Chatbot, kullanıcılarına bir sohbet arabirimi aracılığıyla etkileşime geçen, kurallar ve yapay zekâ ile desteklenen bir hizmettir. Verilen bu hizmet, işlevsellikten eğlenceye kadar çeşitli konuları kapsayabilir. Bir konser etkinliği için bilet alma, herhangi bir otele rezervasyon yaptırma, kredi notu öğrenme ve yemek siparişi vermeden tutup, fotoğraflarını attığınız zaman sizin stilinize uygun kıyafetler önerme ya da yaşadığınız rahatsızlığı yazdığınız zaman sizin için tıbbi tavsiyelerde bulunmaya kadar oldukça geniş bir yelpaze Chatbot ile bütünleştirilebiliyor.
Günümüzde, yapay zekâdaki gelişmeler ve anlık mesajlaşma platformlarının yaygınlaşması Chatbot’ların gelişmesine de ortam oluşturmaktadır. Büyüyen potansiyeli gören işletmeler bu alana büyük yatırım yapmaya başladılar bile. HP, CNN, UBER gibi uluslararası pazarda faaliyet gösteren şirketler mesajlaşma ve işbirliği kanallarında (Facebook, Slack, Telegram, Whatsapp vb.) botlar kurdu. Peki, neden yatırım yaptılar?
Aklınıza sadece şirketlerin müşteri destek çalışanlarının yerini alarak maliyeti düşüreceğini gelmiş olabilir. Yanlış değil ama eksik. Her çalışanın kendi işverenine birer maliyeti vardır. Bu maliyetleri teknolojik gelişmelerden yararlanarak kısa veya uzun vadede azaltmayı hedefleyebilir. Başarılı da olabilirler ancak Chatbot işletmelere finansal açıdan çok pazarlama açısından avantajları bulunmaktadır.
1- Satış Gücü
Bir işletmenin asıl amacı yaptığı/sunduğu ürünleri/hizmetleri müşterilerine satarak paraya çevirmektir. Satışları gerçekleştirmek için çeşitli yöntem ve mecralara başvurabilir. Chatbot işletmeler için yeni bir satış mecrası oluşturmaktadır. Bu mecra da kullanılarak klasik satış yöntemleri desteklenebilir. Bunun en güzel örneği giyim firması H&M markasındadır. Müşteriler şirketin Chatbot’u ile etkileşime girdiklerinde, tercih ettikleri giyim tarzıyla ilgili sorgulanırlar. Sonra bot yeterli bilgiye sahip olduğunda adeta bir satış danışmanı gibi müşterilerin zevklerine göre uyarlanmış tavsiyelerde bulunabilir.
Bunun yanı sıra Chatbot 7/24 aktif olduklarından dolayı işletmelerin müşterileriyle gün içerisindeki bütün zaman dilimlerinde iletişime açık halinde olup, hiçbir müşteriyi ilgisiz bırakmamaktadır.
2- Veri Kaynağı
Chatbot’un sağlayabileceği en güzel özelliklerden birisi de Big Data’nın şirketler için revaçta olduğu günümüzde müşteriler ile ilgili yeni bilgiler edinebilmesidir. Müşterilerinin satın alma hareketleri, alışkanlıkları, sordukları soruların türleri hakkında bilgiler gibi birçok verinin toplanıp, analiz edilebilmesine imkân sağlamaktadır.
3- Sadakat
Müşterilere kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmak sadakati teşvik etmenin en iyi yollarından birisidir. Örneğin bir mağazaya girildiğinde ilgisiz satış danışmanları müşteriyi mağazadan belki de markadan soğutabilir ve müşterinin alışverişini tamamlamadan bulunduğu ortamı terk etmesine neden olabilir. Aynı durum bir e-ticaret sitesine ulaşan müşteri için düşünüldüğü zaman da aynı etkiyi oluşturabilir. Müşterilere web sitesinde bir hareket sunmadan ürün/hizmet sunuluyorsa bunu danışmansız bir mağazaya benzetebiliriz. Chatbot markaların müşterilerle etkileşimde bulunabilmesi için bu platformda daha “insani” bir yol sağlar. Hitap ederken bir müşterinin adını kullanabilir ve daha da önemlisi, ilgilendikleri diğer ürünlerin reklamını yapmak için müşterilerinizden toplanan bilgileri kullanarak sanal satış danışmanı rolüne bürünebilirler. Dolayısıyla bu etkileşimi alan ve kendini özel hisseden müşterinin markaya olan sadakatini olumlu yönde etkilenmiş olur.
Görünen o ki Chatbot’lar büyük küçük bütün işletmeler tarafından benimsendiğinde doğrudan veya dolaylı birçok yeni faydası su üzerine çıkacaktır.
1 yorum