Güçlü bir marka olmanın yollarından biri yaratıcı marka ismi bulmaktan geçer. işletmeler için büyük pazar payı, yüksek satış ve kar olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak günümüzde bu üçlüye bir yenisi daha eklendi. Marka olmak… Markalaşma… Artık rekabet, markalar arasında yaşanmaya başladı. Tüketiciler, bir ürün veya hizmetin kaliteli ve düşük fiyatlı olması gibi faktörler ile hiç ilgilenmiyorlar. Tam aksine, ortada markalaşma var ise, tüketici daha fazla para vermeye razı oluyor. En bilinen örneklerden biridir: Starbucks
Bir kahveye, bir kafede üçte biri fiyat ödeyerek içeceğiniz kahveyi tercih etmeyip, Starbucks’ta çok daha fazla para ödemeye razı oluyorsunuz. Çünkü orada kendinizi önemli hissediyorsunuz. Sizlere isminiz ile hitap ediyorlar, dilediğiniz kadar laptopunuz ve kitabınız ile oturabiliyor ve en önemlisi Starbucks’ta olduğunuzu sosyal medya hesaplarınızda yayınlayarak arkadaşlarınız arasında prestij kazanabiliyorsunuz.
Peki, dünyaca ünlü bu markalar, markalaşma süreçlerini nasıl gerçekleştiriyorlar? Evet, en önemli aşama öncelikle girişiminize isim bulmaktır. Sadece, iyi bir isim bularak “marka” olunamayacağı açıktır; ancak başarılı bir isim markaya güç katar.
Marka İsmi Nasıl Bulunur?
Marka Nedir ? Bir işletmenin ürün ve hizmetlerini bir başka işletmenin ürün ve hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan her türlü isim, işaret veya semboldür. Bu tanımda da anlaşılacağı üzere, bir marka isminin, bir başka marka ismini anımsatmaması gerekmektedir.
• Hedef kitlenizin okuyup algılayabileceği bir isim seçmeniz gerekir. Gençlere hitap ediyorsanız, yaşlılara hitap eden bir marka ismi tercihiniz olmamalıdır.
• Aynı kelime ile başlayan isimleri türetmekten vazgeçin! Sürüden ayrılarak, iyi isim bulma konusunda hedefinize bir adım daha yaklaşabilirsiniz.
• Ürününüz veya hizmetinizi yansıtacak, basit ama anlamlı isimler olmasına dikkat edin. Arçelik’in Çaycı markası en güzel örneklerden biridir.
• Kısa isimler olmasına özen gösterin ancak telaffuzu kolay olan uzun isimler de markanız için ideal olabilir.
• Son olarak, bulduğunuz isimler tescile uygun mudur? Sosyal medya hesapları ve domainleri uygun mudur? Markanıza isim bulurken, bu aşamalar ile marka isim sürecinizi tamamlamış olacaksınız.
Peki, doğru marka ismi bulmanın püf noktaları nelerdir?
• Markanın ruhunu ve kişiliğini yansıtması,
• Kolay telaffuz edilebilmesi ve yazılabilmesi,
• Akılda kolay kalabilmesi ve hatırlanabilmesi,
• Uluslararası kabul görmesi,
• Toplumsal açıdan kötü çağrışımlar ve anlamlar olmaması,
• Rakip marka isimlerine benzememesi,
• Faaliyet gösterdiği sektöre uygun olması,
• Ve en önemlisi markanızın bir hikayesi olması,
Doğru marka ismi bulurken dikkat etmeniz gerekenlerden en önemlileridir. Marka ismi bulma yaratıcılığınızın ve araştırma gücünüzün bir eseridir. Bu sebeple marka ismi bulma sürecinde aceleci davranmamalı, sektörü iyice araştırdıktan ve rakiplerin markalarını iyice değerlendirdikten sonra aşama aşama en doğru marka ismini bulabilirsiniz.
Yaratıcı marka isimleri nelerdir ?
Vodafone: Cep telefonu ve mobil iletişim şirketi Vodafone, ismini İngilizce ses (voice), veri (data), ve telefon (telephone) kelimelerinden almış.
Adobe: Grafik yazılımlarıyla endüstrinin en önde gelen firmalarından birisi olan Adobe, ismini kurucusu John Warnock’un evinin arkasındaki Adobe Koyu’ndan alıyor.
Pepsi: Coca-Cola’nın ezeli rakibi Pepsi; ürünlerin sağlıklı, sindirime yardımcı kola inancını temsil etmek üzere hazımsızlık anlamına gelen “dispepsi” ‘den geliyor.
Facebook: Facebook’un adı ABD’de üniversiteye yeni girmiş öğrencilere birbirleriyle daha kolay tanışmaları için verilen kitaplardan geliyor.
Hotmail: Web sayfası adı yazarken kullanılan dil olan HTML’in harflerini içeriyor.
Starbucks: Starbucks’ın adı Moby-Dick romanındaki Starbuck karakterinden geliyor.
Girişiminize vereceğiniz isim, markanızı ve insanların sizi nasıl tanıyacaklarını belirler. Bu süreçte, okunuşa dikkat etmeli, hikayesi olan ya da kendinizden bir şeyler katabileceğiniz isimler tercih etmelisiniz. En önemlisi de seveceğiniz bir marka ismi seçmelisiniz.
Paylaşım için teşekkürler.
Elinize sağlık gülşah hanım, yol gösterici bir içerik olmuş.
Merhaba ben bir marka aryışındayım ama henüs karar vermedim