SWOT Analizi Nedir? SWOT Analizi Nasıl Yapılır?

Swot Analizi Nedir ve Nasıl Yapılır? Kişisel gelişimimizde üzerinde durduğumuz güçlü ve zayıf yönlerimiz ile birlikte başka insanlara karşı da fırsatlarımız ve onlardan gelen tehditlerimiz vardır. Markalar ya da şirketlerde aynı insanlar gibi doğar, büyür ve yok olurlar. Gelecekleri için ne gibi stratejiler uygulaması gerektiğini, markanın güçlü ve zayıf yönlerini öğrenebilmesinde sektör bazlı bir analiz.. Sözü fazla uzatmadan sizlere bu içerikte SWOT Analizinden bahsedeceğiz.

Kişisel gelişim seminerlerinde, markanın pazardaki durumunu görmede, şirketin fırsatlarını değerlendirmeden önce, kendi kişisel kararlarımızdan önce pratik uygulayabileceğimiz bir yöntem.

Swot Analizi Nedir?

‘’S’’ (streghts) güçlü yönler, ‘’W’’ (weaknesses) zayıf yönleri, ‘’O’’ (opportunities) fırsatları ve ‘’T’’ (threats) tehditler anlamına geliyor.

Swot analizi nedir?
Swot analizi nedir?

SWOT; çevresel faktörlerin incelenmesi, var olan durumu iyileştirmek açısından hangi adımların atılabileceğine karar verilmesi ve olumsuz bir duruma karşı önlem alınması açısından çok önemlidir. Aynı zamanda kurum ve çevresiyle ilgili detaylı veri elde edilmesini de sağlar.

Swot analizi ikiye ayrılır. Güçlü ve zayıf yönler içsel faktörler iken fırsatlar ve tehditler daha makro yani dışsal faktörlerden oluşmaktadır.

SWOT Analizi Faydaları Nelerdir ?

  • Güçlü yönlerimizi fırsata çevirmeye,
  • Zayıf yönleri ortadan kaldırarak güçlü yönlere çekecek stratejiler oluşturmaya,
  • Çevresel tehditleri engellemeye çalışmak ve tehditleri fırsata çevirmeye
  • Fırsatları piyasa bazında kısa sürede görmeye ve kullanmaya yardımcı olur.
  • Kişisel bir Swot analizi ise sizlere bunlardan daha çok ve daha donanımlı bilgiler sağlayacaktır

‘’S’’ Strenghts // Güçlü Yönler

Sahip olunan avantajlar, rakiplerden farklı ve daha üstün olan özellikler, yetenekler gibi faktörlerden oluşmaktadır. Güçlü yönler dışsal faktörler tarafından fırsatlarla birleştirildiğinde örneğin bir çalışan için terfi bir marka için kar sağlamaktadır. Bunların yanı sıra sahip olunan karakteristik özellikleri belirlemek de “Stength” kısmını oluşturma açısından çok önemli. Apple firmasının güvenilir ve yenilikçi olması güçlü yönlerinden bazılarıdır.

‘’W’’ Weaknesses // Zayıf Yönler

Kişiyi ya da şirketi rakiplerinden geri planda bırakan iyileştirilmesi gereken içsel faktörlerdir. Bu kısımdaki en önemli nokta doğru ve şeffaf hazırlanması gereken bir ‘’weaknesses’’ bölümüdür. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da tehditler ile zayıf yönlerin karıştırılmaması. Tehditler dış piyasa ve rakiplerle doğrudan ilişkili faktörler;  zayıf yönler ise kişinin veya organizasyonun iç oluşumunda aranması gereken etkenler diyebiliriz.

‘’O’’ Opportunities // Fırsatlar

Dışsal faktörlerden oluşan fırsatlar seçilen hedefe ulaşmaya yardımcı veya iyileştirilmesi gereken konularda yardımcı faktörler olarak tanımlanır.  Burada sadece kendi kaynaklarımıza ve özelliklerimize değil aynı zamanda rakiplerimizden farklı ve onlarda olmayan özelliklere göre de hareket etmek oldukça cazip fırsatlar yaratacaktır.  Globalleşen dünyada dijitalleşmenin öncülerinden olan şirketler rakiplerine ve pazara karşılık yenilikçi fırsatları değerlendirmeyi ihmal etmiyor.

‘’T’’ Threats // Tehditler

SWOT analizinin son kısmı olan “Threats” yani tehditler bölümünde organizasyon için dezavantaj oluşturabilecek dış etkenler incelenmektedir. Bulunulan pazarda birçok rakip firmanın olması, üretilen ürünün veya yapılan hizmetin birçok alternatifinin olması bu durumlara örnek olarak gösterilebilir. Tehditlere karşı alınabilecek önlemler, öngörüler şirketi oluşabilecek büyük risklerden koruyacaktır. En önemli kısım ise tehditlerin içsel değil dışsal faktörlerden geldiğini unutmamaktır.

SWOT analizi oluştururken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar Nelerdir ?

iç ve dış faktörleri birbirine karıştırmamaktır. Bu konuda deneyimli olmayan birçok zayıf yönlerle tehditleri ayırmada zorluk çekebiliyor. Aynı şekilde fırsatlarla güçlü yönlerin ayrımını yapabilmek de doğru bir SWOT analizinin parçası.  Bu sebeple başta doğru ve şeffaf bir gözle dıştan ve içten oluşan zayıf yönler ile tehditleri ayırmak oluşturacağınız Swotun daha sağlıklı olmasını yardımcı olacaktır.

1 yorum
  1. Elinize emeğinize sağlık. Swot analizi ile alakalı tez ödevime büyük faydası oldu. Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir