Google Ads Maliyetinizi Devlet Karşılasın

Google Ads maliyetini devlet nasıl karşılıyor?

Döviz kurunun istikrar kazanması için ülkemizin döviz girdisine oldukça ihtiyacı var. Döviz girdisi için yurt dışına daha çok mal ve hizmet ihraç etmemiz lazım. Daha çok mal ve hizmet ihracatı daha çok satış, daha çok satış da daha fazla pazarlama ve tanıtım yapmayı gerektiriyor.

Bu döngü Türkiye için yaklaşık 40 yıldır böyle işliyor, ne bir eksik ne bir fazla. İyi bir pazarlama stratejisiyle ürün ve hizmetlerinizi istediğiniz konuma getirmeniz mümkün. Ama iyi bir pazarlama stratejisi iyi bir bütçe gerektiriyor. Taşı sıkıp suyunu çıkaran pazarlama-satış-reklam uzmanları o taşın da bir değeri olduğunun farkında.

İyi bir bütçe, demesi kolay. Ama her şey karanlık değil. Türkiye’nin bir dış ticaret stratejisi var ve bu strateji daha çok dövizin daha çok tanıtım masrafıyla sağlanacağının farkına varmış. Tanıtımın kapsamını da epeyce geniş tutmuş. Ben Google Adwords’la başlamak istiyorum.

Google Adwords yeni adıyla Google Ads ürünlerini veya web sitesini Google’da ilk sıralarda göstermek isteyen bir işletmenin temel tercihi. Ücretli trafiğin ücret kısmını Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı aslında finanse ediyor. Bazı küçük şartlara uyulduğu takdirde tabi?

 

Devlet Benim Google Ads Masrafımı da Karşılar mı?

Karşılar tabi neden karşılamasın. Eğer mal ihraç eden veya ihraç etmek isteyen bir firmaysan, anonim veya limited şirket olarak kurulduysan, Google üzerinden reklamını yurt dışında bir ülkeye herhangi bir yabancı dilde verdiysen devlet bunu karşılar.

Mal ihracatı yapan firma için faaliyet gösterilecek ülkede marka tescil başvurusunun olması veya o ülkede bir biriminin (ofis-şube-depo vs.) olması gibi bir ön şart var.

 

Peki Hizmet İhracatı Yapacaksam?

Her hizmet ihracatı yapan firmayı desteklemiyor. Eğitim, yazılım-bilişim, oyun, sağlık, film endüstrisi şanslı sektörler arasında. Bununla birlikte bu sektördeki firmaların marka vb. Bir şarta da sahip olması gerekmiyor.

 

Bir Şart Var mı?

Küçük bazı bürokratik aşamalar elbette tamamlanmalı ancak bunlar basit. Neticede sizin bir Google paneliniz var ve bu panelden coğrafi olarak hangi ülkeye, hangi reklamı yaptığınız şeffaf bir şekilde görülebiliyor. Devlette bu şeffaflık karşısında gerçekten mal-hizmetinizi satmaya çalışmak için gösterdiğiniz çabayı ödüllendiriyor.

 

Peki Neyi Ne Kadar Karşılıyor?

Reklam-tanıtım desteği kapsamında mal ihracatı yapan firmalar açısından yapılan harcamanın %60’ı veya (hedef ve öncelikli ülkelerden birine yapılmışsa %70’i) oranında bir destek söz konusu. Devlet size yılda 250.000 USD’ye kadar reklam ücretinizi iade ediyor. Bunu 4 sene boyunca veriyor. 4 sene sonunda ise Markalaşma ve Turquality adındaki programlarla size daha büyük kapıları açıyor ve tutar sınırını oldukça genişletiyor.

 

Google Ads Reklamını Verdim ve Parasını Geri Alabilirim Öyle mi?

Evet, mal ihraç eden/ihraç etmek isteyen şirketler geçmiş 6 aydaki reklamların bedelini, hizmet ihraç eden/etmek isteyenler ise geçmiş 12 aydaki reklamların bedelini iade olarak talep edebilir. Herhangi bir ihracat, mali tablo-performans kaydı şart değil.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir