Tarayıcınızı Çok Daha İyi Hale Getirebilecek Eklentiler

İnternet kullanıcılarının yaklaşık üçte ikisi tarayıcı ihtiyaçları için Google Chrome’a yöneliyor ancak kullanıcılar Chrome’u iyiden mükemmele yükseltebilecek olan eklentileri çok az kullanıyor. Eğer sıradan ya da yalnızca oyun eklentileriyle ilgileniyorsanız internet araçlarının inandığı bu eğlence sürecinin birazını kontrol edin.

Aşağıda Chrome Eklentisi önerileri olsa da bu kapsamlı bir liste değil çünkü Chrome Web Mağazasında keşfedecek ve tanımlanacak çok şey var. Araştırmaya başlarsanız içinden çıkamayabilirsiniz, zamanın bu kadar değerli olduğunu düşünerek işinize yarayacak,internet deneyimlerinizi -özellikle çocuklarınız için- aklı başında tutacak ve eğlenceli hale getirecek eklentiler şunlar;

1-)Wayback Machine

İlginizi çeken bir sayfaya tıkladınız ve 404 error yazısı sizi karşıladı, böyle bir durumda Wayback Makinesi size yardımcı olacak bir eklentidir. Milyarlarca siteye ulaşım sağlayan ve kar almayan İnternet Arşivi tarafından kurulan uzantı silinmiş olsa bile bir sitenin geçmişte nasıl olduğunu size gösterir. Kaydedilmiş bir sayfanın en son sürümünü ya da kaydettiğiniz ilk sayfaya dönebilir. Örneğin; bir kullanıcının Twitter hesabının nasıl oluştuğunu ya da bir şirketin web sitesinin başlangıçta nasıl olduğunu size gösterebilir. Ancak her şeyin bir dezavantajı vardır, Wayback Makinesinin dezavantajı ise her web sayfasının kaydına sahip olmaması. Ancak unutmayın belki hepsine sahip değil ama size bazı şeyleri unutulmaz ve kaybolmaz kılabilir.

2-) The Great Suspender – Büyük Askı

Bu eklenti adındanda anlayacağınız şekilde, belirli bir süre nadasa bıraktığınız tüm Chrome sekmelerini sizin için tek bir noktada tutabiliyor. Özellikle gün içerisinde düzinelerce sekme açan ve kenarda tutan insanlar için ilaç niteliğinde bir eklenti. Sayfayı sizin için tutar ve tekrar bakmak istediğinizde basit bir tıkla onu hayata döndürür.

3-)PixelBlock

Bazen e-postalarınıza bakarsınız ve bazıları için; “Bunu okudum mu?” dersiniz. PixelBlock size postanın gönderildiği saati, ne zaman açıldığını, gönderene geri gönderilip gönderilmediğini denetler. Gmail’deki iletilerin yanında görünen küçük kırmızı göz simgesiyle beni kimin takip ettiğini biliyorsunuz. Tabii, mesajlar açıldığında Mailchimp gibi servislerin izlenmesine şaşırıyorsunuz ancak profesyonel kişiler de aynı şeyi yaptığında tasvir edilebiliyor.

4-) AnimatedTabs

En iyi Chrome uzantıları, hayatımızı zahmetsizce ama etkili olarak değiştirendir ve animatedTabs bunu çok güzel yapmakta. Yüklendikten sonra, uzantı her yeni sekmede karşınıza random bir GIF çıkarıyor.

5-)xTab

Sekme karmaşası sizi çileden mi çıkartıyor? xTab sizin için rahatlatıcı olabilir. Bir zaman aralığında açabileceğiniz sekme sayısı bellidir, fazlası açılmaya çalışıldığında xTab eski ve az kullanılanları kapatır. Daha önce benzer uzantılar denediniz ve beğenmediğinizi varsayarsak xTab size iyi gelebilir. Bazen kendinize sahip çıkamadığınızda, xTab sizin için sekmelerinizi düzenler.

6-)OneTab

Chrome’u açıyorsunuz ve değişik yüzlerce sekmeyi yeniden yüklemek konusunda size soruyor. Belki o sekmeler sonra açıp okumak istediğiniz, önemli gördüğüz sekmeler belki de haberiniz bile yok ne olduğundan, her iki durumda da bunlar sizi zorlar. OneTab uzantısı onları kaybetmeden kapatmanızı sağlar. Nasıl mı? Tek bir tıkla onları daha sonra açabileceğiniz bir bağlantı listesine dönüştürür ve bilgisayarınızı yükten kurtarır, tarayıcınızı sizin için hazırlar.

7-)HabitLab

HabitLab size çevrimçi alışkanlıklarımızı kontrol altına almamızı sağlıyorlar. İlk kurulduğunda, daha az vakit geçirmek istediğiniz siteleri belirlemenizi ister. Boşa harcanan her saniye, dakika ve saatleri takip eder ve bunları düzgün çizelgeler halinde sunar.

8-)EyeDropper

Sadece tek bir fare tıklamasıyla ekrandaki herhangi bir pikselinin HTML koduyla rengini öğrenmek için EyeDropper biçilmiş ve ücretsiz bir kaftan. Peki nasıl çalışır? EyeDropperherhangi bir pikselin HTML renk kodunu panoya otomatik olarak yapıştıracak ve web yöneticilerine otomatik olarak yapıştıran ücretsiz bir renk katmanıdır. Photoshop gibi bilgisayarınızda yer kaplayacak ürünlere ihtiyacınız kalmayacak, tabii kullanmak zorunda olduğunuz bir işiniz yoksa.

9-)Ghostery

Bazen girdiğiniz siteler deyim yerindeyse izinizi süren reklamlar vardır, her birimiz bu reklamlardan rahatsızlık duymuşuzdur. Tam da bu anlarda bunu engellemelik uygulamalar,eklentiler ararız ama bazen uzaklarda aramaya gerek yok çünkü Ghostery bunun için. Daha da güzeli sadece reklamları değil isterseniz sosyal ağların eklentilerini, kullanıcıyı takip eden bölümleri ve daha bir sürü şeyi engelleyebiliyor.

10-) Pocket

Pocket ile her şey cebinizde desek yalan olmaz çünkü Pocket eklentisi internette gezerken dikkatinizi çeken içerikleri, videoları, resimleri sizin için arşivliyor tabii bunu kendi kendine yapmıyor,siz ne isterseniz sonra diye itelediğiniz, fırsatını bulamadığınız veya üşendiğiniz şeyleri arşivinize eklediğinizde size tüm sonra dediklerinizi cebinizde tutma şansı veriyor.

11-) 1Password

1Passwod ve benzeri uygulamalar şifre yöneticisi denilebilecek uzantılardır. İnternetteki tehlikeleri hepimiz çok iyi biliyoruz, 1Password size karmaşık ve kompleks şifreler sağlar. Sizi hem kaostan kurtarır, hem de internette kullandığınız kartlarınız, sosyal medya hesaplarınız, mailleriniz gibi verilerinizi korumaya alır.

12-) Google Calendar

Google Calendar yani Google Takvimi çoğumuz kullanmış ya da duymuşuzdur. Genelde android telefonlarda karşımıza çıkan google takvimini tarayıcınızın uzantısı haline de getirebilirsiniz. Özellikle çalışan ve bilgisayar ekranının müdavimi olan insanlar için çok işlevli olabilir. Unutma ihtimaliniz olan toplantılarınız, yıldönümleriniz, doğum günleri hemen gözünüzün önünde olan küçük takvim işaretinde olacak. Üstelik bu eklentiyi kendinize göre şekillendirme şansınız da var.

Kaynak sayılabilecek, kullanıcı yorumları içeren link;

https://www.wired.com/story/best-chrome-extensions/

1 yorum
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir