WordPress’de Mükemmel SEO Sonuçları Almak

728x90 damat

WordPress dünya üzerinde en çok kullanılan açık kaynak içerik yönetim scripti olduğu için, sürekli kendini geliştiren bir yapıda. Ve tabi bilindiği üzere ücretsiz. Hal böyle olunca meraklısı fazla oluyor. WordPress ile SEO bağlantısı her zaman tartışma konusu olmuş durumda. Biz bu durumu WordPress altyapısını kullananlar olarak net bir şekilde şöyle açıklıyoruz. Sürekli geliştiği için Google’un yeniliklerini sürekli takip eder durumda. SEO tarafında en büyük avantajı bu. Hiç kimse tek başına “WordPress” markası Google’dan torpilli diyemez, eğer siz yazılımsal ekibinize ve ya kendinize güveniyorsanız, kendi kendinize WordPress kadar güncelleme getirebileceğinize inanıyorsanız, sizin yazılımınız SEO anlamında çok daha ileride olabilir. Her neyse gelelim asıl konumuza WordPress ile SEO nasıl yapılır temalı bir yazı ama biraz daha farklı işleyeceğiz.

Öncelikle ilk bahsedeceğimiz konu, eski içeriklerden trafik elde etmek…

Bloğunuzun içerisinde adeta içerik çöplüğü oluşturan hiç trafik çekmeyen yazılarınızı tespit edip bunları güncelleyerek belki başına sonuna ekstra metinler ekleyerek yeniden trafik elde edebilirsiniz. WordPress SEO konunuz sıralama elde edememiş ama okunmamış olabilir, ufak bir stratejik hamle ile 2017’de WordPress SEO süreçleri başlığına çevirip bazı yerleri güncellemek. Size trafik sağlayabilir.

Her blogcu yazdığı yazıyı ( şayet SEO süreçlerine önem veriyorsa ) düzgün anahtar kelimeler serpiştirerek, meta taglerini doğru girerek yayınlamaya özen gösterir. Spesifik olarak arama motorları için sitesini optimize etmeye çalışır.

Arama motorlarının hoşuna gidecek makaleler yazarken aklımızın bir köşesinde tutmamız gereken önemli hap bilgiler mevcut.

Yazacağımız konuları anahtar kelime araştırmaları sonucunda bulmaktan ziyade o konuyu yazarken ve yazdıkta sonra kontrol etmemiz gereken bir SEO checklist olmalı.

Arama Motolarına Yönelik Makale Yazmak

Meta Title ile Title Arasındaki Farkı İyi Bilmek Gerekiyor

Aslında hataya düşülen ve gözden kaçan konulardan bir tanesidir. Makaleye başlık yazarken bu başlığın aynı zamanda meta title olduğunu varsayıyoruz. Evet otomatik olarak gelen durum budur (wordpress) ama bu bazı durumlarda sorun teşkil edebilir. Daha doğrusu fırsat kaçırtabilir. Kullanıcı gözünde site içerisine ya da makale başlığına attığınız title dergi içeriği gibi daha çekici olabilir ama meta title’nız tam anlamıyla insanların sorgulayacağı yapıda olmalıdır. Örneğin bu blog yazısını ele alalım ben bu makalenin başlığına “WordPress’de Mükemmel SEO Sonuçları Almak” dedim, fakat meta title’a “WordPress SEO – Wordpress’de Mükemmel SEO Sonuçları Almak” yapacağım. Çünkü insanların arayacağı kalıp “WordPress SEO” , siteme girdikten sonra istediğim şekilde başlığımı dergi kafasında atabilirim. Bu ufak ama kritik bir süreç.

Meta Description İhmal Etmemek Gerekiyor

WordPress standart kurulum sonrası bu desteği vermiyor, ama ücretsiz tarafı ile bir çok şeyi halledebileceğimiz SEO toolları mevcut. bunlardan bir tanesi Yoast SEO, diğer en popüleri All-in SEO bu eklentiler sayesinde blog yazıları, kategoriler, arşivler, etiketler, yazar arşivleri hatta satış yapıyorsak ürün,ürün kategori gibi aklınıza gelebilecek bütün wordpress şablonlarının Meta ayarlarını eksiksiz yapabiliyoruz.

Genel olarak en başta söylediğim gibi atlanan bir durum olan Description, wordpress SEO konusunu işlerken bizim asla atlamamamız gereken bir madde olarak parlıyor. SERP sonuçlarında sitenin CTR oranlarını arttıracak en büyük faktörlerden biri olan description verisini biz yazmazsak eğer Google kendisi default olarak getirmekte. Bu çoğu zaman hatalı ve insanları tıklamaktan daha çok bir alt sıradaki siteye tıklamaya yönlendiren bir durum doğuruyor. Örneğin ben bu yazının meta bilgilerinin description kısmına ” Wordress SEO süreçlerinde başarılı fakat sadece bu yetmez. Daha güçlü bir WordPress SEO altyapısı için yapmanız gereken hap bilgiler Pazarlama Türkiye’de!”

Görüldüğü gibi “WordPress SEO” geçirdim, CTR oranım artsın diye düşünürken “Pazarlama Türkiye” markasını geçirdim, güven duygusu ( burada pazarlama stratejileri ile istediğiniz gibi takla attırabilirsiniz.) ama ne olursa olsun boş geçmeyin, yazın!

Resimlerin ALT Tagleri

Resimlerin alt tagleri çok basit gözükse bile yine bir çok kişinin önemsemediği ve atladığı bir durum.  Aslında resimleri atl tagi yazmak sadece ziyaretçi açısından değil kod tarafında anahtar kelimenizin yoğunluğunu ayarlamanız açısından büyük önem taşıyor. WordPress ile ilgili bir yazı yazıp, WordPress Yönetim Paneli resmi yükleyerek alt tagına “WordPress Yönetim Paneli” yazarsanız, elbette anahtar kelime oranınız artacaktır. Basit bir taktik olmasına rağmen çok fazla atlanıyor. Önem vermek ileriye taşıyacaktır.

EK OLARAK : Resim isimleri, bir çok blogger resim123456.jpg , 123431123.png gibi formatlarda resimleri upload ederek sayfaya çağırıyor. Google & Yahoo gibi büyük arama motorları dahi hala resimleri anlamlandırmak için resim adı ve alt tagı sinyalini en tepede tutuyor. Bu açıdan resim diyip geçmek yerine bu durumları ön planda tutmakta fayda var.

Bütün bunlarla el ile uğramak istemeyenler için bir çok “İmage SEO” eklentisi var bu eklentiyi önerebilirim.

İç Linkleme

Yeni bir makale yazarken, ilgili eski makalelere link vermek bir çok açıdan iyidir. Birincisi yeni yazınızı okuyan ziyaretçiler eski yazılarınıza yönlenerek sitede dolaşımı arttıracak bu bütün raporlarınızı olumlu olarak etkileyecektir. Bunun dışında Google,Yandex,Yahoo gibi büyük arama motoru robotlarının eski yazınızı tekrar re-index yapmasını sağlayacaktır.

Unutmayın, Fresh index her zaman google için daha önemlidir. Bayatlamış bilgileri kimse okumak istemez.

Bu durumu el ile yapmak her zaman daha sağlıklıdır ama WordPress bir eklenti okyanusu, iç linkleme işlemlerinizi otomatikleştirecek eklentiler mevcut şu eklentiyi önerebilirim (bu arada gerçekten güzel işler yapıyor, biraz detaylı sadece.), ama bahsettiğim gibi manuel yapmak çok daha iyi sonuçlar verecektir.

h1,h2,h3 Başlık Etiketleri

Başlık etiketleri yine arama motorlarının en güçlü sinyal aldığı etiketler. Bir yazının ne anlam ifade ettiğini h1,h2,h3 düzeninden botlar anlayabilir. h1 ana başlık olduğu için konumuzun direkt olarak ana başlığını h1 ile derlemeliyiz, h2 ve h3 yapıları alt başlıklar şeklinde. Mesela bizim bu yazımızda.

h1 – Wordpress’de Mükemmel SEO Sonuçları Almak
h2 – Arama Motolarına Yönelik Makale Yazmak
h3 – Meta Title ile Title Arasındaki Farkı İyi Bilmek Gerekiyor
h3 – Meta Description İhmal Etmemek Gerekiyor
h3 – Resimlerin ALT Tagleri
h3 – İç Linkleme
h3 – h1,h2,h3 Başlık Etiketleri

Düzenli , neyin ana başlık, neyin alt başlık ve onun alt başlığı olduğu hem ziyaretçi hem arama motoru robotları tarafından gayet anlaşılır bir yapıda.

Maddeler elbette arttırılabilir, En fazla gözden kaçan ve çözümü aslında gayet kolay olan yapıları derlemeye çalıştım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir