Yapay Zeka Adile Teyze Kadar İyi Öykü Anlatabilir Mi?

Yapay Zeka Adile Teyze Kadar İyi Öykü Anlatabilir Mi?

Öykü anlatımı, insanlığın var oluşuyla beraber doğmuş ve her yüzyılda önemini korumuştur. Yunan mitolojisinden Dede Korkut hikayelerine kadar geniş bir yelpazede insanlığa dair belge niteliği taşıyan sanat eserlerinin çıkış kaynağıdır. Öykü anlatımını pazarlamada bu denli önemli kılan ise duyguları körükleyerek daha kolay ikna olmamızı sağlamasıdır. Öykü anlatımında başarılı olmak için yaratıcılık, empati, eleştirel düşünme becerisi ve kişisel farkındalık gereklidir. Bu tarz insancıl duygulara ihtiyaç duyulduğundan şimdiye dek yapay zekaya bu konuda güvenilmiyordu. Ancak dengeler artık değişiyor. Üstelik yapay zekanın bu işte gerçekten başarılı olduğu pek çok örnek mevcut.

IBM’in Yapay Zekası Watson
Yapay zeka odaklı pazarlama şirketi Influential, markaların iletişimini yapmak için IBM’in yapay zekası Watson’u kullanıyor. Watson, markaların sosyal medya içeriklerini ve takipçilerini analiz ederek doğru hedef kitleyi ve markaya uygun öyküyü belirliyor. Bu noktada markanın brief vermesine bile gerek kalmıyor. Ki sektörün en büyük problemlerinden biri de bildiğiniz gibi markanın aslında kendiyle özdeşmeyen briefi vererek işlerin sarpa sarmasıdır. Şirketle girilen bu karşıt diyalogta yapay zekanın somut verilerinin arkasına sığınmak kurtarıcı olabilir.
Watson ikinci aşamada hedef kitlenin demografik özelliklerine göre en doğru marka yüzünü belirliyor. Ayrıca diğer bir görevi de yazılan metni inceleyip analiz ederek iç görüleri tespit etmek.
Watson’ın Kia’nın 2016 Super Bowl reklam kampanyası için Christopher Walken’ı marka yüzü olarak seçtiği bu çalışma, başarıya ulaşan virallerden biri.

Somatic’in Creative Storyteller’i
Somatic, dijital pazarlamada teknolojik araçları kullanan bir şirket. Creative Storyteller adını verdikleri yapay zekanın özelliği, görselleri analiz ederek metne dönüştürmesi. Bu ilk başta yapay zekada artık çok şaşırılacak bir özellik olarak algılanmayabilir ancak görselleri basit bir şekilde düz metne değil de akıcı bir içeriğe dönüştürdüğü bilgisini hemen ekleyelim. Ayrıca Creative Storyteller bununla da kalmayıp görsel hikaye anlatımı da yapabiliyor. Örneğin, bu okyanus dalgası görseline böyle bir ekleme yapmış.

Şirket şu an bu yapay zekayı dijital pazarlama kampanyaları için kullanıyor. Kısa metinler oluşturmakta başarılı ancak uzun metinler yazabilmesi için halen gelişime ihtiyacı olduğu belirtiliyor.

Botnik Studios’un Hikaye Yazan Yapay Zekası
Botnik Studios, insan ve yapay zeka iş birliğinde yaratıcı hikaye, roman vb. üreten bir şirket. Bu şirketin yapay zekası roman serilerini analiz ederek devam niteliğinde kurgular yapıyor. Şirketin yapay zekası Harry Potter serisini analiz ettikten sonra üç sayfalık özgün bir devam hikayesi kurgulamış.

Bu örneklerle yapay zeka öykü anlatıcılığında bir tehdit gibi görünebilir ancak bu sizi endişelendirmesin. Evet yapay zeka pek çok iş kolunu dolduracak öykü anlatımı da bunlardan biri ancak yeni iş kolu boşlukları da oluşacak. Gelecek için öngörülen, her şeyin yapay zekanın kontrolüne geçmesi değil yapay zekanın desteği ile insanlığın daha başarılı işlere imza atacak olmasıdır. Yine de yapay zeka ne kadar gelişirse gelişsin Adile Teyze kadar samimi olamayacağı bir gerçek.
Bonus: Özleyenler için Adile Teyze ile Uykudan Önce

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir