Twitch, kişilerin canlı yayın yapıp bağış toplayabildikleri bir platformdur. Haziran 2011’de Justin.tv kurucuları Justin Kan ve Emmett Shear tarafından kurulmuştur. Eylül 2014 yılında Twitch, Amazon tarafından 970 Milyon $ karşılığında satın alınmıştır. 2014 yılından beri her sene büyümeye devam etmektedir.
Twitch’in ilk yıllarında insanlar sadece eğlenmek için canlı yayınlar yaparken, platformun kullanıcı sayısını arttırması ile kurumsal sponsorluklar da ön plana gelmiştir. Markaların ilgisini çeken Twitch yayıncıları, ulaşabildikleri kitleleri yönlendirebilme kabiliyetleri sebebi ile tıpkı YouTuber’lar kadar ilgi görmektedir.
Türkiye’de Ahmet “Jahrein” Sonuç, Can Sungur, Tuna “Pintipanda” Akşen, Ferit “Wtcnn” Karakaya, Kemal Can “Kendine Müzisyen” Parlak gibi ünlü yayıncıların sponsorluk anlaşmaları ve kurumsal işbirlikleri bulunmaktadır.
Yazımda Twitch yayıncılarının nasıl sponsor araması gerektiğini 5 maddede inceleyeceğim.
1 – Hazırlıklarınızı Tamamlayın
Kanalın sponsorluğa yatkın olması gerekmektedir. Markaların, size sponsor olma kararı alabilmesi için uygulamanız gereken bazı adımlar bulunmaktadır. Kanalın markalar tarafından ilgi çekici olarak gözükmesini sağlamalısınız.
Kanallarda bulunan “Bilgi Bölümü” (Info Section) detaylıca planlanmalıdır. Bilgi bölümünüzü tasarlarken hedefiniz, ona bakan kişiyi etkilemek olmalıdır. Grafik çalışmalarınızı hem izleyicileriniz hem de markalara yönelik tasarlamalısınız.
Yukarıda solda olan PintiPanda’nın sağda olan Jahrein’in kanalından bir görüntü. PintiPanda’da her ne kadar basit açıklamalar olan; yaş, şehir, yayın saatleri gibi detayları paylaşmasa da hem özel tasarımlara sahip bannerlar hazırlamış hem de sponsorluklara özel bir bölüm bulunuyor. Kanalda ayrıca Abone Ol, Bağış Yap, Kuralar, Sistem Özellikleri gibi kısımlar da açıklanıyor. Ayrıca takipçileri ile etkili iletişim yollarından biri olan samimi ilişkisini “Çay” konsepti ile özdeşleştiriyor.
Markaların kanal sahiplerine rahatlıkla ulaşabilmesi gerekmektedir. Açıklama kısımlarında mail adresinin olması, diğer sosyal medya hesaplarının kullanılması, kişilerin yayıncılara sosyal ağlar üzerinden mesaj bırakabilmesi oldukça önemlidir.
Kanalların bilgi bölümlerinde sponsorların logolarına da yer verilmektedir. Olası bir sponsorluk anlaşması sırasında logonun nerede konumlanacağı bir pazarlık konusudur. Jahrein’in kanalı incelendiğinde BynoGame logosu 2 farklı bölümde, G2A içeriği de yine farklı bir konumda bulunuyor.
Kanalı sponsorların size rahatlıkla ulaşabileceği şekilde düzenledikten sonra ikinci adıma geçilebilir.
2. Markaları Belirleyin
Türkiye’de sadece Twitch yayıncıları özelinde hizmet veren bir influencer ajansı henüz bulunmuyor. Markalar, yayıncılara ulaşmak isteyebileceği gibi yayıncıların da markalara ulaşabilmesi sponsorluklar için gerekli bir nokta.
Yayıncıların, öncelikle gündelik hayatlarında tercih ettiği markaları belirlemesi gerekiyor. Kullandığınız koltuk, bilgisayar donanımları ilk akla gelenler olsa da dil macununuz bile potansiyel sponsorunuz olabilir. İlk adımda potansiyel sektörleri belirleyip, sektörde öne çıkan markaları keşfedebilirsiniz.
Taslak olarak belirlenen markaların Instagram ve Twitter sayfalarında, takip ettikleri hesapları inceleyerek alternatif markalara da ulaşabilirsiniz. Kendisini tanıtmak isteyen, yeni bir ürün veya hizmet çıkarmış markalar her zaman daha öncelikli hedefleriniz olmalıdır.
Kendinize sormanız gereken sorular;
Marka güvenilir mi?
Markanın ürünlerini hayatınızda kullanıyor musunuz?
Markanın ürünleri takipçilerinizin ilgisini çeker mi?
Markaları belirlerken, takipçilerinize fayda sağlayan anlaşmalar yapabileceğiniz kurumları da göz önünde bulundurabilirsiniz. Sizin üzerinizden alınacak ürünlerde indirim sağlayan, kupon veren dolayısıyla affilate marketing yapan kurumlar olası sponsorlarınız arasında yer alabilir.
3. İletişime Geçin
Kurumlar belirlendikten sonra sıra kurum yetkilileri ile iletişime geçme aşamasıdır. Sponsorluk şansınızı güçlendirmek için, kurumların sizi fark etmelerini sağlamanız gerekmektedir. Karar vericiler ile iletişime geçebileceğiniz en basit yollardan birisi sosyal medyadır.
Sırası ile Linkedin, Twitter, Instagram veya Facebook mecralarında yetkili kişileri araştırabilirsiniz. Özellikle Linkedin, kişilerin isimlerini de öğrenmenize olanak tanır.
Linkedin’de arama çubuğuna şirketin ismini yazarak, şirketin Linkedin sayfasına ulaşırsınız. İlgili sayfadan “bu şirkette çalışanlar incele” bağlantısını tıkladığınızda, yetkililerin isimlerini ve ünvanlarını görebilirsiniz.
Filtre bölümünden, unvan kısmına “Pazarlama, Kurumsal İletişim, Ürün Müdürü, İş Geliştirme, Dijital Marketing, Marketing, Talent Seeker” gibi anahtar kelimeleri aratarak ilgililerin kim olduğunu görebilirsiniz. İlgili kişilerin diğer sosyal medya hesaplarını da inceleyerek konu hakkında doğru kişiye ulaşıp ulaşmadığınızı anlayabilirsiniz.
4. Sponsorluk Dosyanızı Paylaşın
Karar vericiler ile görüşmelerinizde kullanmak üzere sponsorluk dosyanızı hazırlayın. Sponsorlu dosyası, yetkili kişi incelediğinden size neden sponsor olması gerektiğini içeren bir teklif dosyasıdır. Dosyada geçmişinizden değil, yapacaklarınızın markaya nasıl faydalar sağlayacağına odaklanmalısınız.
Twitch Yayıncıların Sponsorluk Dosyasında Olması Gerekenler:
– Sponsor aradığınızı konusunda kesinlik bulunsun.
– Markanın sahip olabileceği uygun pazarlama hedeflerini belirleyin. Bir oyuncu kitlesine ulaşmaya mı çalışıyorlar? Yeni bir ürünün satışını artırmak istiyorlar mı? Daha fazla sosyal medya takipçisi mi arıyorlar? Kurum hedeflerini çözmek için şirket üzerinde araştırma yapın, tekliflerinizde ilgili konulara odaklanın.
– Ulaştığınız kitle hakkında yorumlarda bulunun. Hedef kitlenizi tanımlayın.
– Twitch kanalınızdaki akış bölümünde markaya sağlayabileceği değeri güçlendirin ve markayı nasıl tanıtmayı planladığınıza dair örnekler verin.
Sponsorluk dosyası hazırlama konusunda geçmiş yazılarımı inceleyebilirsiniz (yeni sekmede açılır):
Sponsorluk Dosyası Neden ve Nasıl Hazırlanır?
10 Maddede Sponsorluk Dosyasında İstenmeyenler
Sponsorluk Dosyanı Gönder Diyen Markaya Nasıl Cevap Verilir?
5. Sözleşme İmzalayın
Dosyanızı göndermenizin ardından pazarlık aşamasını da aştığınızda anlaşmayı resmi kılmak adına kesinlikle bir sözleşme imzalayın. Anlaşmanın değerine göre sadece sözel anlaşmalar veya mail ortamındaki yazışmalar yapılabilse de maddi sponsorluklar söz konusu olduğunda hem sizin hem de markanın sözleşmeye ihtiyacı olacaktır.
Sözleşme konusu ikiye ayrılabilir. Sizin bir sözleşmeniz olduğu gibi kurumların da imzalatmak istedikleri sözleşmeler olabilir. Sözleşmede anlamadığınız bir kısım var ise sözleşmeyi imzalamadan önce danışmanlık alın.
Özetle
Twitch kanal sahiplerinin, önce ulaştıkları kitleyi tanımaları ve kitlelerini harekete geçirmeyi bilmeleri gerekir. Sponsorluk için karar vericilerin araştırılması ve kurumlara özel tekliflerle iletişime geçilmesi ikinci adımdır. Kurumların beklentilerini karşılayabilecek her yayıncı sponsorluk için elverişlidir.
Sorularınız ve yorumlarınız için iletişimde kalabilirsiniz.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…
1 yorum