Agile Nedir? Türkiye’deki Agile Şirket Örnekleri

Agile nedir ? Kelimenin Türkçe karşılığı olarak “çevik” karşımıza çıkıyor. Bizim için bu çevikliğin önemi, yazılımla birleşmesi. 

Bize hazır sunulan tarih derslerinde; teknolojik gelişimin hızlandığı, insan hayatının değiştiği ve kolaylaştığına dair olan süreçlerin başlangıç noktası olarak gösterilen devir sanayi devrimidir. Buharlı makineler, kolaylaşan ve gelişen hayatlar diye anlatılmaya devam eder… Bu bilgi için elbette yalan diyemem, ancak insanlık tarihinde teknolojinin asıl dönüm noktasının bu kadar eski bir tarih olmadığı düşüncesindeyim. Çünkü tüm teknoloji tarihle oranla, teknoloji son 15 yıllık süreçte olduğundan daha fazla, daha hızlı bir biçimde gelişti ve bu gelişimine son vermiyor. Tüm bu paragrafı Ray Kurzweil alıntısı ile de özetleyebiliriz;

“Eskiden bir binaya sığan şey, artık cebinize sığmaktaydı… Bugün cebinize sığan şey, 25 yıl içinde bir kan hücresine sığacaktır.”

Her geçen gün, bize farklı gelen ama aslında uzun zamandır var olan, gelişimine tanık olduğumuz “yeni” bir şey ile tanışıyoruz. Defalarca yazdığımız, okuduğumuz, üzerine sık sık teoriler ürettiğimiz yapay zekâ, makine öğrenimi vb. bu durumun en büyük örnekleri diyebiliriz. Yazılım dünyamız uzun soluklu, ancak her gün “yeniliğini ve tazeliğini” koruyan bir alan iken, yine yazılımsal bir konuyu ele alacağım. Belki bazılarınızın ilk kez duyduğu, belki bazılarınızın oldukça aşina olduğu bir kavramdan bahsedeceğim sizlere; “ Agile Nedir ? ”

Google’da hakkında sayısız bilgiye ulaşabileceğiniz yazılım geliştirme modelidir. Bir kısım yalnızca yazılımsal olarak ele alırken, diğer kısım için bir kültürdür demekte.

Peki gerçekten Agile Nedir ?

Yazılımı “çevik” bir şekilde geliştirirken, aynı zamanda bu çevikliğin şirketlerde bir kültür haline gelmesi diyebiliriz. En azından ben elimden geldiğince bundan bahsederek, iki kısmı da harmanlamaya çalışacağım…

Agile bir yazılım sistemi ya da modeli olduğu kadar kendine ait manifestosu olan bir düşünce, bir felsefe, bir kültür de olabiliyor. Manifestosunun son kısmını şu şekilde sizlerle paylaşayım; “sağdaki eşyalarda değer bulunurken, soldaki maddelere daha çok değer veririz.”, anlamı olan, üzerine düşündüren ve çaba gösterilen bir değer. Bu nedenle konusu yalnızca sistem olarak ele alındığında, başarıya götürmeyebilir.

Çalışma şekli ise; tamamlanması gereken işlerin doğru bir düzen içerisinde; uygun, ufak parçalara ayrılması ve geri dönüşü en yüksek olacak şekilde sıralanmasıdır. Bu şekilde, kaybınız ve hatanız az, başarınız ve aldığınız ders yüksek olur. Yazımı kolay olsa da süreç bakımından oldukça zorlayıcıdır. Her evresi iyi planlanmalı, doğru ve tecrübeli bir kişinin eline bırakılmalıdır. Şu anda Türkiye dahil, birçok ülkede yalnızca bilişim, teknoloji tabanlı şirketlerde değil, birçok şirkette, departmanda “Agile” felsefesi uygulanmaktadır. VNGRS ekibinin Agile Coach’u Birge Elif Basık’ın, konuk yazar olarak ele aldığı bir yazısında bahsettiğine göre; ‘Agile’ yazılımcıları oldukça mutlu eden bir serüven.” Mutlu yazılımcılar, iyi yapılmış olması ve sizinle çalışırken mutluluk hisseden yazılımcının, uzun süre şirketinizden ayrılmaması yüksek ihtimallerdir.

Türkiye’de Şirket Örnekleri

  • Vodafone

Günlük hayatta bizim için yalnızca operatör şirketi olan Vodafone, Agile çalışma felsefesini gayet başarılı uygulayan şirketlerden birisi. Hatta bu özelliği ile 2014’te 2.si düzenlenen Agile Turkey Summit’te, dönüşümünü anlatmak için bulunmuştu.

  • Akbank

İyi, güzel reklamları ile bildiğimiz, bankacılık sektöründe aklımıza ilk gelen şirketlerden olan Akbank’ta Agile şirketler içerisinde yerini alıyor.

  • Yemeksepeti

Çok acıktığımızda, en hızlı ve efektif kullanım olarak gördüğümüz rakipsiz Yemeksepeti’nin, bu kadar iyi olmasının sebebi belki de budur: Agile dönüşüme sahip olması!

  • Turkcell

Ülkemizde yeniliğin öncüsü sayabileceğimiz, operatör şirketi olarak hayatımıza giren ancak farklı şeylerin arkasındaki destek olan Turkcell’in Agile şirketler kategorisinde olmasına, biz pek şaşırmadık dersem yalan söylemiş olmayacağım.

  • Çiçeksepeti

İş kutlamalarının, doğum günlerinin, özel olan her günün kurtarıcısı olan, internetteki yerinden ve büyük iş hacminden dolayı Çiçeksepeti’nin yazılımının kuvvetli olduğunu tahmin ediyorduk. Bu başarılı yazılımın arkasındaki yapıtaşlarından birinin de “Agile” manifesto olduğunu düşünmüyor değiliz.

Sanırım değişen dünya düzeninde, her geçen gün teknoloji değişirken ayak uydurmak hepimizin işini kolaylaştıracaktır. Eğer ortaya bir iş çıkardıysanız, başarılı olmak için bu konuyu bir süreç ya da model olarak almak yerine, bir fikir, kültür olarak almanız sizi başarıya götürebilir.

Bu konuya değinmiş, içinde yapay zekanın, robotun ve biz insanların korkusunun olduğu bir video izlemek isterseniz; sizin için Pazarlama Türkiye olarak düzenlediğimiz Marketing Hub etkinliğinin linkini şöyle bırakayım;

Okuduğunuz için teşekkür eder, keyifli günler dilerim!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir