7 Adımda Geleneksel ve Dijital Pazarlama Arasındaki Farklar

1400’lü yıllarda outbound kavramı ile kendini yaratan pazarlama, zaman içerisinde evrimleşerek teknolojinin gelişmesiyle birlikte dijitalleşmeye ayak uydurarak; geleneksel pazarlama karmasına (fiyat, tutundurma, ürün, yer) ilave insan, fiziksel olanaklar ve süreç de eklenerek 7P ile gelişmeye devam etmektedir.

Geleneksel pazarlama ile dijital pazarlama arasındaki 7 temel fark ise; maliyet, iletişim, etkileşim, zaman, hedef kitle erişimi, analiz & raporlama ve aktörlerdir.

7 Adımda Geleneksel ve Dijital Pazarlama Arasındaki Farklar

  1. Maliyet: Geleneksel pazarlamada geniş̧ kitlelere hitap edildiği için özellikle görsel ya da yazılı basın tercih edildiği için reklam bütçesi ve reklamın yaratılma maliyeti yüksektir. Dijital pazarlamada ise reklam dışındaki tüm pazarlama faaliyetleriniz ücretsizdir. Bu yüzden viral pazarlama, dijitalde en çok tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir.
  2. İletişim: Geleneksel pazarlamada tek yönlü iletişim hakimdir. Bir TV reklamında her yaştan “potansiyel bile olmayan” müşterilere de reklam gösterilir. Herhangi bir geri bildirim beklenmez ve elde edilmez. Dijital pazarlamada ise iletişim çift yönlüdür. Reklamı gören “potansiyel ya da mevcut” müşteri anında geri bildirimde bulunabilir, soru sorabilir veya bir ürün satışı söz konusu ise satın alma davranışı gerçekleştirebilir.
  3. Etkileşim: Geleneksel pazarlamada iletişimin tek yönlü olmasından dolayı etkileşim söz konusu değildir. Dijital pazarlamada ise, bu çift yönlü iletişimi yani etkileşimi artırmak için, firmalar çekiliş ve kampanyalarla kullanıcıları ödüllendirme stratejisi izlemektedir.
  4. Zaman: Geleneksel pazarlamanın uzun soluklu kurgu yaratma endişesi ile yapılan herhangi bir yanlışın giderilmesi zaman almaktadır. Dijital pazarlamada ise anlık müdahaleler yapılması, gündeme ilişkin kısa süreli kurgular oluşturmak kısa sürelidir ve zaman boyutu geleneksel pazarlamaya oranla daha kısadır.
  5. Hedef Kitle Erişimi: Geleneksel pazarlamada hedef kitle spesifik olarak belirlenebilir fakat seçilen hedef kitleye erişim imkânı zor ve maliyetlidir. Dijital pazarlamada ise hedef kitle erişimi anlık olarak değiştirilebilir ve son derece kolaydır. Bundan dolayı pazarlama karmasının hedef kitle üzerindeki başarısı geleneksel pazarlamaya oranla ölçümlenebilir.
  6. Analiz ve Raporlama: Geleneksel pazarlamanın hedef kitle bulma ve erişme noktasındaki zorlukları neticesi ile stratejinin ölçümlenebilmesi söz konusu değildir. Herhangi bir sayısal değer ya da anlamlı rapor elde etmek mümkün değildir. Oysa dijital pazarlamada hedef kitle üzerindeki yarattığı etki, bahsedilmesi, etkileşim sıklığı ve oranı tamamen ölçülebildiği gibi, alınan geri bildirimlerle yeni yol haritaları anlık olarak çizilebilir. İstenilen anda raporlama yapılarak müdahale edilebilir.
  7. Aktör: Geleneksel pazarlamada aktörler ünlüler ya da mikro ünlülerdir. Dijital pazarlamada fikir hocaları ya da mikro ünlülere yer verilebildiği gibi (influencer pazarlama) asıl aktörler kullanıcılardır. Kullanıcılar aktif bir şekilde pazarlama stratejisine dahildir ve ayrılmaz bir bütündür. Geleneksel pazarlama ile dijital pazarlama arasındaki spesifik farkları ayrıntılı olarak incelediğimizde, dijital dünyada kullanıcı odaklı pazarlama önem kazanmaya başlamıştır. Dijital reklamlar ile rekabetin yüksek olduğu çevrim içi ortamlarda artık firmalar, dijital rekabet içerisindedirler.
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir