dunyakupasilifestyle

Türkiye’deki İzleyicilerin Dünya Kupası Süresince Mobil Tercihleri Neler?

Tüm dünyadaki futbol fanlarının heyecanla beklediği ve dört yılda bir her yapıldığında tek odak noktası haline gelen FIFA Dünya Kupası’nın 2022 edisyonuna sayılı günler kaldı. İlk kez Katar’da düzenlenecek olan turnuva için yalnızca futbol ve spor severler değil tüm seyirciler heyecanla yeni şampiyonun kim olacağını bekliyor. 20 Kasım’da ilk düdüğün çalmasıyla ev sahibi Katar ve Ekvador arasında oynanacak maçla başlayacak turnuvada 32 ülkenin dünyanın en iyisi olmak için verdiği mücadeleyi tüm dünya seyredecek. İzleyiciler farklı ekranlardan maçları izlemek için sabırsızlanırken, markalar ise hedef kitlelerini belirli kanallar üzerinden nasıl yakalayabileceğinin planlarını yapıyor.

Digital Turbine, Türkiye’deki izleyicilerin Dünya Kupası sırasındaki davranış ve tercihlerinin yanı sıra markaların tüketicilerle nasıl etkileşim kurabileceğini anlamak ve analiz etmek adına Dünya Kupası Araştırması’nı gerçekleştirdi ve çıkan sonuçlar mobilin önlenemez gücünü bir kez daha gözler önüne serdi.

Ankete katılanların %65’i Dünya Kupası’nı televizyondan izleyeceğini belirtirken, akıllı telefonlardan maçları takip edeceğini söyleyenlerin oranı %43. Türkiye maalesef turnuvadan elenmiş olsa dahi global futbol coşkusunu seyirciler yaşamaya çok hazır. Ankete katılanların %63’ü turnuvayı evlerinden takip edeceğini söylerken, çok da az olmayan %31’lik kısım turnuvayı Katar’daki stadyumlardan canlı olarak takip edeceğini bildiriyor. Ayrıca ankete katılanların %84’ünün genel olarak ayda birkaç spor yayınını izlediğini belirtmesi de futbolun Türkiye’de en popüler spor olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.


Mobil cihazlarımızda sıklıkla kullandığımız uygulamalar bu dönemde de içinde bulunduğumuz sürece göre daha farklı bir hal alıyor diyebiliriz. Ankete katılanların %78’i Dünya Kupası ve benzeri turnuvalar esnasında spor uygulamalarında daha fazla vakit geçirdiğini belirtirken, kullanıcıların çoğunluğu maçtan önce veya maçtan sonra spor uygulamalarını kullandığını söylüyor.

Uygulamalar özelinde ise, katılımcıların %31’i Dünya Kupası’nı izlerken en çok sosyal medya  uygulamalarında vakit geçireceğini belirtirken, %28’i spor mobil oyun uygulamalarında, %21’i spor haber uygulamalarında ve %13’ü ise mesajlaşma uygulamalarında daha sık vakit geçireceğini söylüyor. Buna ek olarak kullanıcıların %78’inin Dünya Kupası’nı birden fazla cihazdan takip etmenin önemli olduğunu belirtmesi de araştırmanın öne çıkan önemli datalarından biri oluyor.

Bu kadar büyük ve global bir turnuva esnasında ise markalar için hedef kitlelerini yakalamak hiç olmadığı kadar önem arz ediyor. Ankete katılanların %74’ü Dünya Kupası esnasında karşılarına çıkan reklama dikkat edeceğini ve hatta tekrar izleyeceğini belirtirken, %71’i reklamını gördükleri ürünü satın almayı düşüneceğini belirtiyor. %66’sı ise ürünü reklamı gördükten 2-3 gün içerisinde satın alabileceğini söylüyor.

Burada markaların dikkat etmesi gereken en önemli konulardan biri de kullanıcıların reklamlardan beklentilerini karşılamak. Ankete katılanların %56’sı Dünya Kupası sırasında karşılaştıkları reklamların komik ve ünlü bir kişi barındırmasının önemli olduğunu düşünüyor.

Sonuç olarak araştırma Dünya Kupası döneminin reklamverenler ve markalar için mobil kanallarda, ürün satışlarını veya marka bilinirliklerini artırmalarını da sağlayabilecek devasa hedefleme seçenekleri yaratıyor gibi görünüyor. Reklamın komik ve yaratıcı olması durumunda, izleyicilerin reklamını gördükleri bir ürüne ilgilerini arttırıyor ve satın almaya yaklaştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir