Turizm Sektöründe Dijital Reklamcılık

728x90 damat

Turizm sektöründe hizmet verenler bilir, sektör dijital reklama çok yakınmış gibi görünse de aslında bir o kadar uzaktır. Pazarlama Türkiye’deki ilk yazımda bu sektörde faaliyet gösteren işletmeler için temel bazı önerilerimden bahsedeceğim.

Nereden Geldik? Nereye Gidiyoruz?

Önce sektörün bir geçmişine bakmakta fayda var. Aslında hemen hemen tüm sektörler aynı geçmişe sahip. Konvansiyonel reklamcılığa dökülen paralar, fuar fuar gezip masraf yapmalar… Ne yazık ki hala bu konuda çok büyük bir değişiklik yok. Fakat, dijitalin gücünü erkenden keşfeden bazı işletmelerin bu konuda ciddi yol aldığını söyleyebiliriz. 

O Büyük Keşif Ne?

Tüm turizm işletmelerinin amacı misafire dokunmak değil mi? Peki gününün büyük bir bölümünü internette geçiren bir kullanıcıya ulaşmak için neden hala çok yüksek bütçeler harcayarak kataloglar, fuar stantları, çantalar veya eşantiyonlar hazırlıyoruz? Bunun için interneti kullanmak daha akıllıca olmaz mı?

Hootsuite’in her sene çıkardığı istatistiklere göre 2018’de internet trafiğinin %52’si mobil cihazlarla sağlanıyor. Bu verilere göre turizm işletmelerinin fuarların bulunduğu lokasyonlara dijital reklamcılık ile ulaşması hem bütçe hem de marka bilinirliği açısından avantajlı olacaktır.

Birim başına maliyeti unutmayın. Ne yaparsanız yapın, dijital reklamcılık ile ulaşacağınız kitle katalogla ulaşacağınız kitleden çok daha ucuz ve doğru bir kitle olacaktır.

Yapılan en büyük hatalardan biri reklamların belli dönemlerde yapılıp, belli dönemlerde bütçe tasarrufu için durdurulması. Burada aslında tasarruf etmeye çalışırken marka bilinirliği adına hata yapılıyor. Çünkü bir reklamın sürekliliği hem birim başına maliyetini azaltıyor, hem de hedef kitlenin markayı benimsemesini sağlıyor. 15 gün, 1 ay gibi kısa süre yapılacak dijital reklamların olması gerektiği faydayı sağlayamayacağını söyleyebiliriz.

Bir reklamın gösteriminden sonraki senaryoyu da iyi kurgulamamız lazım. Reklamımız harekete geçirici bir özelliğe sahip ise ilk tepki web sitemiz veya sosyal medya hesaplarımızın görüntülenmesi şeklinde olacak. Sonraki aşamalarda rezervasyon kararı alacak potansiyel misafir bizi online yorum sitelerinden inceleyecek. Her şey olumlu ise kullanıcı rezervasyon kararı alacak ve herhangi bir platformdan rezervasyonunu gerçekleştirecek.

Buradaki en önemli konu rezervasyon kararının herhangi bir platformdan gerçekleşebileceğidir. Dijital reklama başlayan hemen hemen tüm turizm işletmeleri rezervasyonların onların istediği şekilde gerçekleşmesi telaşına düşüyor. Siz potansiyel misafirinize istediğiniz platformda doğru ve güvenli bir avantaj sunmadığınız sürece, sektörün bilinen platformlarında rezervasyonlarınızın artacağını unutmamanız lazım. Ancak, senaryonuzu buna göre şekillendirirseniz, sektör lideri platformlarda bile rezervasyon artırmak sizin için faydalı olabilir. Bünyesinde yüzlerce tesis barındıran bir platformda yaptığınız dijital reklamlar sayesinde sizin tesisinizin tercih ediliyor olması bence mantıklı.  

Çok tekniğe girmeden kullanabileceğiniz reklam araçlarına örnek vermek istiyorum. Avrupa pazarına hitap eden bir işletmenin mutlaka Google reklam araçlarını kullanması gerekiyor. Bununla birlikte, doğru demografik hedeflemeler ile özellikle Instagram üzerinden yapacağınız reklamlar dönüşüm oranlarınızı artırmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca kullanacağınız reklam görselinizin işletmenizi doğru ifade ettiğinden emin olmanız lazım. Burada göze hoş gelen görseller yerine pazarlama odaklı ve işletmenizin özelliklerini ön plana çıkaran görseller kullanmanızda fayda var.  Rus pazarı için OK,VK ve Mail.ru platformları oldukça etkili.

Hangi platform olursa olsun, mutlaka reklamlarınızın dönüşüm oranlarını takip edip bu verilere göre reklamlarınızı revize etmeniz gerekli. Gösterim ve tıklama verilerinin yanında, gösterim ve tıklama sonucunda oluşan hedefimiz neydi fakat biz bu hedefin neresindeyiz, kaç kişi reklamlarımız ile etkileşime girdi, hangi görselimiz daha iyi performans gösteriyor, hangi görselimiz hangi saatlerde hangi lokasyonda daha iyi performans gösteriyor, bunların hepsi sizin için çok değerli. Bu verileri iyi okumadığınız sürece kör bir atış yaptığınızı unutmayın.

Özel dönüşümler oluşturarak web sitesi ziyaretçilerinizi daha net takip edebilirsiniz. Sizin için tek dönüşüm hedefi rezervasyon yapılması olmayabilir. Bir iletişim formu tamamlama, kampanya sayfanızın ziyareti veya telefon numarasına tıklanması gibi sayfalara ve etkileşime özel dönüşüm hedefleri ekleyerek, bu dönüşümlerin gerçekleşmesi için ayrı bütçelerle farklı senaryolar geliştirebilirsiniz. İlk yazımda yüzeysel olarak reklam mecralarından ve önerilerimden bahsettim. Bir sonraki yazılarımda bu mecraları daha yakından ve teknik anlamda inceleyeceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir