Tüketicilerin internet ortamında ayırdığı süre arttıkça ticari faaliyetler de gün geçtikçe internet ortamına taşınmaya başladı. Hal böyleyken internet ortamında da rekabet ortaya çıktı. Böylelikle rekabette fark yaratmak isteyen markalar yeni dijital pazarlama teknikleri geliştirmeye başladılar. Bunlardan bir tanesi de Inbound Pazarlama .
Inbound Pazarlama Nedir?
“Content Is King, Distribution Is Queen” yani “İçerik Kral, Dağıtım Kraliçedir!” temel mottosuyla hareket eden bu teknik, ürünü müşteriye iten klasik pazarlamaya tepki olarak doğmuştur. Inbound Pazarlama , müşteriye bir ürünü satın aldırmak yerine müşterinin ilgisini kazanmaya çalışmak için gerçekleştirilen bir pazarlama yöntemidir.
Inbound Pazarlama , insanların ilgisini daha çok çeken ve faydalanıp yeni bilgiler kazanacağı bir pazarlama yöntemidir. Çünkü insanların hayatlarına değer katacak içerikler, doğru zamanda doğru kişilere ulaştırılır. Faydalı içerikler üretilerek diyalogun bir parçası olup müşteri merkeziyetçiliğin ön planda tutulmasıdır. Klasik pazarlama yapılırken hedef kitle homojen görülürken, inbound pazarlama her bir müşteriyi kendi tercihleri, geçmişi ve beğenileriyle benzersiz kabul eder.
Hedef kitleniz beğendiği içeriği diğer insanlarla paylaşım içerisinde olacağından bu metod, online yayılan bir içerik üzerinden elde ettiğiniz ziyaretçileri müşteriye dönüştürmeyi amaçlar.
Inbound Pazarlama da kullanılan ifadeler şöyle sıralanabilir:
1)İçerik hazırlama:
Hazırladığınız içerikle ilgili, müşterilerinizin temel sorularına, beklenti düzeylerine ve ihtiyaçlarına cevap vermelidir.
2)Lifecycle pazarlama:
İnsanlar şirketinizi tanıdıkça yaklaşımları değişir ve her aşamada farklı bir pazarlama yöntemi kullanmak mecburiyetinde olursunuz.
3)Kişiselleştirme:
Zaman içinde oluşan potansiyel müşterileriniz hakkında daha fazla bilgiye sahip olup ve onların kişisel ihtiyaçlarına uygun mesajlar oluşturabilirsiniz.
4)Çoklu kanal:
Inbound pazarlama çoklu kanal kullanımı gerektirir çünkü insanlara oldukları yerde, sizinle iletişime geçmek istedikleri için oluşturduğunuz kanallardan ulaşım sağlamalısınız.
5)Entegrasyon:
Yayınlarınız ve analiz araçlarınız birlikte çalışır ve böylelikle doğru yer ve zamanda doğru içeriği paylaşmanızı sağlar.