Youtube Sponsorluk Nedir? Nasıl Bulunur?

damattween

Youtube, 10 yılı aşkındır hayatımızda ve günümüzde hiç olmadığı kadar değerli halde. Her ne kadar Türkiye’de zaman zaman yasaklamalar gelse de pazarlama faaliyetleri açısından kurumlar adına çok yararlı bir platform. Yazıda Youtube kanal sponsorlukları ve çeşitleri hakkındaki detayları inceleyeceğim.

Youtube kanallarında, kanal sahipleri sponsorluğu daha iyi ve yaratıcı içerikler üretebilmek için kullanmaktadırlar. Aboneleri ile ilişkilerini korumak adına onlara yalan söylemeyi tercih etmezler. Sponsorlu içeriklerde de durum aynı şekildedir; Kanal sahipleri kendi yorumlarını paylaşırlar ve abonelerinin kötü hissedeceği veya onlara fayda sağlamayacaklarını düşündükleri yayınları gerçekleştirmezler.

Sponsorluklar, genel üretim değerlerini iyileştirmek ve daha ilginç içerikler üretebilmek için tercih edilir. Kurumlar açısından yaklaşıldığında ise ürünlerini veya hizmetlerini daha geniş kitlelere, hedefli ve hızlı bir şekilde ulaştırmak için kullanılır. Kaliteli içerik için gereksinimler bazı durumlarda para ile doğru orantılıdır.

Kanal sahipleri Youtube’un;
Kendi reklam ağını (%45’i kesintiye uğruyor),
Partnerlik ağlarını (Wediacorp (TR), Awesomeness, QuizGroup, Freedom, Machinima gibi),
Fenomen ağlarını (ViralKing (TR), Famebit, Viralnation gibi) veya
Kitlesel fonlamayı da gelir modeli olarak deneyebilirler.

Maalesef, bahsettiğim dört model de her durumda kanal sahibinin amacını gerçekleştirebilmesi için ihtiyacı olan nakit akışını sağlayamayabilir. Sponsorluk tercihi, beşinci gelir modeli olarak hem sponsor olan kurum, hem kanal hem de izleyiciler için kazan-kazan-kazan durumu olmaktadır.

kanalsecimi
Kanal sponsorluklarında seçim nasıl yapılır?

Sponsorlar bir Youtube kanalında çeşitli noktalarla ilgilenirler. Bu noktalardan en önemlileri; kanalın abone sayısı, aylık abone artış oranı, ortalama video izlenme sayısı ve içeriğin kalitesidir. İzleyicilerle oluşturulan samimiyet, küfürsüz (ya da argoya kaçan çok az küfürlü) yayınlar, içeriklerin ses ve video kaliteleri, yeşil ekran kullanımı, özel video kapak fotoğrafları ve video düzenlemeleri de sponsor olma konusunda incelenen diğer etmenlerdir.

Kanalın abone sayısının en az 10.000 seviyelerinde olması beklenmektedir. Youtube, abone sayısı 10.000 olan kanallara özel ayrıcalıklar tanımaktadır. Ayrıcalık sahibi kanallar, sponsorlara daha fazla seçenek sunabilir. Kurumlar da abone sayısına göre, izleyicilerin %3’üne %5’ine ulaşmayı deneyerek sponsor olmayı düşünebilir.

Abone artış oranı ise kanalın büyümekte olup olmadığını gösteren bir araçtır. Eğer kanala her ay 1000 yeni abone ekleniyorsa, sponsor olacak kurumlar fiyatı sabit tutup, tek video üzerinden değil de aylık, 3 aylık, 6 aylık veya yıllık bir anlaşma sağlayabilirler. Büyümekte olan kanal tercihi, kurumun daha çok kişiye ulaşmasını kolaylaştırır.

Ortalama video izlenme sayılarında, kurumların yakalamak istediği rakam genelde en az 2000 izlenme sayısıdır. Ortalama izlenme sayısı, Youtube Analytics kısmında, kanala yüklenen tüm videoların izlenme verisi ile elde edilir. Az izlenme sayısına sahip eski videoların, nostaljik değerleri olmasına rağmen; silinmeleri izlenme oranını arttıracaktır.

İçerik kalitesi konusunda ise yazılmış pek çok makale bulunmaktadır. Aboneleri kanalınızda tutmak ve onlarla olan iletişimi kuvvetlendirmek adına belli rutinlerde yeni ve güncel videoların eklenmesi gerekmektedir. Sponsor olma konusunda dikkat edilen diğer noktalarla ilgili olarak, kendilerini tarif ettikleri için onlar adına yeni bir paragraf açmayacağım. Eğer sorularınız olursa cevaplamaktan mutluluk duyarım.


Kanal ile uyumlu sponsorluklar yapılmalı

Kanal konsepti ile gerçekten uygun olmayan veya mantıklı görünmeyen ürün yerleşimi veya diğer sponsorluk türleri izleyiciler tarafından olumsuz karşılanır. Asıl amacı abonelere temas etmek isteyen kurumlar, yanlış kanal tercihi sebebi ile başarıya ulaşamayacaktır.

Eğer oyun kanalınız var ise oyun sektöründe yer alan kurumlar, makyaj kanalınız var ise benzer pazarda yer alan kurumlar en doğru tercihler olacaktır. Türkiye’de Youtube kanal sahipleri genellikle belli alanlara odaklanır ve kanallarda hedef kitleler bölüşülür. Hedef kitlelerin belli kanallarda toplanması aslında sponsorluk seçimi için çok önemlidir. Kurumların sponsorluk tercihi hedef kitle ile doğru orantılıdır ve potansiyel sponsorlarla, kanalın hedef kitlesine yönelik ortak çalışmalar yapılabilir.

Makyaj, güzellik veya moda kanalınız var ise onlarca firma ürünlerini sizlere sunup yorumlarınızı paylaşmanızı isteyebilir. Oyun kanalınız var ise, kulaklık, oyun kolu, klavye, fare, oyun koltuğu, donanım, oyun üreticileri; oyun için ürün satan internet siteleri ve enerji içeceği sektöründen kurumlar kanal ile uyum sağlayabilir.

Hedef kitle yani kanalın sahip olduğu izleyiciler, sponsorlar ile uyum konusunda bakılması gereken ilk kısımdır. Eğer kanal belli bir hedef kitleye değil de genele hitap ediyorsa (çok büyük kanallar için geçerli bir durumdur) ürününü veya hizmetini geniş kitlelere ulaştırmak isteyen kurumlar da düşünülebilir. Örneğin, erkek takipçi oranı yüksek olan kanallarda tıraş köpüğü ve jilet ürünleri video başlangıçlarında sundu-sunar sponsorluğu için düşünülebilir.

sponsorlukturleri
Sponsorluk Çeşitleri

Ortaklık Yapısı / Partnerlikler (Affiliate)

En kolay gerçekleşen; ancak kanal sahibi için karlılığı en düşük sponsorluk çeşididir. Küçük kanallar bile ortaklık yapısına dahil olabilir. Ortaklık yapısı ile kanal izleyicilerine, ufak indirim kuponları sağlanır. İndirim oranları %3 ile %15 arasında değişmektedir. Kanal ile ortak olmak, kurumlar için hem site trafiği hem de potansiyel satış anlamına gelmektedir.

Kuponlara erişim genellikle kanal sahibine sunulan özel bağlantıya tıklandığında geçerli olur. Bir izleyici, kanal sahibinin bağlantısına tıklayarak satın almak işlemini gerçekleştirdiğinde, ürün başına belli bir komisyon kanal sahibi ile paylaşılır.

Komisyon oranları genellikle, kanal sahibinin kaç adet ürün sattırdığı ile doğru orantılıdır. Ortaklık yapısına sahip kanal sahipleri, kanalına yüklediği her videonun açıklama kısmında özel bağlantısını da paylaşarak komisyon oranını arttırmayı amaçlamaktadır.

Ürün Sponsorlukları

Genellikle büyüyen veya büyük kanallar için geçerlidir. Kurumların, ürünlerini kanal sahiplerine hibe ederek veya kullanmalarını sağlayarak abonelere şahsi düşüncelerini paylaşması ile gerçekleşir. Ürün sponsorluklarında en önemli nokta, videolarda sponsorun kendi ifadelerinin değil kanal sahibinin yorumlarının bulunmasıdır. Ürün sponsorluğu sayesinde aboneler ile gerçek etkileşim sağlanmaktadır.

Ürün sponsorlukları kanalın daha hızlı büyümesine yardımcı olduğu gibi yeni bir ürün çıkaran kurum için de yararlıdır. Örneğin; yeni bir ürün, piyasaya girmeden önce kanal ile paylaşılabilir ve abonelerin ilgisini çekebilir. Piyasaya girmeden önce alınan yorumlar sayesinde ürünün geleneksel pazarlama yöntemleri gözden geçirilebilir.

Ücretli Yayın Sponsorlukları

Kanallarda gerçekleşen gerçek sponsorluk türüdür. Kanal sahipleri, yayınları karşılığında ücret almaktadır. Ücretli yayın sponsorluklarında, sponsorluk hakları çok geniştir. Sponsorluk için kullanılabilecek haklardan öne çıkanlar aşağıdaki gibidir;

– Yalnızca o ürüne veya hizmete özel videonun belli aralıklarla paylaşılması,
– Videolarda ürün yerleştirme yapılması,
– Ürünün veya hizmetin günlük hayatta kullanılmasının sağlanması,
– Video başlangıç veya bitişlerinde sundu-sunar içeriklerinin eklenmesi,
– Sosyal medya kullanımlarında logo konumlandırmaları,
– Tüm videoların açıklama kısımlarında belirli içeriklerin yer alması,
– Abonelerle kanal üzerinden kampanyaların yapılabilmesi,
– Abonelerin katılımı ile anket çalışmasının yaptırılabilmesi.

Yukarıdaki haklar sponsor kurumun sektörüne, ürününe veya hizmetine göre değişkenlik gösterebilir. Ücretli yayın sponsorlukları, izleyici kitlesi ile doğru iletişimi sağlamak adına en zorlu sponsorluk türüdür. Kanal sahipleri genellikle, videoların başlığında “sponsorlu içerik”, “ücretli yayın”, “sponsorlu paylaşım” gibi ibareler bulundurur.  Eğer sponsor kurum başlıkta benzer ibarelerin yer almasını istemiyorsa bile, kanal sahipleri videonun başında içeriğin sponsorlu olduğunu açıklamalıdır. Aksi halde izleyiciler video içeriğinin sahte olduğunu düşünebilirler. Ürün veya hizmet hakkındaki olumlu ve olumsuz yorumlar, şeffaflık ilkesi ile izleyicilere aktarıldığında güven sağlamaktadır. Samimi olduğu düşünülen sponsorlu içerikler, hedef kitlenin satın alma kararlarını olumlu yönde etkilemektedir.

Özetle

Kanal sahipleri, etkili sponsorluklar gerçekleştirmek istiyorsa iyi içerikler oluşturmalı, kaliteli yayınlar hazırlamalı, izleyicilerin ilgisini çekmeli, en az 10.000 abone sayısına ulaşmalı, ortalama izlenme sayılarını arttırmalı, kanal hedef kitlesi ile uyumlu kurumlarla iletişime geçmeli, sponsorluktan beklentilerini ve yaratacakları değerleri kurumlarla paylaşmalı, kanal Analytics verilerini aylık, 3 aylık ve yıllık olacak halde potansiyel sponsorlar ile paylaşmalı ve sponsorlu içeriklerde de samimi davranmalıdır.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…

2 yorum
  1. YouTube kullanıcıları ModaSky üzerinden videolarını yayınladığı takdirde Sponsor bulabilir veya Reklam alabilirler. Ayrıca Abone sayılarını arttırabilirler.

  2. Merhaba önvelikle yaziniz icin tesekkurler.
    Ben videomda ucretli sponsor yayini yaptigim taktirde youtube tarafindan bir olumsuzlukla karsilasabilirmiyim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir