E-Ticaret Zirvesi ve Ödülleri 28 Kasım Tarihinde Çırağan Sarayında Hibrit Olarak Düzenlenecek Katılmak İçin Tıklayın

Ünvan Krizi

Her muamelenin başlığa göre yapıldığı günümüzde çalışanlara verilen ünvanlarda büyük bir karmaşa söz konusu. Patronlar yöneticilerine, yöneticiler personellerine uygun ünvanlar bulamadan kulağa hoş geleni seçip kartvizitlere yazdırıyorlar. İşe yeni başlayan uzman olmuş, 1 yılı dolduran müdür, elini salladığın heryerde de zaten direktör var.

 Türkiye’de toplantı yaptığımız kişinin yüksek mevkiden olması bizi tatmin ediyor. İş sonuçlanmasa bile o kişiyle görüşmüş olmak haz veriyor. Bol keseden dağıtılmış ünvanlara güvenmeden içinin doluluğuna baksak her şey daha profesyonelce olacak.Zam yapmadığı için çalışanına ünvanla motivasyon sağlayan şirketlere bir bakın, 10 çalışanı var ve her biri müdür,koordinatör,direktör,yönetmen. Kişinin yetenek ve yetkilerine göre unvan dağıtmak ve bunu doğru zamanda yükseltmek gerekiyor. Bu hem şirket profilinizi doğru anlatacak hem de şirket içi ilişkilerinizi düzenleyecektir. Çalışanlarınıza gerekli eğitimler vererek bu doğrultuda ünvan değişikliği yapmanız gayet normal. Örneğin, yönetimden anlamayan personeli ekip lideri yaparsanız işin içinden çıkamazsınız.

 Her şirket verdiği unvana göre görev tanımı mutlaka belirlemeli. Çalışanlar yapacakları işin çerçevesini idrak ederek başlamalı. Şirketin kendisinden ne istediğini bilerek neler verebileceğini göstermeli. Her çalışanın branşı dışına çıkmadan kendi alanında sorunsuz ilerlediği bir şirkette başarı kaçınılmaz olacaktır.

Son günlerde moda olan ünvan örnekleri:

CEO – Chief Executive Officer. İcra Kurulu Başkanı

COO – Chief Operating Officer. Operasyon Yöneticisi

CGO – Chief Growth Officer. Büyümeden Sorumlu Başkan

CFO- Chief Finance Officer. Mali İşler Müdürü

CIO- Chief Information Officer . Baş Danışman

CTO– Chief Technology Officer . Teknolojiden Sorumlu Başkan

CGO– Chief Government Officer. Orta Düzey Yönetici

CISO– Chief Information Security Officer. Bilgi Güvenliği Yöneticisi

DCSP– Director of Corporate Strategic Planning. Kurumsal Strateji Planlama Direktörü

CLO- Chief Legal Officer. Hukuktan sorumlu Yönetici

CAO-Chief Advertisement Officer. Reklam ve tanıtım yöneticisi

CMO– Chief Marketing Officer

1 yorum
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir