Algı pozitif bilimcilerin de, sosyal bilimcilerin de ilgisini çeken büyülü bir alan. Algı üzerinde genetik, biyoloji, hormonlar, kimyasallar etki alanına sahip.
Artı, propaganda, iletişim, medya gibi algıyı yöneten “subjektif” unsurlar da var.
Hafta içi cesur yürek bir İrlandalı ülke gündemine oturdu. Bunu da yumruklarını kullanarak yaptı. İrlandalının Türkiye’de esnaf dövmesi nasıl bir algılama biçimine sahip? Neden medya ve sosyal olanında bütün tutumlar İrlandalıya destek vermekten yanaydı? Youtube’da milyonlarca izlenen, Twitter’da TT olan, Facebook paylaşımları, capsler, sözlükler ile gündemin zirvesine kurulan bu olayın sosyal psikolojik tarafındaki sosyal psikolojik tarafındaki motivasyon kaynağı nedir?
Algıyı tutum ve davranışa çeviren süreçler İrlandalıda işledi. Normal şartlarda yabancı birinin ülkede birilerini dövmesi senaryosunda kamuoyunun tepkisi yabancının aleyhine birleşir. Hatta dayak atılan grup için bir mağduriyet hikayesi çıkardı.
Ancak bu sefer tersine işledi. Birkaç gazete başlığı şu şekilde,
-Aksaray Esnafı Yanlış Adama Çattı
-Aksaray’da esnaf döven turist
-İrlandalı Boksör hepsini tek başına dövdü…
Gördüğümüz üzere dövenin tarafında olan bir tutum var. Algı, geçmiş kodlar ve deneyimlerden beslenerek bir tutum yarattı.
Aksaray esnafına karşı olumsuz bakış açısı buradaki esnafın hoyratlığına, kurnazlıkları, ticari ahlaksızlıklarına maruz kalan ve ses çıkaramayan kitle İrlandalı ile özdeşleşti. Her yumrukta geçmişin hıncını aldı.
İkincisi adam masum ve mağdur. 1 kişiye 20 kişinin saldırdığı harika bir mağduriyet hikayesi. Kahraman tek başına. Bu senaryo hep satar.
Üçüncüsü konunun sunum biçimi. Yayını yapan TV kanalı haberi yabancı haksız yere esnafa saldırdı diye kursaydı ve viral böyle başlasaydı şimdi İrlanda bayrakları yakılıyor, İrlanda sabrımızı taşırma çığlıkları atılıyordu. Haberin sunumu algıyı yönetti.
Algı sosyal, siyasal ve ticari konularda tutum ve hareketimizi belirleyen patron. Size sunulan haberin ve reklam içeriğinin çözümlenmesi bu nedenle çok önemli. Yoksa “mavi hap mı, kırmızı hap mı?” ikileminde yanıt arıyoruz. Hep içmeme opsiyonumuz da olduğunu unutuyoruz.
Pazar ola.