Dijital Pazarlama Stratejileri ve Araçları Nelerdir ?

Dijital Pazarlama Stratejileri konusundan önce nedir konusuna değinecek olursak markanızın bilinirliğini ve satışları artırmak, kalıcı hale getirmek için internet üzerinden yapılan bir pazarlama türüdür. Dijital pazarlamada amaç, müşteri kitlesinin yoğun olarak bulunduğu dijital platformlarda çeşitli mesajlar ile müşteriler ile markanız arasında bağ kurmaktır.

Dijital Pazarlama Stratejileri ve Aşamaları Nelerdir?

Dijital Pazarlama Stratejileri

İşletmeler dijital pazarlama alanında yeterli bilgiye sahip olmadığı ve yeterli araştırmaları yapamadıklarında bu alanda marka bilinirliğini artırmak için bir türlü cesaret edemezler. Görünürlük çalışmalarının çok karmaşık olduğunu düşür ve yeterli bütçeye sahip olup olmadıkları hakkında endişe duyarlar. Dijital pazarlama stratejileri yok ise çok fazla para harcayabilir ve geri dönüşüm oranın düşmesine neden olabilirsiniz. Projenize güveniyor iseniz, dijital pazarlama stratejileri ile çok fazla para harcamadan küçük adımlarla da pazarlamaya başlamanız mümkündür.

Dijital pazarlama stratejileri 2 ana grupta bulunmaktadır;

1) Çekme Stratejisi

Bu stratejide amaç çeşitli dijital platformlarda uygun girişimler yapılarak tüketicilerin pazarlama içeriğini görmesi amaçlanır. Çekme stratejisinde amaç ürününüzü ya da hizmetinizi tüketicilere sunmaktır. Burada tüketiciler ikame ürün ve hizmetlerle de ilgilenebileceği için reklamlarınızın rakiplerinizin reklamlarından daha ilgi çekici ve viral olması gerekmektedir. Çekme stratejisi dağıtım kanalı üyelerine, aracı kurumlara yönelik olarak yapılan ve onları ürünleri sipariş ederek stoklamaya cesaretlendiren tanıtım, tutundurma, indirim, prim vb. etkinlikleri içeren stratejileri barındırır.

Tüketicinin en çok kullandığı yöntemlerden birisi olan arama motorlarından ürün ve hizmetleri sorgulamasında, arama motoru pazarlaması (search engine marketing) ve arama motoru optimizasyonu (search engine optimization) en iyi dijital pazarlama taktikleri arasında yer almaktadır

2) İtme Stratejisi

Bu stratejide amaç kullanıcıların izni olmadan mesajının kendilerine iletilmesidir. Çekme yöntemindeki gibi web sitelerindeki reklamlar, e-mailler, metin mesajlar bu yöntemde de kullanılır. Aradaki fark itme yönteminde alıcının izni olmamasıdır. İtme yöntemi aynı zamanda spam (istenmeyen) olarak da bilinir.

Bu yöntemde dağıtım maliyetleri daha yüksek olmasına rağmen, demografik hedeflenebilir kitle daha küçüktür.

Dijital Pazarlama Araçları

1) Sosyal Medya Takip ve Yönetim Araçları

Hootsuite

Sosyal medya takip ve yönetim araçlarından en çok kullanılanı Hootsuite’dir. Bu araç; tüm sosyal medya hesaplarının tek bir yerden yönetilmesini sağlar. Ayrıca bu araç sayesinde istediğiniz günde, istediğiniz saatte, istediğiniz içeriği paylaşabiliyorsunuz. Aylık 19 ve 99 Euro fiyat seçeneklerine sahiptir.

Sprout Social

Dijital pazarlama araçlarından biri olan Sprout Social sayesinde sosyal medya hesaplarınızı yönetebilir, hesaplarınızla ilgili istatistiklere ulaşabilirsiniz. Bu istatistikler; içerik yayınlama hızı, ilgilenme düzeyi, kullanım ve diğer faktörlere bağlıdır ve böylece ne sıklıkta paylaşım yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Ayrıca paylaşımlarınızı zamanlayabilirsiniz. Aylık 99, 149 ve 249 Dolar seçenekleriyle hizmet verir.

Buffer

Sosyal medyayı yönetmek için zamandan tasarruf etmenizi sağlayan bir araçtır. Buffer sayesinde tüm araçlarınızı paylaşabilir, zamanlayabilir ve analiz edebilirsiniz. Aylık free, 10, 99, 199 ve 399 Dolar olarak 5 farklı kategoride kullanılabilir.

2) SEO/SEM Araçları

Google AdWords

Web site trafiğini, ürün ve hizmet satışını gerçekleştirmek amacıyla kullanılan, Google’ın sunduğu bir reklam hizmetidir. Sunulan ürün ve hizmetlerin doğru kitleye ulaşmasını sağlayan bir sistemdir. Ücretlendirmesi firmanın belirlediği ölçüdedir ve reklama tıklandığı takdirde ödeme gerçekleşir.

Dijital pazarlama araçlarından olan Google Trends ile son trendleri, verileri ve güncellemeleri öğrenebilirsiniz. Kategori veya ülke seçerek son 24 saatte neler olmuş görebilirsiniz. Bu aracı kullanmak ücretsizdir.

SEMRush

İnternet üzerinden yapılan detaylı araştırmalarla anahtar kelimelerin özel bir sıralamaya konulmasını sağlar. SEMRush, belirli kelimelerde yarışan web siteleri için arama motorundaki sonuçları listeler. Aylık 99, 199 ve 399 Dolar seçenekleri vardır.

3) İletişim Yönetimi Araçları

Salesforce

Bir CRM çözümü olan Salesforce, aynı zamanda müşteri bilgilerinizi, pazarlama aşamasından satış, müşteri hizmetleri ve işletme analizi konularına kadar müşteri odaklı bir işyeri oluşturmanızı sağlayan bir platformdur. Aylık 25, 75, 150 ve 300 Dolar olarak kategorilendirilir.

HubSpot CRM

Bu araç sayesinde hangi kanaldan ne kadar gelir elde ettiğinizi, hangi kanalın verimli olup olmadığını görebilirsiniz. HubSpot CRM‘i ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.

4) E-Mail Pazarlama Araçları

MailChimp

E-Mail hazırlayıp göndermenizi sağlayan bir araçtır. Profesyonel bir şekilde hazırlanan şablonlar arasından yapacağınız seçimlerle müşterilere en kaliteli biçimde ulaşabileceksiniz. MailChimp‘i ücretsiz olarak kullanabileceğiniz gibi ayda 10 ve 199 dolar ödeyerek de kullanabilirsiniz.

Constant Contact

Dijital pazarlama araçlarından biri olan Constant Contact sayesinde E-postalarınızı özelleştirebilir, doğru mesajı doğru zamanda gönderebilir, istatistiklerinizi görüntüleyebilirsiniz. Aylık 20, 45, 65, 70, 95 ve 125 Dolar olarak ücretlendirilir.

5) Proje Yönetimi Araçları

Basecamp

Hem web üzerinden hem de mobil cihazınız üzerinden kullanabileceğiniz bir proje yönetim aracıdır. Basecamp sayesinde projelerinizi yönetebilir, şirket çapında sağlıklı bir iletişim kurulmasını sağlayabilirsiniz. 30 günlük kullanabileceğiniz ücretsiz sürüm sonrasında 99 dolar ödemeniz gerekmektedir.

Trello

İster web isterseniz de mobil cihaz üzerinden yönetebileceğiniz bir araçtır. Kullanımı oldukça basit olan bu sistemde yeni proje oluşturabilir, ekip arkadaşlarını ekleyebilir, görev atayabilir, görev tarihi ekleyebilirsiniz. Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz Trello, 9.99 ve 20.83 Dolar seçenekleriyle de hizmet sunuyor.

Dijital Pazarlama Planı

Dijital pazarlama, firmaların olmazsa olmazı haline gelmiştir çünkü bu yöntemle daha fazla kişiye daha kısa sürede ulaşılabilir. Bunun bilincinde olan firmalar dijital pazarlama planı oluşturarak çalışmalarını yürütür. Sektörü ve büyüklüğü ne olursa olsun her firmanın bir dijital pazarlama planına ihtiyacı vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir