Yapay zeka şüphesiz günümüzün en önemli teknolojilerinden biri. Birçok alanda kullanılmaya, gündelik hayatımızda yerini almaya çoktan başladı zaten. Bunlardan farklı olarak ben bugün sizlere yapay zeka üzerine oluşturulmuş bir topluluk hakkında bilgi vermek istiyorum. OpenAI
(https://openai.com )
OpenAI, kar amacı gütmeyen bir yapay zeka araştırma platformudur. Kurucuları arasında Elon Musk ve Sam Altman gibi önemli isimlerin olduğu bu platform neyi amaçlıyor?
OpenAI misyonunu şöyle açıklıyor; güvenli yapay zeka oluşturmak ve yapay zekanın faydalarının olabildiğince geniş ve eşit bir şekilde dağıtılmasını sağlamaktır. Bu süreçte kar amacı güdülmeden 60 kişilik kadrolarının bu misyon uğrunda çalıştıklarının da altını çiziyorlar. Platformun özellikle belirttiği konulardan biri de bilgilerin bireysel olarak saklanmasındansa tüm insanlıkla paylaşılmasının doğru olduğuna inandıkları, tabi ki güvenlik sebebiyle bazı istisnalar olabilir. Diğer bir dikkat çektikleri nokta ise yapay zeka her ne kadar insanlık için önemli olsa da yanlış inşa edilmiş bir yapay zekanın daha kötü sonuçlar doğurabileceğidir.
Geçtiğimiz yıl profesyonel DOTA oyuncularıyla OpenAI’ın geliştirdiği botların yarışması oldukça ses getirmişti. Dünyanın en iyi DOTA 2 oyuncularından Danylo “Dendi” Ishutin yaptığı ilk maçta 10 dakika içinde yenildi. İkinci maçı da yarıda bırakan Dendi, üçüncü maça çıkmayı da reddetmişti.
Bu karşılaşmadan sonra Elon Musk attığı tweet hem zaferi kutlamış hem de yapay zekanın insanlık için tehlikeli olabileceğine dikkat çekmişti.
Bazılarımız Elon Musk madem bu kadar karşı yapay zekaya neden yapay zeka araştırmaları yapan bir platformun kurucusu diye sormak hatasına düşmüş olabilir tıpkı Harvard profesörü Pinker gibi. Pinker, “Madem yapay zekalardan korkmalıyız, o halde neden yapay zeka destekli otonom sürüş sistemleri üretiyorsun?” diye sormuştu. Elon Musk’ın yanıtı tabiki gecikmedi.
“Vay canına, Pinker bile işlevsel / kısıtlı yapay zeka (örneğin otomobil) ve genel yapay zeka arasındaki farkı anlamıyorsa, genel yapay zekanın diğerinden *tam olarak* bir milyon katından da fazla hesaplama gücüne sahip olduğunu bilmiyorsa, insanlığın başı gerçekten dertte demektir.”
Bu süreçte yani şubat ayı içinde Elon Musk’tan bir karar daha geldi ve OpenAI’dan ayrıldığını açıkladı. Sebebi ise Tesla‘nın makine öğrenimi çalışmaları ile OpenAI ekibinin yapay zeka çalışmaları arasında fikir ayrılığına sebep olmamak. OpenAI’a desteğini sürdüreceğini belirten Musk’ın objektif kararlara etki etmemek adına böyle bir karar alması oldukça mantıklı.
OpenAI, Elon Musk’ın sansasyonel haberlerinin haricinde çalışmaları sürdürmeye ve blogları (https://blog.openai.com/) üzerinden bilgileri paylaşmaya devam etmekte. Bu yılki DOTA 2 çalışmalarında beş kişilik maçlar için de hazırlanan OpenAI, eski profesyonel oyunculara karşı yaptıkları turnuvada insan rakiplerini yendi. Fakat ağustos ayının sonunda gerçekleşen turnuvada aynı başarıyı yakalayamadı. Botların oyun sırasında bazı tepkilerde gereksiz güç kullanımı ya da geç tepki verme gibi hatalarının olduğu gözlemlendi. Turnuvada göz ardı edilmemesi gereken şey botların insanlarla kafa kafaya yarışmış olmasıydı. Bakalım önümüzdeki turnuvalarda botlar ezici bir üstünlük sağlayabilecekler mi?