Türkiye’de kadın girişimcilik platformları sayısı gittikçe artıyor. Özellikle son zamanlarda gelişen teknolojilere uyumda kadınların gücü daha da önemli bir yer alıyor. Bu sebeple, kadınların girişimcilik ekosisteminde yer edinmeleri ve sektördeki yerlerinin sağlamlaştırılması açısından çeşitli platformlar kuruluyor. Bunlardan biri Istanbul Blockchain Women diğeri ise CryptoWomen.
Istanbul Blockchain Women grubunun kurucusu Ebru Güven ve Başak Burcu Yiğit. Cryptowomen grubunun kurucusu ise Avukat Sima Baktaş. Birbirinden başarılı kadın girişimcilerin yer aldığı bu platformlar gün geçtikçe daha da popülerleşiyor.
Kadın Girişimcilik Platformları
1) Istanbul Blockchain Women Platformu
Kadın girişimcilik platformları başlığı altında ilk bahsedeceğimiz Istanbul Blockchain Women Platformu.
ING Inovasyon Merkezi iş birliği ile Blockchain Use-Cases serisine başladı. İlk buluşmada Leyla Arsan (TAGES-CEO) Türkiye inovasyon ortağı olduğu Plastic Twist projesini anlattı. İkinci buluşmada ise Blockchain hayatımızı nasıl değiştirecek konusuyla BKM İş Geliştirme Direktörü Özge Çelik yer aldı.
Gruplar aynı zamanda bu sene giderek önem kazanan sürdürülebilirlik alanında da farkındalık yaratmaya ve bu konuda projeler yapmaya başladılar. Istanbul Blockchain Women üyesi Leyla Arsan sürdürebilirlik kapsamında Plastik atıkların yeniden kullanımını teşvik ederek ekonomiye katma değer yaratacak olan blok zinciri (blockchain) ve Token (kripto para) tabanlı dijital platform PlasticTwist’i İstanbul’da tanıttı.
Avrupa Birliği Ufuk 2020 Programınca desteklenen PlasticTwist İnovasyon projesi, “Yeni Bir Plastik Ekonomisi ve Atıklar İçin Dijital Pazaryeri” modeli ortaya koymaktadır. Platform, Ocak 2020 itibariyle kitlesel fonlamayla piyasada yer alacak.
Plastic Twist projesiyle Leyla Arsan, dünyadan çeşitli ülkelerden kurumlarla birlikte yürüttüğü projeyle, plastiğin gezegenimize verdiği zararı azaltmayı hedeflemektedir. Plastic Twist aynı zamanda plastik atıklara “değer” atfedilmesi ve bununla ilgili farkındalık yaratılmasını amaçlamaktadır. Proje Blockchain tabanlı olup, ekosistemi içinde kendi ürettikleri Token’ı ile bir ödül/teşvik sistemiyle birleştirerek kazanılan tokenların Plastic Twist dijital cüzdan uygulamasında tutulduğu yepyeni bir inovasyon uygulamasıdır.
Aynı zamanda Plastik atıkların satılarak ve atıkların yeniden kullanımı için kullanılmasını teşvik edecek tokenize edilebileceği bir ekosistem imkanı sunan Plastic Twist projesi, aynı zamanda plastik atıklar konusunda farkındalık yaratmak adına Yedinci Kıta teması altında düzenlenen 16. İstanbul Bienali’nin kapanışındaki etkinliklerinden biri oldu.
Ar-Ge ve İnovasyon danışmanlık kuruluşu TAGES’in CEO’u Leyla Arsan, plastiği, bilişim teknolojisiyle katma değeri yüksek bir malzemeye dönüştürmeyi amaçladıklarını söyledi. Arsan, bu sayede atıkların yeniden kullanılması ve geri dönüşümünden değer yaratıp, bu değerle döngüsel ekonomiye katkı sağlanabileceğini ifade etti.
Leyla Arslan’ın Açıklaması
Leyla Arsan “Ocak 2020’de PlasticTwist dijital platformunu açıyoruz ve ilk para teklifi olarak Plastik Token’ları piyasaya sürmek üzere ödül bazlı kitlesel fonlama kampanyamızı başlatıyoruz. Plastik değer zincirindeki kimyasal ve plastik üreticileri, hızlı tüketim ürünleri şirketleri, perakendeciler, tüketiciler, atık yönetimi şirketleri, geri dönüşüm tesisleri, tüketiciler ve kanun yapıcılar gibi tüm tarafların aynı sistemin içinde birbirini görebildikleri bir yapı söz konusu. Plastik atıkla tasarım ya da ürün yapanlar veya satanlar, fikir ve projeleri olup işbirliği ve bilgi isteyenler, plastik atık veya plastik atıkla üretilmiş ürün satın almak isteyenler, değiş tokuş yapmak isteyenler, kısacası plastik atıkları değerlendirerek sıfır atıklı bir yaşamın parçası olmak isteyenler bu platforma üye olacaklar. Türkiye’de yakın bir dönemde sistem oluştuğunda vatandaşların ayrıştırdığı her plastik kendisine avantaj sağlayacak. Gelecek olan kitlesel fonlama ile PlasticTwist platformu ve buna bağlı teşvik aracı olarak çalışacak Plastik Token da devreye girmiş olacak. Tüm Avrupa çapında başlayacak olan bu sisteme Türkiye’den herkes katılabilecek.” şeklinde açıklama yaptı.
Sinan Tüzer’in Açıklaması
Etkinlikte, Balya Organik sahibi Sinan Tüzer de Plastic Twist kapsamındaki 5 projeden biri olan “ Taze Gıda Değer Zincirindeki Plastik Ambalajların Yeniden Kullanımının Yeniden Ödüllendirilmesi” projesiyle ödül aldı.
Sinan Tüzer bu projenin ana fikrini ise şu şekilde belirtti; “Tüketim kısıtlamalarının, ambalaj ihtiyaçlarından ziyade tüketici ihtiyaçları tarafından belirleneceği alışveriş davranışını değiştirmektir. Hane halkı tüketicisinin ambalajla tüm bağlarını koparması ve saklama torbalarını yiyecek mağazalarına gitmek yerine perakende noktalarına taşıması teşvik edilecektir. Bu paketlenmemiş alışveriş yönteminin, yeniden kullanılabilir tüm ambalaj tiplerinde tüketici tarafından desteklenmesi sağlanacaktır. Sonuç olarak token tüm sürecin açık ve izlenebilir olacağı Blockchain bazlı bir pazarda bunu desteklemek için teşvik edici veya ödüllendirici bir sistem olacaktır.”
Blockchain Use-Case Series
Blockchain Use-Case Series buluşmalarının 26 Kasım’da İNG İnovasyon Merkezi’nde yapılan ikinci toplantısında, BKM İş Geliştirme Direktörü Özge Çelik, Blockchain hayatımızı nasıl değiştiriyor konusu odağında hem BKM bünyesindeki blockchain uygulamaları olan BBN- Bay Bay Nakit ve belgem.io, hem de Blockchain Türkiye Platformu çatısı altında yapılan çalışma ve iş birliklerine dair detaylı bilgi aktardı. Blockchain alanında ilerleyen dönemlerde iş yapış, düşünce yapısı ve yönetişim modellerinde değişiklik yaratabilecek güncel geliştirme ve kullanım örneklerinden de bahsetti.
Geçtiğimiz haftalarda Singapur’da gerçekleştirilen Fintech Festivali’nden izlenimler ile etkinlik kapsamında yapılan konferans oturumlarından da konu başlıklarını detaylı olarak aktardı. 80 kişinin katıldığı buluşmada % 50 seviyesinin üzerindeki kadın katılımcı oranı mutluluk vericiydi.
İstanbul Blockchain Women Platformunun düzenlediği Blockchain Use-Case serisinin üçüncü buluşması 18 Aralık’ta yine İNG İnovasyon merkezinde yapılacak.
2) Kadın Girişimcilik Platformları – CryptoWomen Platformu
Kadın girişimcilik platformları olarak bir diğeri de CyptoWoman platformu, Cryptotalks adı altında Bahçeşehir Üniversitesi’nde çeşitli buluşmalar düzenlenmeye başladı. Bunlardan Blockchain Hukuku Serisi-2 kapsamında GlobalB Law kurucusu Avukat Sima Baktaş kripto paralar hakkında bilinmeyenleri, Kripto para hukukuna giriş ve Altcoinleri anlattı. Sima Baktaş aynı zamanda bu yıl JCI Türkiye ve TOYPTürkiye tarafından bu yıl 25.si düzenlenen Türkiye’nin en başarılı 10 genci yarışmasında da aday, ödül töreni ise 3 Aralık 2019’ da Cemal Reşit Rey’de olacak.
Platform aynı zamanda dünyada ilk olacak CryptoWomen Camp adlı bir organizasyonla kadınların teknoloji okur yazarlığına katkı sağlayacak bir eğitim kampı yapılacak. Bu kampı şimdiden dünyanın önde gelen Kripto Para şirketleri ilgiyle karşıladı. Bununla ilgili duyuru çok yakında yapılacak.
12 Aralık 2019 Perşembe günü ise Istanbul Blockchain Women katkılarıyla Facebook İstasyon Maslak’ta Kagider Tech Talks kapsamında M-Gen kurucusu Futurist Ufuk Tarhan, Menapay CEO’su Çağla Gül Şenkardeş, IBM Ülke Teknolojileri Lideri Sevilay Kurt ve Tim Danışmanlık Kurucu Ortağı Dr. Vedat Güven katılımlarıyla panel düzenlenecek.