçilerine sunmuştu. Adayı, emoji aracılığıyla paylaşma oranına göre ön seçim belirleyen CNN, güçlü bir etkileşim sağlamıştı.

11- Tavuk Dünyası

Bu kampanya öncekilerden farklı olarak yeni başlamış, bizde sizlere sunmak istedik.

Görünen o ki emojiler artık her yerde ve sadece dijitalde kalmayıp dünyanın ortak dili denilecek kadar da etkileşim gücü yüksek.

BONUSS!!

Bu kadar kampanyanın üstüne filmi elbette ki olmazsa olmazdı. 🙂

Sizin başarılı bulduğunuz kampanyalar neler?

Yorumlarınızı bekliyoruz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir