Yapay Zeka İnsan Kontrolünde Mi ?

728x90 damat

Yapay Zeka İnsanın Ne Kadar Kontrolünde?

12 Ekim’de gerçekleştirilen Marketing Hub’ın konusu ‘’Yapay Zeka, Robot Korkusu ve İnsan Değerleri’’oldu. Bizler bu konuyu yapay zeka üzerine yatırım ve üretim yapan şirketlerden ziyade konuyu iletişim ve pazarlama sektöründeki söz sahibi isimlerden dinlemeyi tercih ettik. Algoritmaların yükselişinde insanın, geldiğimiz ve geleceğimiz dönemde nerede duracağından kaygı duymamız  bu sohbetin konusunu belirlememizdeki en büyük motivasyonumuz oldu. Moderatör ve yönetim kurulu üyemiz Aslı Kundakcı, konuklara aynı anda şu soruyu yöneltti. Bir gün ev buzdolabımız isyan çıkaracak mı? Adeta küçük yapay zekamız olarak cebimizde taşıdığımız cep telefonlarımız bir gün aleyhimize kararlar verecek mi?

‘’İnsanoğlu, robot korkusunun altından kalkar’’ Güven Borça

İnsanlık tarihindeki devrimlerin yeni toplum düzenlerine evrildiğini belirten Borça’nın yapay zeka ile ilgili en çarpıcı argümanı ‘’İnsan muhakemesine yakın bir yapay zeka’nın henüz gerçekleşmediği, yapay zekanın öğrenilmiş cevaplar vermesinden ziyade doğru sorular sormaya başladığında işlerin değişeceği’’ oldu.

 

‘’Human Artificial  Intelligence kavramını destekliyorum’’ Hanzade Acar

İnsan ve yapay zekanın ortak yaptığı çalışmalardan  ve yaklaşımlardan bahseden Hanzade Acar,  ünlü mimar Michael Hansmeyer’ın insan eliyle uzun sürede ortaya çıkacak desenleri tamamen bir yapay zeka ile iş birliği yaparak sonsuz varyasyondaki sütunlara çevirdiğini  örnekledi.

 

İnsanı korkutan bilinmezlik ve belirsizliktir. Güncel kalınırsa, ilgilenir ve bilgilenirse yapay zekadan korkmaz’’ Mehmet Acar

Big data’dan beslenip ortaya çıkan algoritmalar yine bir insan tarafından ortaya konulduğunu söyleyen Mehmet Acar, teknolojideki devinim hızının arttığını belirtti. Özellikle tıp ve teknoloji sektörünün devinim hızının 8 ay iken 1 aya indiğini belirterek güncelliğin önemin vurguladı.

Sohbetin en can alıcı sorusu ‘’Yapay Zeka’’ insan mesaisini ele geçirecek mi sorusu oldu. Özellikle medya sektöründeki data platformlarının Pazar büyüklüğünün göze çarpmasıyla birlikte işin medya planlama uzmanlarının, reklamcıları ve pazarlama profesyonellerinin deneyim, muhakeme ve tahmin aşamalarını algoritmalara ne kadar teslim edebileceğimizi konuştuk. Bu konuda Güven Borça, insanı dokunuşun her zaman ön planda olacağını, 360 pazarlama planındaki her maddenin algoritmalar tarafından belirlenmesinin içinde bulunduğumuz dönemde mümkün olmadığını belirtti.

 

Hanzade Acar ise yapay zekanın insanları asiste ettiği noktada faydalı olabileceğini söylerken, yapay zekanın 2022 yılında hayatımızın %10’unda, 2040 yılında %50’sinde 2075 yılında ise %90’ında olacağını söyledi. Hanzade hanımın verdiği bu bilgi ile akıllara kimin insan kimin yapay zeka olduğunu ayırmakta zorluk çektiğimiz Westworld dizisinin distopia değil gelecek olduğu geliyor.

 

Yapay Zekanın şirketlerdeki karşılığının ne olacağı ve sürece nasıl dahil olacaklarını konuştuğumuz noktada ise Mehmet Acar, şirketlerin gelişmeye hızlı uyum sağlayan daha kalifiye çalışanlarla bir araya gelmek zorunda olduklarını belirtti. Mehmet Bey’in bu açıklamasından sonra sanırım sormamız gereken temel soru şu olacaktır. Dijital dönüşümü henüz tamamlamış ya da süreçte olan şirketler bir sonraki kimliklenme arayışına geç kalacak mı?

Marketing Hub Ekim sohbetine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir