Paul Graham (13 Kasım 1964) İngiliz bilgisayar bilimcisi, girişimci, girişim kapitalisti,yatırımcı, yazar ve blog yazarıdır. Y Combinator ve Hacker News’ı birlikte kuran eski başlangıç şirketi Viaweb (daha sonra “Yahoo! Mağazası” olarak değiştirildi) ile ünlüdür. On Lisp, ANSI Common Lisp ve Hackers & Painters gibi çeşitli programlama kitaplarının yazarıdır. Steven Levy, Graham’ı ‘hacker filozofu’ olarak nitelendirmiştir.
Eğitim hayatı
Graham, ilk olarak Cornell Üniversitesi’nde felsefe okudu. Ardından Harvard Üniversitesi’ne girdi, Bilgisayar Bilimlerinde Yüksek Lisans (1988) ve Doktora (1990) derecelerini aldı. Ayrıca Rhode Island Tasarım Okulu ve Floransa’daki Akademide resim okumuştur.
Nasıl böyle tanındı?
Düşünce yapısıyla çoğu aynı kategorideki kişilerden ayrılan Graham özgün olması, çok yönlülüğü ve hayata bakış açısı sebebiyle idol haline gelmiştir. Essaylerin konularının genel kitlenin ilgi alanlarına oldukça hitap etmesi, konulardan daha önemlisi de bu yazılardaki mantık akışı; sebep sonuç ilişkisinin ihtimaller dünyasında yuvarlanan bir taş misali yazı boyunca yokuş aşağı gidiyor olması hissi, okuyucuda bırakan haz Graham’ı bu denli sayılan sevilen biri haline getirmiştir. Ayrıca genç girişimcilere örnek olması sebebiyle bir idoldür.
”Başarılı bir girişim için 3 şeye ihtiyacınız var.”-Paul Graham
1. İyi insanlarla çalışın
2. Müşterilerin gerçekten istediği bir ürün yapın.
3. Mümkün olduğunca az para harcayın.
Bu 3 madde olduğu sürece başarılar peşinizi bırakmaz, başarısızlık yanınızdan bile geçmez demek istemiş olabilir.
Hayatın kısa olduğundan yakınan birisi
Bizlere bir yazısında en çok umurunuzda olan şeyi yapmanın en doğru yol oduğunu söylüyor.
”Herkesin bildiği gibi hayat kısa. Çocukluğumda bunu merak ederdim. Hayat aslında kısa mıdır yoksa biz onun son olmasından gerçekten şikayet ediyor muyuz? 10 kat daha uzun süre yaşamış olsaydık, hayatın kısa olduğunu düşünebilir miydik? Bu soruyu cevaplamanın herhangi bir yolu olmadığı için merak etmeyi bıraktım. O zaman çocuklarım oldu. Bu bana soruyu cevaplamanın bir yolunu verdi ve cevap şu ki, hayat gerçekten de kısa.”