Artırılmış Gerçeklik Pazarlamayı Nasıl Etkileyecek?

728x90 damat

Artırılmış gerçeklik tüketici dünyasındaki önemini her geçen gün arttırıyor.  2022 yılına kadar 117,4 milyar dolara ulaşması beklenen artırılmış gerçeklik yatırımları pazarlamanın önemli bir bileşeni haline gelmeye başladı bile.

Artırılmış gerçeklik (AG) insanları sanal ortamın bir adım ilerisine götürerek dokunma, hissetme, görme, koklama, duyma duyularını harekete geçiren böylece gerçekle sanal dünya arasındaki çizgiyi bulanıklaştıran bilgisayar tabanlı uygulamalara verilen isim. Yakın bir gelecekte bu teknoloji sayesinde iç organlarımızı 3 boyutlu olarak görebilecek, dünyanın öbür tarafındaki bir sınıfta ders dinleyebilecek, belki uzayda seyahat edebileceğiz.

Bu teknolojinin en büyük avantajı insanların duyusal ve bilişsel yeteneklerine aynı anda hitap edebilmesi ve bunu büyük bir ustalıkla gerçekleştirebilmesi. Second Life, tarzı yaşamlar şimdiden popüler olmaya başladı. Araştırmalar bu tarz oyunların ileride artırılmış gerçeklikle birleştirileceğini gösteriyor. Böylece insanlar Matrix tarzı sanal bir dünyada yaşamaya başlayacak ve ikinci bir hayata sahip olacak.

Google Glass artırılmış gerçekliğin ilk adımı olarak kabul edilebilir. Ayrıca tenis maçlarında topun çizgiye değip değmediğini gösteren sarı çizgiler ve simülasyonlar da AG’nin ilk adımları olarak görülmektedir.

Artırılmış gerçekliğin müşterilerle yeni bir iletişim kurma metodu geliştirerek yenilikçi ve teknolojik bir pazarlamanın doğmasına neden oldu. Perakende, tanıtım, üretim, satış destek ve imalat süreçlerinde önemli değişimlere yol açacak olan AG’nin pazarlamada kullanım alanları şöyledir:

1) Tüketicilere Eğlenceli Deneyimler Yaşatırken

AVM’lerde, parklarda ya da mağazalarda en önemli konu müşterilerin ilgisini çekmek ve onlara farklı deneyimler yaşatmaktır. Universal Studios Orlando’da ki tematik parkı ziyaretçilere “artırılmış gerçeklik pazarlamacılığıyla”  unutamayacakları bir gün yaşatmaktadır.

2) Satış Sonrası Hizmetlerde ve Üretim Süreçlerinde
Birçok işletme şimdiden bu teknolojiye ciddi yatırımlar yapmaya başladı. BMW, Boeing, Volkswagen gibi markalar tamir, montaj, imalat gibi aşamalarda artırılmış gerçeklikten yaralanan firmalardan bazıları.

3) Dizayn Aşamasında

AG’in en önemli avantajlarından biri mekânsal sınırlamaları ortadan kaldırarak nesneler arasında bağlantı kurabilmesi ve böylece tüketicilere büyük kolaylıklar sağlaması. IKEA’nın 2014 katalog uygulaması sayesinde insanlar mobilyaların evlerinde nasıl duracağını taşıma sıkıntısı olmadan görebilmekte.

4) Sosyal Sorumluluk Projelerinde

Bir şeyi anlamın en iyi yolu onu yaşamaktır. Artırılmış gerçeklik çocuklara sorumluluklarını hatırlatmak için iyi bir yöntem olabilir. BBC tarafından geliştirilen etkinlik bunun güzel bir örneğini sunuyor.

5) Kıyafet Denerken

Tüketicilerin evlerinde ya da mağazalarda ürün denemeleri konusunda AG önemli bir rol üstlenmektedir. Converse’nin uygulaması alışveriş yapanların katalogdan ayakkabı seçerek mağazaya gitmeden ürünü denemelerine ve satın almalarına imkân tanımaktadır. Yöntem farklı kıyafet ve aksesuarlarda da kullanılmaktadır.

6) Afişler Ve Farklı Baskılar Üzerinden Yapılan Tanıtımlarda

AG ile yazılı metinler daha etkili bir tanıtım aracı haline getirilebilir. ABD merkezli sinema zincirinin AMC film afişlerinin yerini dolduran bir AG uygulamasıyla, artırılmış gerçeklik pazarlamasının ilk örneklerinden birini sunuyor.

Reklamlar genellikle iki boyutlu bir ara yüzde gösterilir. Bununla birlikte, AG, üçüncü boyutta ve geniş bir yelpazede kullanılır. AG eskiden yalnızca gözümüzle görebildiğimiz bir görüntünün içine girerek  olayı yaşamamızı sağlar. Bu nedenle eski tip reklamların çok ilerisine giderek “görmekten yaşamaya geçiş” imkânı verir. Pazarlamacıların anlattıkları hikâyeye değer katarak, fiziksel mekânı ortadan kaldırır. Ürünleri deneme, değiştirme, süreçlerini zaman ve mekânın ötesine taşıyarak, gerçek hayata canlılık getiren farklı deneyimlere yol açar. Markalara müşterileriyle etkileşim kurma imkânı tanırken tüketicilere de sanallaştırılmış dünyanın bir parçası olma fırsatı verir. Büyük yatırımlar yapmadan ya da inovatif bir ürün çıkarmadan önce firmalara pazar hakkında bilgi sağlar.

Artırılmış gerçeklik işletmelerin iş yapma biçimlerini kökünden değiştirecek bir ilerlemedir. Bu alana yatırım yapmak bir maliyet değil geleceğin kiralanmasıdır. Drucker’in de dediği gibi  “Geleceği tahmin etmenin en iyi yolu onu yaratmaktır.” bunu sağlamanın yolu ise inovasyona yatırım yapmaktan geçer. Ülkemiz işletmelerinin gelecek odaklı bir anlayışla teknoloji imal etmesi ve bu trendin gerisinde kalmaması umuduyla…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir