Esnek işgücü devrimine öncülük eden Expertera‘nın uzmanlarından Cenk Karacaoğlu, nakit bolluğu açısından zengin Körfez ülkelerinde yatırım yapmadan önce bilinmesi gereken önemli konuları paylaşıyor.
Türkiye’de esnek işgücü modeline liderlik eden Expertera’nın uzmanlarından Cenk Karacaoğlu, Körfez ülkelerinin ağırlıklı olarak petrol ve doğalgaz ihracatına dayalı bir ekonomik temele dayandığı için özellikle inşaat, endüstriyel tüketim ürünleri, gıda, teknoloji, tekstil ve hizmet gibi sektörlerin yatırımcılar açısından cazip hale geldiğini belirtiyor.
Yerel sponsor ve yerel ortaklık şart
Hangi sektörden olursa olsun yatırımcı eğer yerel bir sponsor bulamazsa ve yerel bir kişi veya firma ile ortaklık kuramazsa herhangi bir Körfez ülkesinde firma kuramayacağını söyleyen Karacaoğlu, şunları belirtiyor; “Yatırımcı, Ticaret Kanunu gereği sponsor olarak adlandırılan yerel gerçek veya tüzel kişilikle ortaklık kurarak firmasını kayıt ettirebilir. Burada önemli nokta sponsor olarak seçilen gerçek veya tüzel kişinin ne kadar somut, tecrübeli ve güvenilir olduğu. Sponsorluk konusunda destek veren ve aracılık eden danışman, hukuk ve yönetim firmaları mevcut. Bu firmalar yatırımcılara birçok sponsor önermekte ve bu işlemlerin karşılığında belirli bir ücret almakta. Ancak yatırımcıların sponsorun ilgilendikleri sektördeki uzmanlığı konusunda çok dikkatli olmaları gerekiyor. Bununla birlikte, sponsor olarak seçilen tüzel veya genel kişiye aylık kira bedeli adı altında belirli bir ücret de ödenmesi gerekiyor.”
Sponsor seçimine dikkat
Karacaoğlu, sponsor seçiminde yapılan hatalar hakkında örnekler veriyor; “Burada en büyük yanlışlık, kendisini Kraliyet ailesine çok yakın gösteren ve bürokrasinin bütün kapılarını kolayca açabileceğini belirten kişilerin gerekli piyasa araştırması yapılmadan seçilmesidir. Bir kişinin sadece bürokraside yüksek kademeye yakın olmasından dolayı sponsor olarak seçilmesi doğru olmayacaktır. Sponsor olarak belirlenecek kişinin yatırımcının ilgilendiği iş kolu ve pazar payının geliştirilmesine katkıda bulunabileceğinden emin olunmalı. Ayrıca idare veya bankalarla sorun yaşamış biri olmamasına dikkat edilmeli. Zira bu durumda sorunlar yaşanabiliyor. Hatta sponsorun kredi geçmişinin yatırımcının ticari işlemlerine direkt olarak yansıması bile mümkün. Örneğin, çok başarılı projeler yapan bir altyapı firması bir Körfez ülkesinde proje alıp işe başladığı zaman, idare tarafından kendisine ödenen hakediş tutarları, sponsorunun başka bir kredi işleminden dolayı borcu olması durumunda, o borç tutarı kesilebiliyor. Bu nedenle yatırımcı mağdur duruma düşebiliyor.”
Franchise veya şube açma yetkisi de kritik
Dikkat edilmesi gereken bir diğer konunun ise sponsor firmaya tüm Körfez ülkeleri kapsamında franchise veya şube hakkı açma yetkisi tanımak olduğunu belirten Karacaoğlu, şu bilgileri veriyor; “Sponsor olarak anlaşılan firma ile hukuki anlaşma aşamasına gelindiğinde, sadece ilgili Körfez ülkesindeki yetkiyi değil, tüm Körfez ülkelerinde franchise veya şube açma yetkisini isteyebilir. Bu durumda yatırımcılar genel bir hata yaparak bu teklifi kabul edebiliyorlar. Ancak bunun yatırımcıya zararı olabiliyor. Örneğin bir firma Suudi Arabistan pazarına girerken, sponsor firmaya sadece Suudi Arabistan için değil, bütün Körfez Bölgesi için yetki verirse, bu durumda Birleşik Arap Emirlikleri veya Katar tarafından gelen ortaklık teklifleri ve şube açma teklifleri tamamen Suudi sponsorun yetkisinde kalıyor. Bu durum kısa ve uzun vadede yatırımcıyı zarara uğratabilir.”
Cenk Karacaoğlu – İslami bankacılık alanında 20 yılı aşkın deneyime sahip olan Cenk Karacaoğlu, Singapur Havayolları‘nda Finans ve Hazine Uzmanı, Bank Asya‘da Finansal Kurumlar Müdür Yardımcısı, Katar Barwa Bank‘ta Finans ve Yatırımcı İlişkileri Müdürü ve Suudi Arabistan Al Rajhi Bank‘ta Ticari Satışlar, Ticaret Hizmetleri ve Ticaret Ürünü Geliştirme Yöneticiliği görevlerinde bulundu. Karacaoğlu, Türkiye‘de esnek işgücü modeline öncülük eden Expertera uzmanları arasında yer almaktadır.
Expertera – Expertera, şirketleri ve dünyanın önde gelen uzmanlarını proje bazlı çalışmalar için bir araya getiren global bir platform olarak faaliyet göstermektedir. Expertera, firmaların ihtiyaçları doğrultusunda, her türlü uzmanlığa hızlı ve esnek bir şekilde erişmelerini sağlar. 2013 yılından bu yana, müşterilerini her sektör, konu alanı ve coğrafyadan derin tecrübe ve bilgi birikimine sahip uzmanlarla bir araya getiren Expertera, böylelikle hedeflerine daha hızlı ulaşmalarını sağlamaktadır. Expertera’nın müşterileri Türkiye ve dünyanın önde kurumsal firmaları, danışmanlık şirketleri, özel sermaye fonları ve KOBİ’lerdir.