Libra’nın Geleceği Nasıl Olacak?

ds-damat

Facebook ve 20 kurucu üye tarafından kurulma aşamasında olan Libra Projesi’ne yine bir engel çıktı ve bu engel Libra’nın geleceği konusunda ne kadar etkili araştırılmaya başlandı.

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg ve kurucu üyeleri arasında Uber, Lyft ve Spotify bulunan Libra’da her gün bir gelişme yaşanıyor. Ekip, Libra Birliği sözleşmesini imzalamak için Cenevre’de bir araya gelmişti. Yönetim kurulu ise Facebook’un proje lideri David Marcus ve Andreessen Horowitz, PayU, Kiva Micro fonları ve Xapo Holdings’in temsilcilerinden seçilmişti. Fakat daha sınra Libra’nın arkasındaki Mastercard, Visa, PayPal ve eBay gibi önemli şirketler projeden ayrıldı. Libra Birliği’nin Facebook dışında kalan diğer 20 kurucu üyesi ise henüz Libra projesine para koymadılar.

Libra 2019 Haziran ayında ilan edildiğinde, her kurucu üyenin minimum 10 milyon dolar yatırım yapması gerektiği Facebook tarafından belirtilmişti. Fakat Libra’ya yapılacak yatırım konusu, Libra Birliği’nin geçen haftaki ilk genel kurulunda da görüşülmedi. Libra Birliği üyeleri ise projeye büyük olasılıkla yatırım yapacaklarını söylediler. Her ne kadar proje için JP Morgan CEO’su Jamie Dimon “gerçekleşemeyecek bir proje” olarak nitelendirse de Libra’nın doğum süreci herkes tarafından merakla bekleniyor.

Facebook Dünyası ve Libra‘nın Geleceği

Yedi buçuk milyar nüfusu olan dünyanın içinde kendi çapında ayrı bir dünya olan ve iki buçuk milyar kullanıcısı olan ve her hareketimizi takip edip bizi kontrol altında tutan Facebook, artık dijital para çıkarıyor. Facebook’un dijital parasının adı Libra ve cüzdan ismi ise Calibra. Değeri ise 1 Libra 1 Dolar olarak işlem görecek ve kullanıcılar birbirleriyle “kişiden kişiye” ödeme yapmak suretiyle ticaret yapabilecekler. Ayrıca Facebook’un Libra projesi genellikle karıştırıldığı gibi bir kripto para değil, dijital paradır. Bunun yanı sıra Libra’nın tutulacağı dijital cüzdan Calibra’nın da, 2020 yılında hizmete girmesi hedefleniyor.

Bunun yanında Libra’nın kullanıcıların sosyal ağlardan başlamak üzere yapacakları finansal işlemlerini kolaylaştırması bekleniyor. Projenin asıl amacı ise Facebook gelirlerini artırmak. Nerelerde kullanılabilecek diye düşünürsek bunlar genel olarak kişilerin aralarında geçen her işlemde kullanılabilecek örneğin; arkadaşınıza kahve ısmarlarken, pasta siparişi veya ulaşıma kadar her alanda kullanılması hedefleniyor. Asıl dikkat çeken özelliği ise maliyetinin düşük olması. Bu yeni dijital para birimi Libra ile kullanıcılar kendi aralarında mesajlaşır gibi para transferi yapabilecekler ve para transferi kolaylaşacak.

Facebook’un bu dijital parasıyla ilgili kaygılardan birisi aslında datalarımızı kontrol altında tutmasından ötürü tepki toplayan Facebook’un kullanılacak olan bu dijital paranın dolaşımını da kontrol altında tutacağı. Aslında merkeziyetçi bir yapı altında tutulması ve kontrol altına alınması istenmeyen blockchain teknolojisi altyapılı paralar aslında bu şekilde kolayca bir mekanizma tarafından denetim altına alınacak.

Libra

Avrasya Blockchain Zirvesi’nde Libra‘nın Geleceği

18-19 Ekim’de İstanbul’da gerçekleşen Avrasya Blockchain zirvesinde de panel konuları genellikle Libra ile ilişkilendirildi. Zirvede Coinshares’in CEO’su Meltem Demirörs Bitcoin ile Libra arasındaki farklara değindi ve  “Libra, bir şirket tarafından sahip olunan bir para sistemi. Libra’nın bir kripto para gibi görünmesini sağlamak için çaba gösteriliyor ancak Libra’nın bir kripto para olduğunu söylememiz mümkün değil. Yasa düzenleyiciler, Bitcoin hakkında düzenleme yapmak istiyor ancak açık kaynaklı, tamamıyla merkeziyetsiz, tüm dünyada yaygınlaşmış bir şeye nasıl düzenleme getirebilir? Bitcoin’i bu manada durdurmak imkansız.” şeklinde açıklama yaptı.

Capitol Hill Kongresi

ABD Kongresi’nde Libra ile ilgili konuşan Facebook CEO’su Mark Zuckerberg kanun koyucuların onayını almadan Libra’yı piyasaya sürmeyeceğini belirtti. Bunun yanı sıra Libra ile ilgili kaygıların giderilmesi gerektiğini düşünen Zuckerberg, bu konudaki endişelerin sıfıra indirilmeden Libra’nın piyasa sürülmesinin söz konusu olmadığını da açıkladı. Mark Zuckerberg verdiği demeçte hem Federal Rezerve hem de diğer merkez bankalarıyla uyumlu bir şekilde çalışacaklarını ve buna göre yol haritalarını belirleyeceklerini ifade etti.

Zuckerberg, Facebook’un ABD’de olduğunu ve kendisini bir Amerikan şirketi olarak gördüğünü tekrarladı ve bu nedenle, ABD düzenleyicilerinden onay ve uygunluk aranacağını belirtti. Libra Birliği’nin Amerika’nın düzenleyici onayı olmadan Libra’yı başlatma konusunda ısrarlı olması durumunda ise birlikten ayrılmak zorunda kalacakları açıklamasında bulundu.

Zuckerberg ayrıca, ABD’nin kripto para biriminin başlatılmasına izin vermemesi halinde Çin’in bu alana hakim olacağını ve Çin önümüzdeki aylarda benzer fikirleri ortaya çıkarmak için hızla ilerlediğini ve Amerika yenilik yapmazsa, finansal liderliğimiz garanti edilemez” şeklinde bir açıklama yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir