Sosyal Medyanın Zararları ve Yapılan İyileştirmeler

damattween

Her geçen gün dijitale uyum sağladığımız ve hatta takip etmekte zorlandığımız bu ortamda sosyal medyanın zararları da yadsınamaz bir gerçek. Bu mecralar, hepimizi birer bağımlıya çevirmek üzere. İçinde bulunduğumuz durum bu kadar vahimken sosyal medya için yapılan araştırmalar da gün geçtikçe artıyor. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, sosyal medyayı ortalama bir düzeyde kullanan bir kullanıcının telefonuna günde 2617, yoğun kullanan bir kullanıcının ise 5000 kez dokunduğunu söylüyor. Bu doğrultuda, “Sosyal medya ne kadar faydalı?”, “Hayatımız için vazgeçilmez bir unsur mu?”, “Günde ne kadar sosyal medyada vakit geçirmeliyiz?” gibi soruları kendimize ve çevremize sormaya başladık.

Giderek sosyal medya bağımlıların sayısı artarken “sosyal medyanın bizi ele geçirip nasıl olumsuz etkilediğine” ve “Siz kendinizi bağımlı olmaktan nasıl kurtarabilirsiniz?” başlıklarına değineceğim.

Sosyal Medyanın Zararları

1- Sosyal ilişkilerimizi olumsuz etkiliyor

Sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle birlikte getirdiği sorunlardan birisi, sosyal ilişkilere verdiği zarar.  Çıkılan bir yemek randevusu veya arkadaşlarla sohbet edilen masasında sosyal medya bağımlılığının yarattığı hasarlarla sıkça karşılaşıyoruz. Hatta bu durum, arkadaş ortamlarında çıkıp aile bireylerimize kadar yansımış durumda. Sohbetlerimizin bozulması, neşemizin kaçması, uzun zaman sonra bir araya gelinen arkadaşlarımızı bile bozan bu sıkıntılı durumdan kaçabildiğimiz kadar kaçmamız gerek.

2- Kişilik bozukluğuna yol açıyor

Narsisizm, kişinin kendine hayran olması anlamına gelen bir kişilik bozukluğudur. Çağımızın en popüler kişilik bozukluğu olan narsisizmin temel yapı taşı olarak sosyal medyayı ele alabiliriz. İnsanların fotoğraf çekilmek için gezdiği, kendine yeni kıyafetler ve eşyalar aldığı bir düzende narsist kişilerin sayısı da oldukça artmaktadır. Hayatınıza sağlıklı bir birey olarak devam etmek istiyorsanız sosyal medyanın oldukça uzak kalmanız sizin için en doğrusu olacaktır.

3- İşinizdeki performansınıza zarar veriyor

Bergen Üniversitesi’nde yapılan araştırma, sosyal medya kullanımının çalışma performansını oldukça düşürdüğünü söylüyor. İş hayatına önem verenler, telefonla ilişkinizi hemen azaltmalısınız!

4- Tembelleştiriyor

Her şeyin bir “tık” uzağımızda olduğu düşüncesi bile içimizi ferahlatırken aslında bunun ne kadar zararlı olduğunu göremiyoruz. Bir grup bilim insanının 100 gönüllüyle birlikte yaptığı araştırmada, sosyal medyanın insanların bilgiyi işleme ve anlama yeteneklerini nasıl etkilediğini ölçtüler. Elde edilen veriler ise oldukça şaşırtıcıydı. Sosyal medya tam olarak mantıklı düşünmemizi ve akıl yürütme yeteneğimizi elimizden alıyordu. Tüm bilgiler parmak uçlarımızda olsa da dikkatsiz ve hazır bilgilerle hayatını geçiren insanlar oluyoruz.  Bu durum karakterimizi ve geleceğimizi oldukça olumsuz etkilemekte. Kendinize dikkat edin ve sosyal medya kullanımı hayatınızda en aza indirin.

Sosyal Medyanın Zararları İçin Önlemler

Sosyal medyanın 4 temel zararından bahsettik. Peki bu zararların ardından “Kendimizi nasıl sosyal medyanın zararlarından koruyabiliriz?” diye bir soru endişe ile aklımıza gelmedi mi? O zaman endişemizi ortadan kaldırmak için birkaç uygulamaya ve tavsiyelere göz atalım.

Instagram’dan “Son X saatteki tüm yeni gönderileri gördün.” uyarısı!

Bağımlılığı tamamen ortadan kaldıracak bir yöntem olmasa da en aza indireceğini düşünülen bu yeni yöntem, gün içerisinde yeni gönderilere bakmayı bitirdiğiniz zaman, size yeni gönderilerin hepsine baktığınıza dair bir uyarıcı mesaj gösteriyor. Bu özellik sayesinde yapılmaya çalışılan şey, Instagram’ı kullanıcılar için daha kaliteli hale getirmek. Yani Instagram size diyor ki: Telefonu bırak, çok fazla vakit geçiyorsun!

Instagram

Instagram’da günlük kullanımınız için bir süre sınırı belirleyebilirsiniz!

Instagram’daki bağımlılığınızı azaltacak bir diğer yöntem ise günlük veya haftalık ortalama kaç saatinizi Instagram’da geçirdiğinizi görebilmek. Bunun yanı sıra eklenen “günlük hatırlatma” özelliğiyle ayarladığınız saati aştığınıza Instagram size bir uyarı mesajı gönderiyor. Ne dersiniz, sizce bağımlılığımızı elimizden alır mı bu yöntemler?

Instagram – Sosyal Medya Kullanım Limiti

Sosyal medyada “OffTime” zamanı!

Sosyal medyanın zararlarından söz ederken, sosyal ilişkilerimiz için çok büyük bir engel olduğunu söylemiştik. OffTime sayesinde telefon seçeneklerinizi kendinize uygun hale getirerek sizin toplumdaki dikkatini toplamanıza yardımcı oluyor. Buna ek olarak telefonunuzu ve uygulama kullanımlarını takip ederek size analizler sunuyor. Kendine çeki düzen vermek istiyorsan bu uygulama tam senlik!

OffTime

BreakFree’den kaç puan alırsınız?

Bu uygulama ile bağımlılık puanınızı görebilirsiniz. Nasıl mı? BreakFree, sizin kullanım modellerinizi izleyerek size gerçek zamanlı bir bağımlılık puanı veriyor. Ardından ise bir analiz sunuyor. Bu analiz, sizin en çok kullandığınız uygulamaları ve bu uygulamaları ne kadar sıklıkla kullandığınızı gösteriyor. Eğer puanınız size çok yüksek geldiyse uygulamayı kullanmaya devam edin ve uygulamanın sizin için düzenlediği yararlı bilgilerden faydalanın.

Flipd ile kökten çözüm!

“Yok efendim, beni hiçbir uygulama durduramadı. Ben tam bir sosyal medya bağımlısıyım.” diyorsanız, tam olarak doğru uygulamadasınız. Flipd, size iki farklı seçenek sunuyor. Hafif olandan başlayalım. İlk seçeneği, geçici kilit modu. Sizin arzu ettiğiniz süreler içerisinde sizi telefonunuzdan uzak tutuyor ve işinize odaklanmanızı sağlıyor. İkinci ve katı olan seçenekte ise tüm uygulamalarınızı sizin belirlediğiniz saatler arasında kilitliyor ve cihazı açmanıza asla müsaade etmiyor, telefonunuzu yeniden başlatsanız bile! “Ben tam bir sosyal medya bağımlısıyım.” diyenler, bir de bunu denesinler bakalım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir