İçerik Yazarı ve Metin Yazarı Arasındaki Farklar
İnternetin günümüzde neredeyse her alana dahil olması ile birlikte, özellikle pazarlama sektörünü etkilemesi sonucu içerik yazarlığı büyük önem kazandı. Öte yandan aynı olduğu sanılan ancak içerik yazarlığından farklı olan metin yazarlığı ise, daha köklü bir geçmişe sahip ve reklam sektöründen ayrı düşünülemez bir boyutta. Yazılı bir metin çıkarma konusunda ortak noktaları olmakla birlikte, iş birliği içerisinde çalışması gereken farklı iki meslek kolu olduğunu söylemek en doğrusu olacaktır. Bu nedenle içerik yazarı ve metin yazarı arasındaki farklar, birbirinden bağımsız düşünülmemelidir.
İçerik Yazarının Görevleri Nelerdir?
Hemen hemen her konu için ve genelde uzun tutulan içerikleri yazarlar. Amaç ise, yazılan içeriklerin kalıcı olması, her zaman ilgi çekebilmesi ve arama motorları içerisinde de uzun süre liste başında kalmasını sağlamaktır. Bu nedenle güncelliğini koruyabileceği konuların seçilmesi gerekir, okuyucu kitlesinin dikkatini çekebilmek için belirli anahtar kelimeler kullanılır. Daha çok okuyucu kitlesine ulaşabilmek için sürekli özgün içeriğin üretilmesi şarttır. Okuyuculara bir konuyu beğendirmek, bunun reklamını yapmak ya da satış sağlamak gibi bir amaç olmaz. Ancak satın alınabilecek olanlar için gerekli nedenleri açıklamak adına bir çaba görülebilir. Genellikle bilgilendirme hedefinde olan yazıların hazırlanması sağlanır.
Metin Yazarının Görevleri Nelerdir?
Belirli bir hizmet ya da ürün hakkında, kısa olan ancak çarpıcı bir etki sağlayan metinler yazarlar. Bu metinler basılarak ya da görsel medya üzerinde yazılı ve görüntülü haliyle, talebe göre animasyon ya da farklı eklemelerle yayınlanır. Metin yazarının anlatmak istediğini en kısa haliyle sunması gerekliliği, işinin en zor kısmıdır. Aynı zamanda da içerik yazarlığı ile arasındaki en büyük farklardan birisidir. Nicelikten çok nitelik önemlidir ve kelimeler özenle seçilmelidir. Amaç, ürün ya da hizmet hakkında hazırladığı metini, hedeflenen kitleye karşı doğru şekilde tanıtmak, beğenisini kazanmak ve satın alınmasına karşı ikna etmektir. Bu nedenle mizahi, duygusal ya da epik ifadeler ile metinlerini hazırlar. Dikkat çekici ve nokta atışı sağlayan cümleler gerekir. Ticari bir kazanım kaygısı her zaman olur.
Metin yazarları için işin teslim edilme süresi her zaman kısadır. Bazen belirlenen süreden daha az zamanda bile metinler istenebilir. İçerik yazarı için daha fazla bir zaman olacağı söylenebilir. Bilgi toplama, derleme, araştırma, kaynak bulma gibi süreçler ile birlikte düşünülür ve genelde daha uzun içerikler hazırlanacağı için süre de daha uzun tutulur. Ancak yine de kısa sürede hazırlaması ve hızlı olması beklenir.
Metin yazarlarının genellikle çalışmakta oldukları bir ajans bulunur. Çoğunlukla reklam tabanlı bu ajansların bünyesinde çalışan olarak yer alırlar. Genelde bir ofis içerisinde olurlar ve düzenli maaş alırlar. Ancak içerik yazarları evden dahi çalışabilirler. İnternetin olduğu her alan onlar için yeterlidir. Ancak metin yazarları gibi düzenli bir maaş alamazlar. Yazdıkları içerik başına bir kazanç sağlarlar ve genellikle metin yazarlarının kazancına ulaşmaları çok zordur. Çalışma şartlarının düzeni açısından metin yazarları için daha yoğun ancak planlı olduğunu söylemek mümkün olacaktır. Bununla birlikte daha rahat ve mesai kavramı olmadan çalışmayı sevenler için içerik yazarlığı daha caziptir. Genel haliyle içerik yazarı ve metin yazarı arasındaki farklar, birbirini tamamlayacak hale getirilebilir.