Sponsor arayanların karşılaştıkları en büyük problemlerden birisi, sponsorluğa değer biçmektir. Proje sahipleri, sundukları sponsorluk hakları karşılığında neler isteyecekleri konusunda zorluk yaşamaktadır. Yazımda sponsorluğun nasıl fiyatlandırılacağı konusunu işleyeceğim.
Sponsorlara sunabileceğiniz hakları belirlediğinizde sıra sponsorluk bedellerini belirlemeye gelir. Pek çok sponsor arayan, 2000’li yıların başında uygulanan “Altın-Gümüş-Bronz” gibi kategorileri belirlemeyi ve hiçbir hesap yapmadan adeta “tahmini olarak” sponsorluk bedelini eklemeyi tercih ediyor. Hatta bazıları sponsorluk bedelini bile ekleyemiyor ya da eklemiyor. Geçmiş yazılarımda sponsorluk bedelinin önemi konusundaki fikirlerimi inceleyebilirsiniz.
Sponsorluk kategorilerinize körü körüne değer biçmek pek çok açıdan yanlıştır. Her kurumun ayırabildiği sponsorluk bütçesi farklıdır. Hatta aynı sektörün oyuncusu iki rakip firmanın, hedef kitleleri bile farklı olabilir. İzledikleri yollar, değerleri, öne çıkarmak istedikleri, ürünleri, hizmetleri hep farklıdır. Sponsor arayanların, her kuruma aynı sponsorluk paketlerini sunmaması, paketlerini kurumlar için özelleştirmesi sponsor bulma oranlarını arttıracaktır. Özelleştirme konusunda ise kurumlardan sponsorlukları karşılığında ne kadar fiyat isteneceği büyük önem taşımaktadır. Özelleştirilmemiş sponsorluk bedelleri, bazı kurumlara yüksek gelebilecekken, bazen de değerinden düşük olarak algılanabilir.
İşin Sihri Nerede?
Sponsorluk bedelini belirleme konusunda kesin bir kural yok. Yine de kendi kullandığım modeli ve işin sihrini aktarmaya çalışacağım.
Sponsorluk bedeli, kurumların sponsor olma kararlarını alırken dikkat ettikleri en önemli varlıklardan birisidir; Ancak “para” hiçbir zaman kurumların kaçırmak istemedikleri bir projeye sponsor olmalarını engellemez. Kurumlar, gerektiği zamanlarda bütçelerini düzenleyerek projelere sponsor olabilirler. Önemli olan, projenin, kurumun gözündeki değeridir. Eğer proje, kuruma katkı sağlayacaksa ve proje sahibi olarak, karar vericileri, projenin kuruma olan artıları konusunda ikna edebilirseniz, yüksek ihtimalle sponsorluk olumlu olarak gerçekleşecektir. Örneğin; spor sektörüne bütçe ayırmayı düşünen bir kuruma, film festivali için ulaşırsanız olumsuz; voleybol kulübü için ulaşırsanız olumlu cevaplar alabilirsiniz. Başka bir örnek olarak; gençleri hedefleyen ürünleri olan bir kuruma, gençlerin katılım gösterdiği bir etkinliği sunmak avantaj getirecektir.
[easy-tweet tweet=”Sponsorluk fiyatlandırmasında önemli olan, projenin, kurumun gözündeki degeridir.” user=”PazarlamaTRcom” usehashtags=”no”]Sponsorluk gelirlerinizi en üst düzeye çıkarmak ve – maliyetlerinizi uygun bir şekilde yönetiyorsanız – kârınızı arttırmak için; her bir sponsorluk hakkının gerçek maliyeti ile algılanan değeri arasındaki farkı hissetmeniz gerekir. Sponsorluğu sadece maliyetlerinizin karşılanması için değil, daha fazlası için talep edebilirsiniz. Her zaman sponsorluk bedeli konusunda müzakerelerin olacağını da unutmamak gerekir. İşte bu noktada, sponsorluğun değerlemesi için rehber bir model paylaşıyorum.
Sponsorluk Fiyatlandırması Rehber Modeli
Yukarıdaki model, proje sahipleri için uzun vadeli en iyi ekonomik modeldir. Bununla birlikte, kurumlara sponsorlukları karşılığında daha yaratıcı haklar sunabilirsiniz ve uygulayabilirsiniz.
Sponsorluk değerini belirlerken, benzer etkinliklerin sponsorluk dosyalarını da inceleyebilirsiniz. Mümkünse bu etkinliklere katılabilir ve hem gözlem yapıp hem de sponsorlukları deneyimleyebilirsiniz. Farklı zamanlarda farklı projelere ne kadar fiyatlar biçildiği, ne gibi haklar sunulduğu, hangi aktivitelerin gerçekleştiği konusunda bilgi sahibi olmanız başlangıç noktasında işinizi kolaylaştıracaktır. Benzer sponsorluklar için hangi etkinliklerin nasıl fiyatlandırıldığını görmek, sponsorluk bedelini belirlemek için yaygın bir yöntemdir.
Mümkün olduğunca çok sayıda proje bilgisine sahip olduğunuzda, içlerinden sıyrılmanız da o kadar kolay olacaktır. Eğer, neredeyse her sponsorluk dosyasında sunulan; “logonuzu şuraya koyarım” veya “özel mailing yaparım” gibi haklar için ne kadar fiyat isteyeceğinizi biliyorsanız zaten ortada bir sorun vardır. Kurumlara özel haklar belirleyin ve ayrı ayrı fiyatlandırın. Devamında ise kendinizi sponsorların yerine koyun. Acaba sunduğunuz haklar, biçtiğiniz bedeli ödemeye değecek mi?
Sponsorluk bedelini yanlış belirlemekten korkmayın. Başlangıçta bedelleri ayarlamak zor olabilir. Hiç kimse ilk başta “mükemmel” sponsorluk bedeli tahmin edemez. Biraz deneme-yanılma yolu ile, deneyim kazanarak, sponsor kurumlardan aldığınız geri bildirimlere ve piyasanın mevcut koşullarına göre bedelleri değiştirebilirsiniz. Potansiyel kurumların amaç ve hedefleri konusunda daha fazla bilgi sahibi olduktan sonra sponsorluk haklarının gerçek değerini belirleyebilirsiniz.
Sonuç olarak
Sonuç olarak, sponsorluk bedelini belirlemek sanıldığından zahmetli olabilir. Rehber modeli kabul ederek, sponsorluk değerini daha rahatlıkla düzenleyebilirsiniz.
Yorumlarınızı bekliyorum,
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…
Güzel bir bakış açısı kazandırdınız, teşekkürler
Alper.Bey merhaba. Evet çok güzel şeyler anlatıyorsunuz ve piyasaya bukadar hakimsiniz peki neden sponsor.arayanlara belli sabit ücret ödemesi konusunda ısrar ediyorsunuz, sponsor bulup yüzde alın o zaman sitelerinizde yazdığınız gibi, gerekirse dosya hazırlama konusunda ücretsiz destek verin herkes kazansın. Ama bence siz ya olmazsa diye ücret alip kendinizi garantiyealıyorsunuz
İlker Bey, sponsor arayanlara yönelik sabit ücret ısrarımız yok. Tam da belirttiğiniz gibi ücret almadan sadece komisyon üzerinden ilerleyen bir modelimiz var. Ayrıca, ücretsiz olarak sunduğumuz sponsorluk dosyası hazırlama rehberlerimiz, sektöre kazandırdığımız infografiklerimiz var. Pek çok sponsor arayana ücretsiz danışmanlıklar da veriyoruz. Bizim müşterilerimiz sponsor arayanlar değil, kurumlar. Bu sebeple yorumunuzu biraz ön yargılı buldum.
Merhaba , yazıyı sonuna kadar okudum ama aradığım cevabı bulamadım. Eğer sakıncası yoksa bana fiyatlar konusunda bilgi verebilirmisiniz.
yeni bir proje ve ve bu yeni projeme özel sektörden büyük tanınmış bir firmaya sponsorluk teklifi sunacağım ama fiyat konusu beni korkutuyor.
İsteyeceğim rakam az mı çok mu endişesi var.
Bana tavsiyeniz nedir lütfen belirli bir rakam yazabilirmisiniz rakam önemli …
Proje tamamen sıfırdan ve sıfır tanınmış ve kitlesi sıfır
Sponsor Türkiye’de tanınmış bir şirket
Saygılar
Edip Bey, sponsorluk bedelini, kurumun gözündeki değeri ile ölçeceksiniz. Kurum için sponsor olmak faydalı ise pazarlık sürecine gireceklerdir. Faydasız ise zaten olumsuz olarak dönüş yapılacaktır. Projenizin maliyetleri ile doğru orantılı olduğunu da yazımda belirttim. Size göre düşük olan bir rakamı istemezseniz sorun çözülecektir.