Kripto Paraların Efendisi Bitcoin

Kripto para, şifrelenmiş dijital(sanal) paranın genel tanımıdır. Kripto ismi paraların şifrelenmesinden gelmektedir. Kripto paralar otoritelerden bağımsız üretilen özgür ve güvenli bir paradır. Bitcoin, Litecoin, Namecoin, Terracoin, Feathercoin, PPC en çok bilinen sanal para birimleridir. Şu an bu para birimleri arasında en yüksek değere sahip olan para en eski ve ilk kripto para birimi Bitcoin’dir.

Bitcoin

Bitcoin, 2008 yılının sonlarına doğru Stoshi Nakamoto isimini kullanan bir kişi veya grup tarafından üretilmiş bir kripto para birimidir. Avusturyalı iş insanı Craig Wright, Bitcoin’in kurucusu olduğunu, Stoshi Nakamoto lakabını kullandığını iddia etse de Stoshi Nakamoto’nun bugün kim ya da kimler olduğu kesin bilinmemektedir.

Kripto Madencilik (Mining)

Madencilik, gerekli bilgisayar donanımıyla internette bir algoritmanın indirilip çözülmesi ve çözülen blok verinin sistem tarafından ödüllendirilmesidir. Bu ödüllendirme ile coin (para) üretilmiş olur. Bu ödüller 25, 50 vb Bitcoin adedinde olabilir. Para kazılma işlemi oldukça zor ve evdeki bilgisayarlarla gerçekleştirilmesi pek mümkün değil. Madencilik programına uygun gerekli donanımlarla madencilik yapılabilir. Örneğin, Bitcoin’lerin seçtiği algoritma SHA- 256 ‘dır ve bu algoritma şu an en hızlı ASIC miner olarak adlandırılan özel donanımlarla çözülebilmektedir. Kripto paraların hafta sonu ya da günün belli bir saati üretiminin durdurulması söz konusu değildir. Bu yüzden 7/24 kesintisiz işleyen madencilik çok maliyet gerektirir. Madencilerin para kazma işlemleri piyasada toplam Bitcoin sayısı 21 milyon oluncaya kadar devam edecektir. Başlarda talebi çok olmayan Bitcoin’in şifreleri daha kolay iken şu an şifrelerin kırılması zorlaşmıştır. Madenciler üretim işlemi bittikten sonra transfer işlemleri üzerinden kazanmaya devam edecekler.

Blok Zinciri (Block Chain)

Bitcoin sisteminin güvenli olmasını sağlayan blok zinciri (blok chain) teknolojisidir. Blok zinciri, sistemin tüm işlemlerini kapsayan bir hesap defteridir. Bu hesap defteri tüm Bitcoin ağını kapsar. Her hesap hareketi dijital olarak imzalandığı için kimse bu kayıtlara müdahele edemez. Hesap hareketlerinin birer kopyası her katmanda bulunur. Yeni bir hesap hareketi yapıldığında veya var olan hesap hareketinde değişiklik yapıldığında sistemdeki tüm kopyalar hareketin doğruluğunu onaylıyorsa yeni bir blok zinciri sisteme eklenir. Eğer kopyalar, doğruluğunu reddederse bu hesap hareketi kaydedilmez. İşlemlerin farklı noktalardan takip edilebiliyor olması sistemin güvenliğini artırıyor.

Bitcoin Değeri

Geçtiğimiz günlerde Çin’in Bitcoin arzını yasaklamasıyla Bitcoin değerinde %20 oranında sert bir düşüş yaşansa da Bitcoin çıktığı ilk günden beri yükseliş gösteriyor. Bitcoin değeri arz ve taleple doğru orantılı. Talep arttığında değeri yükselirken, talep azaldığında değeri azalıyor. Bitcoin piyasaya ilk sürüldüğünde değeri 1.3 dolardı şu an ise değeri 4 bin 600 dolar civarında seyretmekte.

Bitcoin’in Yükselişi Kripto Para Piyasasını Genişletiyor

Bitcoin kullanmak için sanal cüzdan sahibi olunması gerekiyor. Para transferi, alışveriş ve pek çok işlem internet üzerinden sanal cüzdanlar aracılığı ile yapılabiliyor. Bitcoin’in kullanım alanı her geçen gün genişliyor. Online hizmetler dışında restorantlar, avukatlık büroları ve çeşitli işletmeler Bitcoin ödemesini kabul ediyor.

Ülkelerden de hamleler geliyor. Japonya, Bitcoin ve tüm sanal para birimlerini bu yıl yasal kabul ederken Estonya da kendi kripto para birimi Estcoin’i piyasaya süreceğini açıkladı.

Burger King de Rusya merkezi tarafından Whoppercoin’inini geliştirmeye hazırlanıyor. Whoppercoin’lerin yalnızca mağazalarda menü satın almak için kullanılması planlanıyor.

4 yorum
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir