Yubithebot ile Chatbotların Bugününü ve Yarınını Konuştuk

Yubi, konuşma arayüzü tasarlayan 2017 başında faaliyet göstermeye başlayan yerli, genç ve dinamik bir şirket. Hayatımızda artık daha çok yeri olan ve hızla gelişen chatbotlar ile ilgili sorularımızı Yubi ekibi cevapladı.

Klasik bir başlangıç yapalım, bize kendi tanımınızla chatbot nedir açıklayabilir misiniz?

Kullanıcı ile marka/firma arasında diyolog temelli bir iletişim kuran, genellikle belirli bir senaryo üzerinden ilerleyen, soru-cevap şeklinde iletişim kurulmasını sağlayan yapay zeka bilgisayar programlarıdır.

Chatbotların çalışma prensibi nedir?

Çoğunlukla soru-cevap şeklinde bir iletişim dili üzerine kurulur, kullanıcıdan belirli bilgileri alarak,  kullanıcının istediği konularda yardım alabilmesi sağlanır. Kullanıcının akış içinde kalarak istediği sonuca ulaştırılması hedeflenir.

Bir chatbotun başarı ölçüsü nedir, metrikleri nelerdir?

Kullanıcının chatbot deneyimi sırasında doğru sorular ile diyaloğun devamını sağlayabilmek, alınan cevaplar doğrultusunda datayı toplayabilmek, kullanıcının bu deneyimden kafasında soru işareti kalmadan ve etkileşimini sorunsuz bir şekilde tamamlanmış olmasından emin olmak isteriz.

Markalar için chatbotların bu kadar önemli hale gelmiş olması veri toplamayı kolaylaştırması mı? Kısaca bahseder misiniz?

Veri toplamayı kolaylaştırmak markalar için çok mühim bir konu ancak müşteri deneyimini daha kaliteli hale getirmek de öncelikleri arasında. Potansiyel müşterileri ile etkileşimi maximum seviyeye taşıyıp onları kazanmaları gerek. Bu sebeple marka ve müşteri arasındaki ilişkiyi güçlü tutmak çok önemli. Chatbotlar marka ve müşteri arasında diyaloğa dayalı yakınlaştırıcı bir ilişki kurulabiliyor. Ayrıca chatbot teknolojisi aynı anda birden fazla kullanıcıya cevap verebildiği için markalar müşterilerinin radarında hep kalabiliyor ve kullanıcılar kendilerini özel hissedebiliyorlar bu da müşteri sadakatini büyük oranda besliyor.

Messenger ve özellikle gençlerin çok tercih ettiği Kik chatbotların cenneti olmuş durumda. Whatsapp da bir chatbot platformu olacak mı, şu an olamamasının önündeki engel nedir?

WhatsApp  chatbot entegrasyonuna henüz izin vermiyor ancak geçtiğimiz yıl botları destekleyeceğini belirtecek şekilde hizmet kullanım şartlarını değiştirdi, bu da bizlere yakın zaman içerisinde WhatApp’ın chatbot API’ının (application programming interface) tüm dünyada entegrasyonunun sağlayacağını düşündürüyor.

Chatbotların gelişmini 2018 yılı için ve daha uzak gelecekte nasıl görüyorsunuz?

Chatbotların gelişimi ve bilinirliği her geçen gün büyük bir ivme ile artıyor. Müşteri deneyimini daha kaliteli kılmak, her bir müşteriye kendini eşsiz hissettirmek markaların vazgeçemeyeceği ve arzu ettikleri bir durum. Mesela e-ticaret sitelerinin hacminin arttırılmasında chatbotların yadsınamaz etkileri var. Daha fazla programın cahatbot entegrasyonuna izni ile -WhatsApp gibi- chatbotun gelişimi hızla yayılarak artacaktır.

Chatbot aslında tıpkı web siteleri gibi, her firmanın ya da kurumun ileride bir chatbotu olması öngörülüyor. Peki marka tanıtım ya da alışveriş seçenekleri dışında başka chatbot kullanım alanları neler?

Kullanıcılar chatbotları dijital asistanları gibi değerlendirebilirler. Yarın havanın nasıl olacağından tutun da ertesi günkü uçuşlarının hatırlatılması gibi konularda bile chatbotlardan destek alabilirler. Firmalar kullanıcılarının mağaza deneyimlerinden geri bildirimleri toplayarak online başladıkları bu iyileştirmeyi offline tarafında da destekleyebilirler. Yine kullanıcılardan topladıkları dataları filtreleyerek bu datayı firmalarının yararına kullanabilirler. Esasında chatbot teknolojisi her bir marka, firma için eşsiz bir deneyim sergiliyor, her bir markanın kendi seçmiş oldukları konularda yardımcı oluyor dolayısıyla da chatbot kullanım alanları her bir tasarımda bambaşka bir alan olabiliyor.

Chatbotun dünyadaki gelişimine kıyasla Türkiye üretim ve kullanım alışkanlığı açısından ne durumda?

Geçtiğimiz sene Eylül ayında Yubi altyapısı ile 1.5 milyonuncu mesajın atılmasını kutladık. Bu rakam önümüzdeki yıllarda katlanarak artacak. Gün geçtikçe bu deneyimin hızla artacağı ve Türkiye’nin de kullanım alışkanlığının tüm dünyadaki etkileşime ayak uyduracağını öngörüyoruz.

Yubi’nin kurulma süreci nasıl gelişti? Kurulduğundan beri ortalama kaç chatbot tasarladınız?

Son birkaç senedir, özellikle de Whatsapp’ın popülerleşmesiyle birlikte, teknoloji kullanımında öne çıkan trendlerden biri, insanların yazışmayı konuşmaya tercih etmesi oldu. Kullanıcıların davranışlarındaki bu değişikliğin yeni bir alana, conversational interface’lere hayat vereceğini gördük ve Yubi’yi kafamızda planlamaya başladık. 2017 başında da planlarımızı hayata geçirerek akışları diyaloglara çeviren Yubi’yi kurduk.

 

Yola çıkışımızdan bu yana farklı sektör ve kategorilerde 100’den fazla chatbot tasarladık.

 

Chatbot tasarlarkan Yubi platformu olarak dikkat ettiğiniz noktalar ve diğer tasarımcılardan farklılıklarınız neler?

Yubi ile iş birliği içinde olmak isteyen markalara üç farklı alternatif sunabiliyoruz. Almak istedikleri teknik yardım seviyesine göre hem kullanıcılarının hem de kendilerinin hızlıca adapte olabileceği alternatif üzerine yoğunlaşıyoruz. Yubi’nin adapte olmasını istedikleri platformdaki akışı oluşturmak, ekibimiz sayesinde çok kolay dolayısı ile hızlıca yapılabiliyor.

Chatbotların daha iyi çalışabilmesi için teknolojik olarak sizce geliştirilmesi gereken özellikler neler?

Kullanıcıyı tam anlamı ile tanımak, ne ister, ne düşünürü tam anlamı ile kavramak lazım.

 

Bize hem kullandığınız hem de kullanılmasını önerebileceğiniz bir kaç chatbot söyleyebilir misiniz?

Pizza severler için Dominos, stil sahibi olmaya çok önem verenler için LC Waikiki ve güzellik ve bakım trendleri ile yakından ilgilenenler için de NYX Professional Makeup’ın chatbotlarını öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir