Ticari Pazarlama Nedir? Ticari Pazarlama Stratejileri

Ticari Pazarlama Nedir? Ticari Pazarlama Stratejileri Nelerdir?

Pazarlamanın şirketler için çok uzun süredir vazgeçilmez bir unsur olması, sürekli gelişen dinamik yapısı ve değişikliklere kolayca ayak uydurabilmesi sayesindedir. Özellikle bu esnek ve uyumlu yapı pazarlamanın kapsamını da devamlı genişletmektedir. Bugünlerde pazarlama başlığında birçok farklı uzmanlık alanı ve çeşitli görev tanımları mevcuttur. Bu yazımızda pazarlamanın önemli konularından biri olan ticari pazarlamadan ve dijitalleşmenin ışığında kabuk değiştirmeye başlayan ticari pazarlama stratejilerinden bahsedeceğiz.

 

Ticari Pazarlama Nedir?

Ticari pazarlama, toptancı ve perakendeci gibi tedarik zinciri ortaklarıyla veya distribütör düzeyinde talebi artırmayı amaçlayan geniş bir pazarlama disiplinidir. Satış ve pazarlama dinamikleri arasında bağlayıcı bir konumda bulunan ve nihai tüketiciye doğrudan ulaşmak yerine markanın yarattığı talebi karşılayacak arz akışını oluşturmayı hedefleyen bir alandır. Birçok bakımdan bir B2B pazarlama stratejisi de diyebileceğimiz ticari pazarlama, bugün neredeyse her büyük işletmede kilit bir rol oynamaktadır.

Kapsamı ve tanımı sektörden sektöre, işletmeden işletmeye farklılık göstermekle birlikte arz akışındaki planlama ve kontrol işlevi, ticari pazarlamanın altyapısını oluşturmaktadır. Ticari pazarlama aynı zamanda, süreç iyileştirmesi, talep planlama ve organizasyon yönetimi gibi birçok farklı alandan faydalanmaktadır. Ürün ya da hizmetimizi nihai tüketici ile buluşturacak toptancılar, perakendeciler veya distribütörler hedef alındığı için büyük kurumsal yapılarda başlı başına bir departmandır.

 

Ticari Pazarlama Stratejileri Nelerdir?

İşletmeler, satış kanallarına alternatif yaratmak ve tüketicilere doğru noktalarda, makul yöntemlerle, daha kolay ulaşabilmek için çeşitli ticari pazarlama stratejilerine başvururlar. Bu çok dinamikli ve değişken olan sektörlerin ve firmaların kendi tanımlarını yarattığı alanda, genelgeçer bazı stratejilere odaklanabiliriz.

Ticari pazarlama stratejileri oluşturulurken, ideal plan yapısını oluşturan metotlar mevcuttur. Bu metotlar stratejilerin taslağını ortaya koyarken hedefler doğrultusunda yol gösterici bir temel de oluşturmaya yardım edebilir.

Bunlar:

  1. Pazar Araştırması
  2. Markalaşma
  3. Dijital Pazarlama
  4. Geleneksel Pazarlama

 

  1. Pazar Araştırması

Stratejiler belirlenmeden önce mutlaka yapılması gereken pazar araştırması, birçok açıdan ürünün ve rakiplerin durumunu ortaya koyar ve hedefleri belirlemenize yardımcı olur. Özellikle yaygın olarak kullanılan SWOT analizi tekniği, avantaj ve dezavantajlarınızı net bir şekilde görmenizi sağlar. Ayrıca Pazar araştırması sayesinde hedef kitlenizin tüketim alışkanlıkları, demografik özellikleri ve satın alma tercihleri hakkında bilgi edinip stratejinizi revize edebilirsiniz.

 

  1. Markalaşma

Güçlü bir marka algısının fayda sağlamayacağı bir alan neredeyse yoktur. İş ortaklarınızla iletişiminizdeki konumunuzu belirleyen belki de en önemli faktör marka gücünüzdür. Güçlü ve güvenilir markalarla çalışmak tedarik zinciri ortakları için güzel bir fırsat ve referans noktası olacağı için daha rahat ve hevesli anlaşmalar, marka tanınırlığı yüksek olan şirketin yararına değerlendirilebilmektedir.

 

  1. Dijital Pazarlama Stratejileri

Günümüzde pazarlama ve satış trendlerini ele alırken, dijitalden bahsetmemek büyük bir yanlış olacaktır. Neredeyse her trendin ve eğilimin dijital mecralardan ön görülebildiği ve sosyal medya gibi artık pek de yeni olmayan kanalların yönlendirici etkide olduğu bir dönemde, özellikle içerik pazarlaması kullanılarak tedarik zincirinize değer katabilir; sektörünüzü yönlendirip görünürlüğünüzü artırabilirsiniz.

 

  1. Geleneksel Pazarlama Stratejileri

Tedarik zinciri söz konusu olunca sektörel fuarların hala en önemli pazarlama noktalarından biri olduğu görülmektedir. Yeni bağlantılar edinmek ve var olan bağlantılarla iletişimi geliştirmek için en makul ortam fuarlar ve özel etkinliklerdir. Bunun yanında birçok geleneksel pazarlama aracı da sektörel çevrenizdeki ilişkilerinizi geliştirmek ve yeni fırsatlar yaratmak için hala önemini korumaktadır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir