İnternet, 2020 yılında tüketiciler için en önemli alışveriş kanalı oldu. Özellikle sanal pazaryerleri ile birlikte hemen hemen her satıcıya ulaşılabilen ve güvenle ödeme yapılabilen e-ticaret sistemleri, geleneksel alışveriş alışkanlıklarını kökten değiştirdi. Birçok firma da pazarlama çalışmalarını öncelikli olarak dijital mecraları kullanarak yapmaya başladı. Bu sayede pazarlamacılar mevcut ve potansiyel müşterileriyle bağlantı kurma konusunda daha aktif ve yaratıcı olmaya başladılar.
Dijital kanallar ile alışverişin artmasıyla birlikte, Facebook reklamları, Instagram ve Pinterest’teki “influencerlar” ve mobil uygulamalardaki indirim kodları gibi birçok strateji hiç olmadığı kadar önemli hale geldi. Şirketler ayrıca hedef kitlelerini genişletmek ve marka bağlılığını güçlendirmek için de makine öğrenimini kullanmaya başladı. Ayrıca tüketicilere en iyi deneyimi sunmak için UX – UI gibi rekabet alanlarında hatırı sayılır yenilikler ortaya çıktı.
Biz de e-ticaret sitenizin trafiğini artırmaya yardımcı olacak ve ROI’nizi artıracak pazarlama trendlerinden bazılarını aşağıda listeledik.
Kaliteli İçerikler Üretin
“İçerik üretin” klişesi her ne kadar modası geçmiş gibi görünse de kaliteli ve özgün içerik üretmeyen siteler dijital dünyanın karanlık sayfalarında kayboluyor. İyi bir blog ile geniş kitlelere ulaşmak hala mümkün. Satılan ürünlerle ilgili bilgilerin yanı sıra ürünü özel kılan farkındalık noktalarına değinmek ya da ürünün kullanım alanlarını açıklayan içerikler üretmek alıcıları harekete geçirmede büyük faydalar sağlar. Ayrıca, video içerikler de işletmelerin müşterilerle etkileşime geçmesi ve karar vermeye yardımcı olması için en dinamik yollardan biri olarak görülmekte.
Bir müşteriyi doğru ürünle eşleştiren bir içerik stratejisi de oluşturabilirsiniz. İnteraktif quizler ya da etkileşimli görseller kullanarak insanların sitenizde daha çok vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. Webinarlar, podcastler ve e-bültenler oluşturarak da içeriklerinizi zenginleştirebilir ve trafiğinizi artırabilirsiniz.
Sosyal Medya Stratejinizi Belirleyin
Günümüzde sosyal medyanın önemine çok da fazla değinmeye gerek yok. Dünyada 3 milyarı aşkın sosyal medya kullanıcısı mevcut ve bu kullanıcı havuzu markalar için bulunmaz bir pazarlama alanı. “Influencer Marketing” kavramının ortaya çıkmasından bu yana her yerde gördüğümüz ürün tanıtım çalışmalarından ücretli reklam kampanyalarına kadar birçok farklı pazarlama aracına sahip olan sosyal medya platformları, kurumsal iletişim çalışmaları için de aktif olarak kullanılmakta.
Sosyal medya hesaplarını alışveriş yapılabilir hale getiren işletmeler, müşterilerin alışverişlerini bir dokunuşla tamamlamalarına olanak tanıyarak, müşterilerden satın alma için bir web sitesine gitmelerine gerek kalmadan ödeme yapma imkanı sunmaya başladı. Sosyal medya platformları işletmelere uygulamaları aracılığıyla çeşitli tanıtım ve reklam olanakları sağladığı için, bu eğilimin popülaritesinin artması normal karşılanmaktadır.
Örneğin: Facebook ve Instagram, kısa süre önce şirketlerin stoklama yapabileceği uygulama içi mağazalar kurarak müşterilerin uygulamadan çıkmadan bir işlemi tamamlamasına olanak tanıdı. Pek çok e-ticaret platformu da sosyal medya ile entegre çalışarak satın alma sürecindeki birçok adımı kolaylıkla yönetmekte.
Kişiselleştirilmiş Deneyimler Sunun
Standart temalar ve birbirini tekrar eden deneyimler artık tüketicilere hitap etmiyor. Farklı hedef kitlelere farklı deneyimler sunmak işletmeler için olmazsa olmaz. Bireysel verileri derleyip hedef kitlenizi iyi analiz ederek müşterilerinizin ihtiyaçlarını ve ilgi noktalarını anladıktan sonra yeni kullanıcı deneyimleri yaratabilirsiniz. Site trafiğinizin kaynağını izleyebilir; para birimi ve dil seçenekleri sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra e-mail pazarlamasında kişiselleştirilmiş mesajlar çok yaygın olarak kullanılmakta. Dönemsel kampanya kodları, doğum günlerinde özel teklifler, ayrıcalıklı müşteri teklifleri gibi örnekler kişiselleştirilmiş deneyimleri satışa dönüştürme sürecinde kayda değer etkiler yaratmakta.
Tüketicilerin Size Ulaşmasını Kolaylaştırın
E-ticaret sitelerinin sağladığı birçok avantaj olmakla birlikte; bazı kitleler hala karar verme konusunda eski alışkanlıklarından vazgeçmiyor. Gerçek bir satış danışmanından yardım almak ya da satış sonrası hizmetlerden yararlanırken biriyle iletişime geçmek yanlış anlaşılmaları gidererek doğru kararlar verilmesini sağlar. Bu durum karşısında Facebook Messenger ve WhatsApp gibi platformların popülerliğinden güç alan işletmeler artık müşterilerle bağlantı kurmak için dijital mesajlaşmaya yöneliyor. Sohbet odaklı ticaret stratejisini başarıyla uygulayan markalar, müşteri sadakati oluşturabilir ve alıcıların güvenini kazanabilir.
Çok Kanallı Pazarlama
İşletmeler, çeşitli kanallarda yer alarak müşterileriyle bağlantı kurma şanslarını artırır. Çok kanallı pazarlama, her kanalda olmanız gerektiği anlamına gelmez, ancak hedef kitlenizin ziyaret ettiği platformlara odaklanmak, görünürlüğünüzü en üst düzeye çıkarır ve bağlantı kurma fırsatları yaratır.
Alıcılar bir ürün hakkında bilgi edinirken birden fazla kaynağa başvurur. Bu yüzden bir ürün tanıtımında olabildiğince fazla kanaldan alıcılara ulaşmak gerekir. E-posta kampanyası, çevrimiçi reklamlar, YouTube videoları ve sosyal medya etkinlikleri gibi çeşitli stratejiler uygulanabilir. Bir müşteri ürünü fark edip markanın web sitesine tıkladığında, bir blog yazısına ya da soruları yanıtlamak için çevrimiçi bir sohbete ulaşabilir.
Yeniden Hedefleme (Retargeting) Yapın
Yeniden hedefleme, web sitenizle etkileşimde bulunan tüketicilerin ilgisini çekmek için tasarlanmış bir reklam stratejisidir. Çerezleri kullanarak, bu müşterilere Facebook gibi sosyal medya platformlarını, arama motorlarını ve diğer siteleri ziyaret ettiklerinde reklam gösterebilirsiniz. Yeniden hedefleme, markanızı tüketicilerin zihninde ön planda tutar ve onları e-ticaret mağazanıza geri dönmeye teşvik eder.
Yeniden hedefleme ile ürünlerinizi basit ve etkili bir şekilde tanıtabilirsiniz. Mevcut müşterilerinizin sevdiği ürünleri ön plana çıkartarak, ziyaretçileri müşterilere dönüştürebilirsiniz. Bununla birlikte yeniden hedefleme, reklamlarınız için ROI’nizi artırmaya bile yardımcı olabilir.