Dijital pazarlama yöntemlerini, hatta daha özele inersek sosyal medyayı kullanan markaların sayısı her geçen gün artmakta. Sosyal medyada var olmak isteyen küçük ve orta ölçekli firmaların neredeyse tamamı bünyelerinde ki pazarlama birimleri ile bu alandaki faaliyetlerini yürütürken, büyük firmalar dış kaynaklara başvurup, interaktif çalışmalar ile hedef kitlesinin üzerinde etki yaratma peşinde.
Yılbaşında, sevgililer gününde, anneler ve babalar gününde sektör gözetmeksizin markalar çeşitli kampanya ve uygulamalar ile reklamlarını yapmaktadır. Artık sosyal medyada, sadece ürün veya hizmetinizin reklamını yapmanız yeterli olmuyor, hedef kitlenizi de bu sürece dahil etmelisiniz!
Televizyon ve basılı yayın organlarının günlük hayatımızda ki yeri eskiye nazaran azaldıysa da, hala etki bakımından göz ardı edilemeyecek seviyededir. Ancak teknolojinin gelişmesi ve tüketicilerin satın alma davranışlarında ki büyük çaplı değişim pazarlama faaliyetlerini de etkilemiştir. Yapılan son araştırmalarda ilginç rakamlar ortaya çıkmakta;
- Tüketicilerin %90’ı satın alma kararını vermeden önce internetteki yorumları okuyor.
- İnternet kullanıcılarının %71’i takip ettiği markaların ürünlerini, etmeyenlere nazaran almaya daha yatkın.
- Tüketicilerin %61’i içerik sağlayan markaların ürünlerini almaya daha yatkın.
- İlgi çekici içerik, markanın takip edilmesinin ilk 3 nedeninden birisi.
- Ortalama bir içerik pazarlama planı %2000 daha fazla trafik sağlayıp, şirketin toplam gelirini %40 arttırıyor.
- Tüketicilerin %59’u online reklamlardan etkileniyor.
Her sektörün hedef kitlesi ve tüketici profilleri farklılık gösterdiği için yukarıdaki verilerde oynamalar elbette olacaktır. Ancak dijital pazarlamanın gücü ve tüketicilerin bu alana gösterdikleri ilgi tartışılamayacak noktaya gelmiştir.
Özellikle özel günlerde veya bir ürünün yeni piyasaya sürüldüğü zamanlarda, sosyal medyada çeşitli yarışma ve kampanyaların yapıldığını görürüz.
Vestel’in Çok Düşünen Annesi,
Bridgestone’nun Baba Olunca Anlarsın kampanyası ile direk hedef kitlesine hitap etmesi
Gratis’in Instagram üzerinden takipçileri ile yaptığı #lastnightneverhappened kampanyası ile hatırlamak istemeyeceğiniz fotoğraflarınızın elden geçirilmesi vb.
Yukarıdaki reklamların ve yazmadığım benzerlerinin ortak özelliği: Belirli bir ürünü veya hizmeti ön plana çıkarmaktan ziyade, marka bilinirliğini arttırmak ve hedef kitleleri ile iletişime geçmektir. Yaptıkları viral reklamlarla ziyaretçilerini yaratıcı süreçlerine dahil edip, daha az maliyet ile daha fazla kişiye ulaşmaktır.
Bu reklam ve uygulamalar aracılığı ile paylaştığınız bir içeriğin marka tarafından yayınlanması sizi mutlu etmez mi? Arkadaşlarınıza sohbetleriniz de veya sosyal medya aracılığı ile bu içerikten bahsetmez misiniz?
Markalarda tam olarak bunu istiyor!
Markalar artık birbirinin benzeri görselleri ve sloganları sunmaktansa, hedef kitleleri tarafından oluşturulan özgün içerikleri kullanarak kişilerle bağ kurmanın yanında, hedef kitlesini de geliştiriyor. Bu tarz kampanyalar ayrıca müşteri ilişkileri yönetimi içinde etkin bir yöntemdir. Marka konumlandırmanızı doğrudan etkileyecek olan bu kampanyalar, hedef kitlenin ayrıntılı analizi ve amacınızı net şekilde belirledikten sonra planlanmalıdır.
Bu faydaların bilinci ile kampanyalara katılım ve yaratıcı çalışmalar düzenlemeniz dileği ile!
Bonus: 2012 Amerika Seçimlerinde Obama ve Romney Arasındaki Sosyal Medya Rekabetini Anlatan İnfografiği Paylaşıyorum.
Herkese Başarılar!