Dijital marketing alanında faaliyet gösteren Dijital Exchange’in CEO’su Emrah Pamuk, Türk şirketlerinin e-ticaret ve e-ihracatta Rusya ile Avrupa pazarında nasıl başarılı olabileceklerine ilişkin önemli bilgiler verdi. 128 ülkede ve şehirlere, ilçelere göre etnik pazarlama alanında da faaliyet gösterdiklerini hatırlatan Pamuk, “Her ülkenin ve şehrin talep ettiği ürün ile bunun dijital pazarlaması birbirinden farklıdır. Türk şirketleri toptancı bir anlayışla ülkelerde dijital pazarlama faaliyetine girişmesi istenilen sonucu her zaman vermeyebilir. Önemli olan ülkeye göre ürün stratejisi geliştirmektir ve bunun pazarlamasını başarıyla yapabilmektir” dedi.
Türkiye’nin en önemli ticaret partnerlerini yaşadığı büyük Türk nüfusunun da etkisiyle Avrupa ve turizm etkisiyle Rusya oluşturuyor. Türkiye’nin Avrupa Birliği ülkeleriyle ticaret hacmi 2020 yılında 143 milyar dolarken, Rusya ile ticaret hacmi ise 22 milyar dolara yaklaştı. Bu iki önemli bölgede e-ticaret ve e-ihracatta Türk şirketlerinin elde ettiği her başarı ise döviz kurunda yaşanan dalgalanma ile beraber ihracat noktasında firmaların gelir hanesine fazladan kâr olarak yazılıyor. Global çapta dijital pazarlama, e-ticaret ve e-ihracat konularında elde ettiği başarılarla tanınan Digital Exchange’in CEO’su Emrah Pamuk, Avrupa ve Rusya’da Türk şirketlerinin başarılı olması için önemli unsurları sıraladı.
Kullanılan Sosyal Medya Hakkında Bilgi Sahibi Olunmalı
Yerli imalat sanayinin hayli önemli bir noktaya geldiğini, her türlü ürünün ‘Made in Turkey’ markası ile tüm dünyada yüksek fiyata kolayca alıcı bulduğunu anlatan Pamuk, önceliği Avrupa pazarına vererek şunları söyledi: “İlk olarak Avrupa pazarı titizlikle analiz edilmeli. Bu Pazar birbirinden farklı kültürlerin bir arada yaşadığı önemli bir coğrafyayı oluşturuyor. Avrupa genelinde, başta Almanya olmak üzere, Belçika, Hollanda ve Fransa’da 6 milyona yakın Türk kökenli Avrupalı yaşıyor. Öte yandan Türkiye ile diziler sayesinde yakın ilişkileri olan Balkanlar nüfusunu da hesaba katmak gerekiyor. Tüm bunları ele alınca, Avrupa özelinde hangi ülkede faaliyette bulunulacaksa, şirketlerin o ülkedeki dijital mecraları yakından izlemesi, analiz etmesi lazım. Instagram kullanımı en çok Almanya’da yaygın. Onu İtalya ve Fransa izliyor. Twitter’de İngiltere önde, onu Fransa ve Almanya takip ediyor. Snapchat’te Fransa, İngiltere ve Almanya sıralaması var. Dolayısıyla hangi şirket, hangi ülkeye, hangi ürünü, hangi influencer pazarlaması ile satacak bunu bilmesi, yola en baştan doğru çıkması lazım.”
Güvenilir ve Anlaşılır Bilgi Önemli
Türk şirketlerinin Avrupa’da ve Rusya’da pazar yerleri seçimlerini iyi yapması gerektiğini anlatan Pamuk, “Pazar yerlerinde bilmeniz gereken en önemli konulardan biri; ne kadar iyi bir stratejiniz ve bütçeniz olursa olsun doğru bir tasarım ve ürün açıklamanız olmaz ise bu pazaryerlerinde başarılı olamayacağınızdır. Her marka, her Pazar yerinde bulunmamalı. Dijital pazarda ülkeye göre ürün satışı yapmak oldukça önemlidir. Ürününüzün görselleri kaliteli olmalı, ürün açıklamalarını ise doğru ve anlaşılır bir şekilde yazmalısınız” ifadesini kullandı.
Kargo Operasyonu İyi Yönetilmeli
Rusya’nın Türkiye ile yakın siyasi ve ticari ilişkileri olduğunu, her yıl Rusya’da milyonlarca turistin Antalya başta olmak üzere Türkiye’yi ziyaret ettiğini anlatan Emrah Pamuk, “Yoğun bir şekilde Türkiye’ye tatile gelen Rus turistlerin Türkiye’ye güven duygusu; Türk markalarını önde tutuyor. Rus turistler, Türk ürünlerini severek kullanıyor ve bir tüketim alışkanlığı oluşturuyor. Ayrıca iki ülke arasındaki mesafe yakın olduğu için müşterilerde kargo süresi hakkında bir kaygı söz konusu olmaması en büyük avantajlar arasında. Yurt dışında satış yapmanız için ürün çeşitliliği, ürün kalitesi ve tanıtım gibi konularda profesyonel bir hizmet sunmanız gerekiyor. Böylece o ülkede ürün satışı yapmak daha kolay bir hale geliyor” dedi.
Bu Noktalara Dikkat Etmek Gerekiyor
Türk markaların e-ticaret stratejilerindeki püf noktalarını sıralayan Pamuk:
-En önemli faktör ticaret yapılmak istenen ülkede ticari faaliyet gösteren bir şirketin olmasıdır
-Bu tür ticari faaliyetler ülkelerin yetkilileri tarafından çok sıkı şekilde denetlenmelidir ve süreç şeffaf şekilde yürütülmelidir
-Başka bir ülkede ticari faaliyette bulunurken, mutlaka danışman hizmetinden yararlanılmalıdır
-Yatırım gerçekleştirilen şirket noktasında buna entegre bir web sitesi oluşturulmalıdır. Burada satılan ürün ve hizmete ilişkin her türlü bilgi, ülke ve şehrin soru alışkanlıklarına göre yanıtlanmalıdır
-Öte yandan ülkeye yollanacak ürünle ilgili lojistikte sorun yaşamamak adına, bu nokta özellikle ele alınmalıdır.
-Sınır ötesi ihracat için her türlü yetki ve izin alınmalıdır. Söz verilen ürünler vaktinde gönderilebilmelidir.
-Şirketin Google ve Yandex aramalarındaki kalite puanı yüksek olmalıdır.
-Öte yandan Rusya özelinde tüketim alışkanlıklarının farklılık gösterdiği göz önünde bulundurularak, buna uygun lojistik stratejileri belirlenmelidir
Avantajları Doğru Kullanmayı Bilelim
Yerli şirketlerin e-ihracat noktasında büyük avantajları bulunduğunu anlatan Digital Exchange CEO’su Emrah Pamuk, “ Türkiye’ye olan güven. Sağlanan hizmetin kaliteli olması ve iki ülke arasındaki mesafenin yakınlığı bizim şirketler için büyük avantajlar sunuyor. Yeter ki avantajları doğru şekilde kullanmayı bilelim” şeklinde konuştu.