Webinar Pazarlaması

Webinar Pazarlaması Nedir?

Günümüzde her kuşaktan insan artık interneti kullanır oldu. Özellikle pandemi nedeniyle Geleneksel (1925-1945) ve Baby Boomers (1946-1964) dediğimiz kuşaklardan tutun da Alfa kuşağına (2013 sonrası doğumlular) kadar herkes elinde bilgisayarla geçiriyor günlerini. Konuşmaya yeni başlayan ufacık çocuk internetten alışveriş yapan annesine “Bana bunu al!” diyerek dilediğini aldırıyor. “Kargom geldi”, “İnternetten alalım.” söylenen ilk söz öbekleri haline geldi.

Hedef kitlesiyle bağlantı kurmak, ürün ve hizmetlerini tanıtmak ya da satmak için interneti  kullanan tüm firmalar için yeni bir araç daha var; Webinar. “Webinar” kelimesi “web” ve “seminer” kelimelerinden türetilmiş. İlk olarak 1998 yılında Eric R. Korb tarafından ABD Patent ve Ticari Marka Ofisine “webinar” terimi kaydedilmiş. İnternet üzerinden gerçekleştirilen canlı seminerlere “Webinar” diyoruz. Webinarlar genellikle bir sunum sonrası Soru-Cevap kısmından oluşuyor. Görsel bir ortam olması nedeniyle izleyicilerle daha interaktif ve etkin bir iletişim ortamı sağlanıyor.

Webinar Pazarlaması” da webinar kullanarak ürün ve hizmetlerimizi, markamızı, firmamızı ve kendimizi tanıtmak, satış yapmak, yeni müşteriler kazanmak, tavsiye edilmek gibi amaçlar içeren yeni nesil bir pazarlama türü.

Eğitim amaçlı gerçekleştirilen webinarlarda eğitimcinin ya da eğitim firmasının yeni bir webinar yani eğitim satma çabası daha sık gözlemlense de tüm dünyada ciddi anlamda webinar pazarlaması yapılmakta. Çoğu webinar katılımcıların sonrasında sunulan ücretli ürün ve hizmetleri satın alma ihtiyacını görmeleri umuduyla ücretsiz olarak yapılıyor. Ancak ücretli webinar vermeye başladığınızda şaşırtıcı rakamlar gözlemlenebiliyor. Örneğin Scott Britton, bir webinardan 11.286 Dolar kazanmış.

Instagram ve Youtube videoları ile ürün tanıtan ve satan ”Influencer” dediğimiz insanlar artık webinarlar düzenleyerek interaktif görüşmelerle müşterilerine ulaşıyor. Webinarlarda videolardan artı olarak müşteriler soru sorabiliyor ve anında cevap alınabiliyor. Bu sayede satıcı daha fazla güven oluşturarak daha çok satış yapabiliyor.

Örneğin makyaj markası sponsorluğunda bir influencer bir makyaj eğitimi webinarı ile satış yapmaya çalışmasa da izleyiciler o markalı ürünleri satın alabiliyor ya da satış o anda olmasa da o markaya olan ilgi artarak sonradan satın almalar gözlemlenebiliyor.

Webinarlarda satış içerikli konuşmalar yapılmamalıdır. Katılımcılar webinar sonrası bu fikre yani satın alma davranışına kendiliğinden yönelmelidir. Webinarın bir diğer avantajı da verilen ücretsiz eğitimle satılan hizmetin denenmiş olmasıdır. Tüketiciler denedikleri ürünleri satın almaya daha fazla eğilim gösterirler.

Sizler de vakit kaybetmeden webinarları ürün ya da hizmet satmak için kullanabilirsiniz. Geç kaldım diye düşünmeyin çünkü artık webinarlar hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. İnteraktif bir ortam olması nedeniyle almayı düşünüp bahane üretenlere anında çözümler sunarak satış hacminizi arttırabilirsiniz. Elbette beklediğiniz, webinar sonrasında hemen ürünlerinizi satmaktır. Ancak ürünlerinizi hemen satamazsanız da markanıza karşı bir sempati oluşturup ilerde satın alacak potansiyel müşteriler oluşturabilirsiniz.

Webinar Pazarlaması “Öncesi-Esnasında-Sonrası” olmak üzere 3 aşamalıdır. Webinarın tüm süreç boyunca aynı enerjiyle yürütülmesi gerekir.

Webinarınızı düzenlerken konusunu ve konuşmacısını çok iyi seçin. İnsanların günlerdir,  dakikalardır beklediğine değmeli. İlgi çekici tasarımlara sahip webinar davetiyelerinizi tüm sosyal medya ağlarına yönlendirin. Kimin ilgisini neyin çekeceğini asla bileyiz ama insanlar neden katılmalıyım sorusunun cevabını kendileri bulamıyorsa biz göstermeliyiz.

Webinarınıza daveti kısa bir video ile de yapabilirsiniz. Daha önceki katılımcıların yorumlarının ne denli etkili olduğu da tartışılmaz; onlarla da video çekilebilir. Videolarınızda “Eğer sen de bu alana ilgi duyuyorsan, webinarımız tam sana göre!” gibi neşeli ve merak uyandıran mesajlar verebilirsiniz.

Planlı ve zamanlaması mükemmel bir webinar ile onları büyüleyin. Mutlaka katılımcılara da söz hakkı verin. Düzenlediğiniz webinarın onları etkilediğinden emin olun ve “Ücretsiz bir webinar bana bu kadar çok şey kattıysa, ücretli olanını düşünemiyorum!” dedirtin.

Onları hemen satın almaya ikna etmek için o ana özel indirimler ya da hediyeler verin. Teklifin şu zamanda sona erdiğini veya yalnızca şu kadar gün boyunca mevcut olduğunu bildirin. Ama çok fazla indirim yapmayın; sizin, markanızın, ürün ya da hizmetinizin değersiz olduğunu düşünmesinler.

Webinar sonrasında izleyenlere ufak hediyeler ya da indirimler verebilirsiniz. İzleyenler sizin bir sonraki webinarınızı kaçırmak istememeli, başkalarına sizi önermeli ve asla bir şey satmaya çalışacaklar diye düşünmemelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir