Donald Trump ve Ölümcül Pazarlama

damattween

ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya’ya kafa tuttuğu sansasyonel tweeti, yeni bir dünya savaşının fitilini ateşleyecek mi bilemiyoruz ama bu tweeti sadece siyasi bir mesaj olarak görmek, Trump’ın pazarlama yeteneklerini hafife almak olur…

Seçmenlerine, Amerika’yı yeniden “büyük” yapma sözü veren Trump, bu hedefle ile ilgili stratejisini yine alışık olduğumuz yöntemle, sosyal medyayı kullanarak takipçilerine bildirdi. Tweet’in Türkçe mealinde şu yazıyordu, “Fabrikalarımızı geri alacağız, işlerimizi geri alacağız ve şu iki güzel kelimeyi geri alacağız; ABD’de üretilmiştir!”. İşte Trump’ın gerçek dünya savaşı budur. Küreselleşen ve rekabetin her geçen an daha da kızıştığı dünyamızda Trump’ın seçtiği yol, ABD’de ürettiklerini iyi bir tanıtım stratejisi ile dünyaya pazarlamaktır.

Füzeye Gel Vatandaş!   

Gayrimenkul sektöründe sıfırdan başlayarak çok hızlı bir şekilde zirveye çıkan bir adamın pazarlama konusundaki yeteneklerini tartışmaya gerek yok. Aynı yetenek, bir ülkenin ürünlerinin pazarlanması için nasıl kullanılabilir ya da bir ülke ticari bir şirket gibi yönetilerek ekonomik başarıya ulaşabilir mi?

Bu sorunun cevabı da Trump’ın çokça tartışılan ve hatta korkulan o tweetinde. Ne diyordu Trump; “Rusya hazır ol, füzelerimiz geliyor; hoş ve yeni ve akıllı!”. Şimdi bunu gerçekten bir siyasi mesaj olarak mı okumalıyız, yoksa bir pazarlama sloganı olarak mı? Cevabı çok basit; herhangi bir teknolojik ürün üretseniz ve bunu tanıtmak için iyi bir reklam ajansı ile anlaşmış olsanız, size önerecekleri kampanya sloganı, “hoş, yeni ve akıllı” olacaktır. Muhtemelen Trump da böyle bir tweet atma fikrini siyasi bir danışmandan değil, bir reklamcıdan almıştır; tabii buna ihtiyaç duyuyorsa…

Sigara İçtiğiniz İçin Teşekkürler

Eğer algımız bizi yanıltmıyorsa, bunun son derece korkunç, rahatsız edici ve ölümcül pazarlama eylemi olduğunu söyleyebiliriz. “Ben, çok güzel, yeni ve akıllı füzeler ürettim, bunlarla istediğim yeri vurabilirim, sen de vurmak istersen, bunları benden satın alabilirsin” demek, o füzelerin tehdit ettiği masum insanları, ekonomik çıkarlar doğrultusunda görmezden gelmek anlamı da taşıyor.

Elbette Ölümcül Pazarlama eylemleri ile Trump sayesinde tanışmadık. Sigara endüstrisi yılardır, ürününü pazarlamak için benzer eylemleri tekrarlıyor. 2005 yapımı “Thank You for Smoking” (Yasal uyarı: Sigara içmek, sağlığınıza ciddi zararlar verebilir.) filmi, baştan sona bu konuyu oldukça başarılı bir şekilde işler; henüz izlemediyseniz, kesinlikle tavsiye ederim.

Son noktayı yine bir ABD Başkanının sözleri ile koyalım; George W. Bush şöyle demişti, “Bilmenizi isterim ki, biz ne zaman savaş hakkında konuşuyorsak, aslında barış hakkında konuşuyoruzdur!”. Güçlü silahlara sahip olmanın caydırıcılığı gibi idealist söylemlerini bir kenara bırakırsak, Bush’un sözlerini şöyle okumak da mümkün; biz ne zaman savaş hakkında konuşuyorsak, aslında dünyaya pazarlamak istediğimiz yeni silahlarımız vardır…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir